7

Khabar dari GuangZhou, China (part 4)


Assalamualaikum, insyallah hari ini aku akan smbung lagi cerita walaupun aku tahu mesti korg dah bosan bace cerita aku nih..bile lah nak abis cerita mai ni kan kan kan..tapi percayalah kawan-kawan sekalian..sesungguhnya aku ni tak suke nk cut2 cite..hehehe..

Ok, hari yg ke2, bngun pg dgn penuh semangka(semangat) nak pergi ke tempat menjual kain. Tp sebenarnya sebelum nak pergi situ aku dah confused dgn 2 tempat ni..1)Zongda fabric market and the other 1 is highsun fabric market.kedua2  tempat ni  terletak di berlainan tempat. Aku bace kat internet kedua2 nyer jual kain dan macam2 brg yg berkaitan dgn kain. Jadi aku tak berapa sure dgn kedua2 tempat ni. Tp akhirnya aku memilih untuk pergi ke Zongda fabric market sbb dalam research yg aku buat tempat ni bnyak shopping mall yg jual kain. So aku assume boleh wat banyak pilihan. Jadi kami semua pun bergerak ke sana menaiki metro. Actually, tempat ni agak jauh dari downtown Guangzhou sebab ia menyeberangi sungai mutiara(pearl river org sini panggil). Maka sampi lah kami ke tempat yg ditujui. Keluar je dari station tu mmg dah nmpk kedai2 jual aksesori kain. Renda, lace n macam2 lagi. Tp blom jumpe lagi kain.huhu..hati dah cuak..jauh dari metro tadi seolah2 dari puduraya ke maju junction..whoooooh..jauh tu..lepas tu barulah nmpk macam2 name shopping mall, FUR MALL, FABRIC aksesori, LACE MALL, GARMENT MALL…gile!!..jumpe mall yg jual kain sutera, cotton n mcm2 jenis kain smpi aku tak kenal dah..TP MASALAHNYA, dorg jual dalam kuantiti yg banyak.SAPE NAK BELI KAIN YG SATU GULUNG TU!!hahahaha..rupa-rupanya ZONGDA FABRIC ini adalah area yg sesuai untuk pemilik2 syarikat mcm JAKELL, KAMDAR, NAGOYA..hahaha..boleh nk beli kuantiti yg sikit tp mahal sgt..huhu..hari pulak time tu agak panas. Kaki, pinggang dah sakit..hati pun bertambah sakit jugak. Jadi kami pun decide nk patah balek.

Kebetulan sewaktu patah balek ke metro terjumpe gerai muslim. Penjual tu mmg muslim cume tak tahu dari negara mane, Mongolia atau yg negara yg ade tan belakang nyer,.tp mmg halal(die yg ckp, then nmpk ade org arab beli)jd ktorg pun beli la roti, mee n satay kambing n tapau bawak balek hotel. Hari dah menunjukkan pukul 4 ptg so aku rase rugi klo terus balek. Jd ktorg decide nk pergi SHANG XIA JIU pedestrian. Kat sini katenyer mcm Petaling Street. Jadi ktorg pun pergi lah menaiki metro. Smpi sane hari macam nk hujan pulak. Emosi dah tak tenteram sbb sume dah penat sgt. Tp gagah kan jugak nk pergi situ. Mmg jumpe kedai2 jual cadar, baju tidor n macam 2 lagi. Tp the main building kat Shang Xia Jiu tu tak jumpe lagi. Mcm aku ckp td emosi ktorg dah stabil sbb dah penat jd ktorg decide untuk balek hotel je lah. Tp yg menjadi smakin teruknye ialah TEKSI tak nak berhenti amik ktorg kat situ. ALLAH!. Klo balek naik tren, mmg penuh mcm kat klsentral hari ahad. Kebetulan pulak mmg hari tu adalah hari ahad. Bnyak kali dah tahan taxi tp dorg wat DE je..lps tu ktorg pun give up, balek jugak ke hotel naik metro. Org tak yah nk ckp la..mcm sardine. Itu belom masuk tren lagi. Nk beratur kat mesin plak pnjang, yg leceh nyer ktorg kena tukar duit ke syiling dulu. So waktu aku beratur nk tukar syiling ni..mmg ade lah beberape cina yg agak biadap yg memotong btol2 kat dpan aku..haii..kang aku wat drama kat sini mcm tak elok la pulak..jd bersabar lah~~

..alhamdulillah, waktu aku mentak tukar duit tu die terus tnye nk pergi mane..kira tmpt tu dah jadi mesin tket manual (tak yah beli kat mesin outomatik dah..)aku pun sbut la GongyuanQian.(dlm hati dah dup dap dup dap takut die tak paham pronounciation aku..heheh..tp lepas tu die bg tiket..hehehe..lepas~~..ktorg pun terus berlalu masuk ke dalam train…smpi je kat bilik sume dah penat2..kaki, tumit sume dah sakit. Pnh rase sakit kat kaki tak klo dah lame tak bersukan?…haaa..mcm tu lah..tp mlm tu aku gn hib plan nk g naik cruise. Itu lah salah satu dr tmpat yg aku list kan wajib pergi..tp memandangkan kaki sakit sgt..ktorg 50-50 nak pergi..jadi adakah ktorg pergi jugak mlm tu atau mengkuburkan sahaja angan-angan tersebut…??hahah..nanti aku smbung sikit lagi..lps ni terus abis dah…sabo skit lagi eh….(^_^)
3

