5

wrap up Guangzhou!

dalam subway. peta tak leh pisah tu..ummu tolong jadi asst aku pgg kan buku..hehe..

Assalamualaikum aku ucapkan kepada semua pembaca yg budiman...hehehe
hari ni aku nk habiskan/khulasohkan/simpulkan pengalaman ktorg di Guangzhou walaupun dah basi dah cite nih..heheh...tp sbb hari tu kan aku dah janji nk wrap up cite GZ ni pasal artikel part4 tu kurang disenangi oleh aku...jadi aku dgr sedaya upaya merajinkan untuk menulis..

apa yg korg tak tahu??
1)sehari sebelum bertolak ke GZ passport kak fi hilang!tp naseb bek pagi nak turun masuk Malaysia jumpe passport dalam laci mama nya.(^_^)..

2)aku dgn hib self-checking flight ktorg sehari sebelum bertolak. unfortunately, aku, kak fi gn ummu duduk satu row, tp hib tercampak sorg2 kat depan sekali. jadi, ktorg decide untuk beli seat supaya hib tak duduk sorg2, maka aku duduk sebelah hib dan kakfi gn ummu duduk bersama.(^_^)

3)semua informasi berkaitan dengan GuangZhou dah dikumpulkan sejak awal tahun lagi.hahaha..habis semua forum, group aku jejaki..berbaloi baloi~!

4)sorry eh..aku edit balek yg ke 4 ni..bile bace balek rase mcm meluat pulak...hahaha..

5) ada sekali tu terjumpa dgn 4 org arab dr Saudi. dorg ni baya2 macam ustaz ubadah je. mule2 ktorg tolong tangkapkan gmbar untuk dorg sekali sembang pulak. jgn main2 ckp arab tu..hahaha..hib tolong bg th direction mcm mane nak g restorant muslim sbb dorg ni tak makan apa-apa lagi dari tiba di GZ. sekali sembang punya smbang salah sorg dari lelaki arab nih ckp kat aku..masalahnya aku tak paham sbb die ckp laju cmpur ckp pasar. tp yg aku dapat tangkap 2 perkataan je smbil tunjuk2 kat baju aku..maqosid gn malabis..hahaha..serius!bukan aku je tak paham hib ummu gn kak fi pun tak paham jugak pastu dok2 tunjuk2 kat jubah yg aku pakai. dlm hati aku " eh, salah ke aku pakai jubah kat GZ ni, haram ke.."hahaha...sekali bile die translate eng rupanya die tanya SAIZ jubah aku tu..mungkin wife die tinggi aku gak kot..hahaha..so bukan la maqosid tp maqoyis..hehehe....

6)imegresen kat airport GZ plg ketat/teruk/tak mesra pelanggan.serius~!tak tipu. dah la die cek badan sorg2. siap sume bnde di angkat nya..huhuhu..besi kan tak boleh bawak naik flight tp sbb dlm handbeg hib ade kunci rumah pun habis kena selongkar handbeg nyer..huhuhuh...lps tu, cara dorg layan org kulit hitam lagi2 yg datang dari benua Afrika mmg tak patut la.tengking dah satu hal. pastu kasar pulak tu. ish~..mmg tak sedap mata memandang..kesian pun ade..mcam ade double standart pulak.

7)waktu tgh beratur lagi untuk cop passport kat aiport guangzhou tu, aku terserempak gn 2 cina dari msia.(tahu die dari msia sbb die satu hotel gn ktorg n dah pernah sembang). tibe2 apek cina tu ckp cina gn aku, "apsal korg lmbat ni,,kena tahan kat depan ke tadi?"lps tu aku jawab melayu je.." haah, kena tahan sbb bawak kunci rumah je pun..."pastu apek cina tu ckp.."agaknya semua org kena tanggal baju baru dorg ni puas hati nak cek.."hahah..pastu ktorg gelak a dgr apek tu ckp..nmpk la die pun hangin gn pegawai2 kastam ni ni..mungkin awek die kena cek tu ...hahaha...

