0

IIUM Ummatic Week 2012

Post ni dah looooong overdue. This happened in March. The loudest event in IIUM, every year. Ada lagi gambar lain, lain kali aku upload.
Mesir
Maldives
Beautiful beaches!
Guinea
Kemboja
Yemen
Nigeria
Iraq
Malaysia
Morocco
Libya
Afghanistan
Syria
Tahun lepas aku paling suka booth Syria, diorang buat jadi macam dalam traditional Syrian home...siap ada stone tiled fountain and all. Sangat cantik dan menenangkan. Tahun ni I guess they have to reflect what Syria's currently turning into. 
Last year yang paling "berdarah" ialah booth Libya. Aku ingat lagi masa tu, ada Jordanian brother ni cakap kat kitorang (dalam nada bergurau), "Try asking the Libyans about Gaddafi...you just see how they react!"
Booth Palestin tiap-tiap tahun pun berdarah.
It's a good place to spread awareness about current events in the students' homelands. Kalau tengok booth Iraq, gilang-gemilang je...sebab dah biasa/lama sangat hidup dengan situasi perang kot. History and culture will never really leave us.

Vietnam
Djibouti
Chad
Yang lain...next time I guess.


4

Latihan Industri Maisarah


Normaisarah Othman
Kota Yogyakarta,
Republik Indonesia.

Assalamualaikum w.b.t..Apa khabar semua? Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat eh…aku kat sini Alhamdulillah sehat sahaja tapi kemungkinan besar berat badan menurun..hehehe..ini hari yang ke – 8 aku di Jogja. Haha..tapi seriously, aku ada masalah besar!..haha..homesick~!..heee~..mula2 ari tu mcm cool je..tp bila sampai rasa mcm nak balek masia je..heee~..ingat kan aku sorg je tapi budak berdua yg dari USIM ni jugak rasa macam tu..hehehe~ ..feeling buat internship kat sini tak sama mcm aku g china gn kemboja ari tu…haha,..yelah kan, yg tu aku datang bercuti ni aku dating bekerja..tapi walaupun perasaaan tu mcm resah gulisah aku tak la smpai nak stop buat internship kat sini pulak..kalo nak banding 4 bulan gn 6 tahun budak medic kat sini ape lah sgt kan..hehe~..tapi aku rasa faktor utama tak berapa nak stabil emosi ktorg kat sini sbb tak ade org msia lain kat university ni lps tu internet die macam ssh nak dapat. ‘ala kulli hal, aku seronok juga dok sini..benar la pepatah melayu mengatakan hujan emas di negeri orang, hujan batu di kuala kangsar..hahahah…

Ok, utk pengetahuan korg, aku buat intern di universitas islam Indonesia Yogyakarta. Korg dulu belajar kan dkt Indonesia ni ade gunung berapi kan…haaa…kalo nak tau university aku ni dekat je gn gunung berapi..namenyer.. “ gunung Merapi” masih aktif lagi..kalo dari university mmg boleh nmpk puncak nya sbb kedudukan univ ni di atas bukit. Kira-kira 15 km dari lereng  Gunung Merapi tuh..kalo waktu pag gn mlm tak pyh bukak kipas, mmg sejuk memanjang lagi la tgh musim hujan ni. Ade cerita menarik mengenai gunung merapi ni yg meletus pada okt 2010..nanti lain kali aku cerita eh..heheh~

So, mesti ade yg tertanya2 aku buat kerja ape la kat sini eh..ok. memandang aku berada di sini selama 4 bulan aku mohon untuk diletakkan di berlainan tempat..aku sendiri pun tak tau nak ape sebenarnya…tapi sbb die dah tanya jadi aku main taram je..aku cepat bosan dok satu tempat je..jadi untuk bulan pertama aku dok library. Dalam lib pun bnyk bhgian kan.. e-lib, pelayanan, pengolahan, mcm2  la..bulan seterusnya aku dok department research, pastu fakultas engine..(dorg letakan kat situ sbb bulan tu ade program international, kira nanti aku kena tolong la ape2 yg ptt…) last month kat sini baru lah aku dok kat fakultas Islam…heheh~..jadi nanti balek msia aku boleh bukak kolej swasta sndiri dah…hahahahhahah..

Jadi, ini je la dulu cerita untuk setakat ni..aku plan nak g Bandung…sane syurga shopping katenyer..mungkin minggu sebelum balek msia baru  aku pergi kot..hehe~..ramai menempah jubah ni…telekung pun ade,..adeh~..baiklah, doakan aku di sini di kuatkan semangat eh..hee~…sebelum terlupa, org2 kat sini Subhanallah~..baik2  n peramah betul~..(^_^). Ok jumpa lagi  lain kali insyallah~..salam sayang dan rindu dari Jogja…….
1

Khabar dari Indonesia

Alhamdulillah. Mai dah selamat sampai di Indonesia (Jogjakarta) untuk latihan industri dia. Katanya (via SMS), "Sini dingin sikit sebab dekat dengan gunung." Hmm bunyi macam Darul Quran. Atau UIA Gombak. Tapi gunung kat Pulau Jawa mesti lagi murni. Sebab tu sejuk lebih.