Khabar dari GuangZhou, China (part 3)

ok kawan-kawan semua, hari ini aku akan sambung cerita yang lepas. Akhirnya keputusan ktorg adalah follow Ah Fong and Chef Zach..(kalo kat msia tak boleh wat mcm ni..sesuka hati ikut lelaki..but I already know him (Ah fong but unofficial)..) jadi selepas membayar keseluruhan makanan td dlam RMB66 ktorg follow 2 mamat ni kuar dari shopping mall. Smbil jalan-jalan tu rupa-rupanya ktorg akan melintasi satu tempat yg selalunyer dikunjung oleh pelancong, jadi ktorg decide nk berpecah dari ah Fong. Ape pun Ah Fong dah tolong dalam banyak perkara (die tuliskan alamat dlam bahasa cina supaya ktorg senang nk pergi mana..)..jadi ktorg pun jalan-jalan di tempat yang bernama CHAN CLAN ACADEMY. Sebuah temple cina tp ktorg tak masuk dalam. Kena bayar…hahaha..tp kat luar-luar pun dah cantik view die..tp yg TOK TAHE nyer, org2 cina ni dok pndang ktorg dari ats ke bawah..same mcm dalam tren td..masalahnye obvious betol dorg pndang langsung tak cover..kite ni klo kt msia klo nk suh mber pndang pun suh cover2..ni tak langsung..hahaha..

setelah agak lame berada di Chan Clan Academy itu, maka kami pun sepakat nk pergi ke tempat lain iaitu HAIZHU SQUARE..(Dasyaat tmpat ni..). Haizhu square ni name salah satu station metro. Bile keluar dr Haizhu Squre station mmg mate meliar je pndang kiri kanan. Bnyk shopping mall masing2 dgn pengkhususan tertentu. Jalan punye jalan tibe2 ternampak sebuah bngunan yg bernama : SHOES METROPOLIS CITY’..hahahah,,tak ke gile..mmg langkah diayun laju menuju kesitu..bile masuk je bende pertama yg akan nmpk adalah kasut dan smpi kesudah pun mmg kasut je dalam tu..hahah..dari design bese2 smpi la design yg dah tak menampkkan mcam kasut..dr eng style ade, korea style ade..cume capal je takde..hahahaha..jadi setelah mcm nk termuntah tgok kasut je…ktorg pun keluar dri bngunan tu. Nk beli kasut tp mcam mahal beli 1 je..sbb style kat GZ ni klo beli bnyk2 baru dapat murah..name pun tmpat pemborongan kan kan kan kan….

Kami pun berjalan lagi  tibe2 ternampak sebuah mall yg name nyer ONELINK INTERNATIONAL MALL..masuk je mmg dah nmpk kedai2 yg jual mcm2 brg, dari jam rumah smpi lah jam tgn, jam yg boleh jadi tempat duduk pun ade..hahaha..pelik2 brg kat sini..shopping mall ni ade 5 tingkat rasenyer..setiap aras ade lebih kurang 200 kedai…hahah..mmg sakit badan jalan kat sini..beg, pinggan,keychain, fridge magnet, alas meja, cadar, lampu, mcm2 la…tp kan 1 bende je yg aku tak gemar kat GZ ni, tokey kedai tak boleh langsung ke ckp elok..ckp mcm nk tengking2..pastu bile tawar marah n pakse suh beli jugak..geram jugak la..aku baru tanye harge pastu bile aku kate tak pe la tak jd nk beli..aku ckp la xie xie (terima kasih), korg tau die boleh ckp ape..(bu yong xie la, ni mei yo mai- tak payah terima kasih, bukan ko ade beli pun..hahahaha)sakit hati betol..aku wat kesimpulan mmg dorg ni kurang sikit adab, kena belajar cara muamalah dlm Islam ni…tak jumpe pun tokey kodai yg betol2 welcome ktorg..hahaha..lantak lah dorg mmg gitu culture nyer..dan setelah itu ketika kami keluar dari Shopping Mall itu, hujan turun dgn lebatnyer..(4 ur information, skang tgh musim hujan kat GZ..)nasib baik ade bawak bju hujan..again, baju hujan bukan payung eh..hahahaha..yg TOK TAHE , baju hujan calouful, aku pakai warne kuning, hib warne pink, kak fi hijau, ummu maroon..hahaha..lagi la org pndang ktorg..sekali pndang mcm alien2 yg dtg dr buah durian, buah pisang, buah rmbutan..hahaha..ktorg pun wat muke relek n pulang ke Hotel Lido dgn selamatnya..Alhamdulillah~~