8)ade satu cite menarik tp aku tak bleh cite kat sini. nanti jumep aku cite..hahahah

9)mase smpi kat msia, aku gn hib dah lepas dulu cop passport kat lcct. ummu gn kak fi dorg kena beratur yg bahagian kemasukan foreigner dlm negara. yg menarik nya, org disekeliling ummu gn kak fi ni dok ckp2..dorg pelik apsal ummu gn kak fi beratur kat situ sbb dorg ingt ummu gn kak fi ni org msia. ptt nya beratur kat tmpat lain. ada tu pegawat imegresen tu pandang lain mcm je..kebetulan, ramai pulak org yg beratur. kakfi gn ummu diam je lah tp dalam hati dah panas je..hahaha..yelah, muke org melayu kat singapore gn msia mane ade jauh beza pun...heheh..sabar lah korg eh..(^_^)

10)next time kalo aku pergi lagi, aku mungkin akn duduk di hotel yg sama sbb die centre bndar Guangzhou nih. hehehe...

11)ada satu perkara yg mcm kelakar skit. disbbkan otak aku dah penin sbb proses untuk translate dr cina to malay, jadi kadang2 bila aku ckp gn org kedai termix dgn bahse melayu, kdg2 ckp gn hib, kak fi gn ummu termix ckp cina..ade sekali tu lepas dah jumpe gn arab mane ntah..aku terckp arab gn kak fi..aku nk jawab "YA" tp jawab "na'am..hahaha..mmg kacau bilau otak, dr pg smpi mlm dok ckp cina broken..smpikan boleh kamceng gn makcik cleaner,,hehehe..

12)ade sesetengah org msia yg jumpe ktorg ingtkan ktorg student kat sane..hahahaha..

13)hari terakhir, suare aku dah lain mcm..mcm dah serak2 gitu..bnyk sgt ckp+gelak+merapu2 gn hib..hehe..then, smpi je msia suare aku makin serak..bile aku smpi Ipoh pukul 5.30pg dr LCCT, suare aku dah putus2..tak boleh ckp dah..mak ayah aku bile jumpe terkejut la tgok aku dah putus2 ckp...siap kate nak bawak g hospital sbb risau la jangkitan ke ape ke kan..tapi tak pergi pun..dah tak larat dah..hahaha..akhirnya selepas berehat 3 4 hari baru suare aku ok balek..kecian, smpi nk ckp gn akak aku pun pakai bahse isyarat tgn..hehehe...

14)satu perkara yg baru aku sedar ialah, China sgt maju dalam pembikinan sekecil2 micro atau cip sehingga sebesar2 keretapi laju dorg, namun apa yg aku nk tekan kan kat sini, suatu penguasaan bahasa bukan lah menjadi kayu ukur bagi kemajuan negara tersebut malah dari apa yg ktorg alami di sana, kami bahkan kena berkomunikasi dalam bahasa mereka bukan 'bahasa dunia'. negara-negara seperti jepun, korea dan china adalah dari satu rumpun tp dorg berjaya dari segi teknologi yg sungguh canggih walopun kalo korg tgok bahasa inggeris dorg adalah sgt rendah berbanding kita di sini. aku juga tak kate lah semua negara org puteh tak bagus..dorg juga sgt bagus dalam bidang teknologi. cuma teringat dulu org politik gado2 pasal ppsmi..haha..ape lah yg aku sampaikan sebenarnya nih..(ak bukan sorg yg pndai memberi pndangan atau hujah..kalo nk ajak sembang kosong boleh la..hahaha)

jadi kesimpulanya, perjalanan ke bumi guangzhou telah memcatatkn satu lembaran yg bermakna bg kami yg pergi ini. selain dari berjalan melihat negara org kami juga belajar budaya mereka. apa yang baik dari pengalaman ini ambil lah sebagai pnduan yg negatif tu tinggalkan. seronok dapat share cite ni dgn korg...tp klo korg semua pergi kan sng, aku tak yah cite...hahahahaha..ok la..aku selitkan beberapa gmbar disini yg aku tak masukkan dalam facebook aku...jumpa lagi untuk next trip ok(^_^).
di depam chan clan academy, ade chiness girl volunteer amikn pic ktorg..hehe


ape yg digelakkan tuuuuu..heheh
ini penghujung Beijing road. ntah mane2 ntah ktorg tngkap..ni pg hari 1st
ni gn kak..aku lupe namenye..die doctor, turun Gz saje jalan2..hee~
ini lah travel guide ktorg, ade map subway, buku yg aku tmpal2 maklumat GZ, kamus eng-china, yg buku calour pink tu kamus bergambar, contoh tak tahu nk mentak sudu kat org hotel, aku tunjuk je gmbr sudu dlm ni..heheh..so jgn risau klo tak boleh ckp cina..ini semua boleh tolong~


ptt ke aku masukkan gmbo  ni..hehe
tgh tunggu pintu lif bukak. ktorg nk g Zongda
apsal aku ase mcm duyung je..haha..pakai jubah ni la kena tegur gn pak arab tu..buat cuak je..(^_^)

kak fi mcm bese tolong tngkap kan gmbr ktorg...

haaa..dpt pun..abis la aku kena nanti kalo kak fi tgok pic2 kat sini..p/s:kak fi, u boleh delete mane2 g,bo yg u suke..hehe


caakk~!awak tak nmpk muka saya kan..-kate kak fi..hehehe..peace~

ni muke2 dah penat jalan..kaki tu kalo boleh diterjemahkan mmg dah bengkak2 la..



aik..apsal hib tutup mate..heheh, ni hari last...shopping sakan~

ape ummu beli tu??heheh


ni dr camera abg izwan.ish2~..bnyk betol gmbr ktorg dlm fb abg zul..adeeeh~..tak tapis lak tu..hahah..

aku dgn hib lagi...(^_^)

hahahaha...lompat plg cantik ummu!!hee~

ktorg nk jual, satu=RM1..sape nk??hehe

mate kak fi dah berpusing2 nk pilih brooch ni..bnyak sgt pilihan nya..hehe

5 comments:

Mary said...

1) Mai, aku rasa ko memang patut tulis cter dalam bentuk points/bulletsla kot, sebab bila macam ni memang senang faham.

2)Apa cter #8? Jangan lupa lain kali jumpa.

3) Dalam gambar depan Chan Clan Academy tu, ko cuba nak rendahkan diri bagi sama rata dengan kak Fi Ummu Hib ke? Hahhaa

4) Gambar2 yang dalam post ni lagi bagus dari yang sebelum ni

5) Kalau aku nak pegi Chinese-speaking countries ko mesti ikut aku kalau tak matila aku pandai Melayu je weh tak laku kan kat sana

6) Kak Fi jangan delete ek gambar2 kak Fi kat sini. Okay je. Mai apesal ko bagi dia delete? Takyah sebutla hahaha diam2 sudah. Kte paling suka gamba kak Fi pilih brooch. Memang sebijik macam kak Fi yang kte kenal. Hahahhaa

Sorryla panjang sket. Ni kan tempat comments.

nurmysara said...

hahaha..
1)haah, aku ase buat numbering ke bullets mmg sng pahamkan.satu lagi tak kelam kabut..klo tulis pnjang2 gitu aku rasa semua bnde nk diceritakan..heheh

2)haha..nti jumpe aku citekan..kihkih~..lawak2~

3)heh~..bukan cube,tp spontan mmg merendahkan diri bersama2 mereka..hehe..aku plg tinggi antar mereka..rasa cam bawak budak2 sek jalan2 mkn angin je...haha

4)hahah..ada lagi gmbar2 yg lagi bagus dr ni..tp aku simpan..hahah..gmbar2 yg kat fb u aku tapis sket sbb ramai yg tengok lagipun bukan budak2 kite..so cam tak best la..hehe..sini lain..follower budak2 kite je..(^_^)

6)my pleasure cik mary~..teringin lg nk pergi sane..tp arap2 tak lupe la bhse cina aku nih..rugi wooo~~..p/s : nk g low yat pun boleh bawak aku...hahaha..

7)heh~..kak fi die allergic camera..hehehe..aku tak join dorg pilih brooch..rimas bnyk sgt..hahaha..aku tolong tngkap gmbo n smbang gn taukey kedai..hahaha..kak fi lame2 die tgok brooch pun tak larat dah nk pilih..,.heheh..semua ade, symbol ym, msn, upin ipin, mcm2 aa..

heh~..aku pun nk komen panjang...heheh

i-alice said...

1) Korang lawan komen sape paling panjang ke apa ni hahhaa

2) Best entry ini

3) Kalah, komen paling pendek!;p

--saiFz-- said...

pinjam nota metro kat guangzhou :), nak pi next week.

nurmysara said...

SaiFz : apsal tak tinggal kan komen kat Chatbox tu...tak perasan pun ni..sorry eh...kalo tak, boleh bg pinjam...(^_^)