Malam tu ktorg tak pergi mane2, just duduk kat hotel n rehatkan diri…sbb esok rancangnye nk beli kain n cadar…again, rancangnyer…..huhu..selame  4 hari berada  disana..keesokkan harinye adalah hari ke2. Dan ini adalah hari yg boleh dikategorikan WORSE sekali..nak tahu kenape aku kate WORSE???nantikan smbungan nye selepas ini…heheheheh
Chan Clan Academy

jalan-jalan. people look us as an alien..hehe

ummu tgh pgg map guangzhou


mcm kat msia ke?  

night in guangzhou
3

Khabar dari GuangZhou, China (part 2)


pakcik tu dtg kat aku smbil ckp “ korg dapat bilik ek?td dia kate bilik dah abis..pakcik tak dapat bilik la..” sayu je suare pkcik tu..hadooiiiii..manyak kecian woooo..org msia ma..lagi lah sedare sedarah seagama…maka aku pun dgn selamba ckpnk tmbah 1 bilik lagi..jadik totalnyer nak 2 bilik(1 untuk umu&kakfi, satu lagi untuk pkcik tu)

mamat cine tu dah kutuk2 dlm bahse cantonesse..aku boleh paham sket2 je..mamat cine tu siap ckp kat aku dlm bhse mandarin “ td awk kate nk tmbah 1 bilik je, skang ni jadik 2 bilik pulak..apa ni..skang kami bukan ade bilik lagi..” nada mmg nmpk tgh menahan marah..aku bace istighfar bnyk2..doa2 moga die lembut hati..at last selepas 1 jam berperang mulut dgn die..akhirnyer die bg 1 bilik suite business kat pkcik tu..kak fi gn umu dapat bilik standart cam ktorg..so, masing2 dah tak larat dah..bawak beg naik ats untuk rehatkan diri………owh..penat~~~
……………………………………………………………..next day……...........................

Pg esok nyer , kami bngun lewat sket..(aku gn hib la..hahaha)dlm plan ingt nk gerak pas zohor (zohor pukul 12.30 tghari), so, smpat lah ktorg breakfast dgn roti and megi..tp yg plg best nyer..selalu betol umu kol..nak itu lah nk inilah..mntang2 bilik sebelah je..pastu kol ke bilik lak free..hehehe..
Maka, hari pertama di sane ktorg pergi cari restoran melayu kat chan clan academy, namenyer (coconuts restoran) ni kedai melayu..halal..aku dpt tau pasal kedai ni pasal selalu serach kat tenet..masuk forum tu lah..masuk forum ni la..masuk group mcm2..maka bnyk lah informasi yg aku terima. Jadik dari Lido Hotel tu ktorg kena meredah lautan manusia di Beijing Lu (Beijing Road) untuk ke metro/subway/MRT/LRT..metro yg plg dekat namneyer GongYuanQian, adalah dlm 1km dr hotel Lido tu. Dari situ ktorg pergi ke station Chan Clan Academy. Yg menariknyer kat sini, org cina kat sana mcm batak je jumpe ktorg..hahaha..geram pun ade..dorg tgok ktorg mmg tak cover lngsung dr ats ke bawah..pastu siap bisik2 n ckp sesame dorg..ingt aku tak paham ke..hadoooiii…aku siap video kan lagi..betol~!tak tipu..mmg dorg pndang pelik kat ktorg..tp ktorg ignore je lah,,ktorg pn kutuk2 gak dorg..bukan dorg paham pun..dlm tren tak yah ckp aa…mmg jadik tumpuan ktorg ni..huhu..sakit tinge aku dgr dorg ckp …” eh …cube ko tgok dorg tu…dorg pakai tudung la…”….ade tu yg ckp…” ish,,tak panas ked org..?”..hahaha..

Akhirnyer ktorg smpi kat station tu..aku cube cari restorant tu berdasarkan alamat yg aku dpat..huhu..ruper2nyer restorant tu bawah tanah..restorant tu bersmbung dgn shoping mall yang terletak bawah tanah..namenyer “ Best come Shopping Mall”..waktu ktorg masuk..ade nmpk consultation desk..ade sorg cine tu aku tgor..tanye pasal kedai tu..then, die pngil kawan die..kawan die speak eng boleh la..so die tunjukkan kat korg kedai tu..yg hib, kak fig n umu dah risau takut2 klo kena bayar plak..tapi rupenyer takde,..mmg saje mamat cine tu nk tunjukkan..baiknyer die~~…hehe..dr entrance yg ktorg masuk tadi untuk smpi ke restorant melayu tu dlm 500m..gile jaaaaaauhhhhhhh~~..akhrnyer ktorg dismbut dgn gumbira oleh ah Fong n chef Zack,..terkejut dorg sbb tgok ade malaysian yg tahu pasal kedai dorg,.(kedai ni baru bukak sebulan)..maka, bersembang lah ktorg dgn meriahnye smbil menikmati nasik lemak kedah n (ape ek umu mkan..tak hingat)..hahaha…mcm2 ah Fong tanye..die pun tak hnti bercerita,.,ktorg tadah je lah tinge..heheh..terbaik lah Ah Fong..layanan 1st class..hehe..ah fong tanye ktorg nk g mane lepas ni..ktorg ingt nk jalan2 area ni pastu nk g Shang Xia Jiu Pedestrian,..tibe2 ah Fong  ajk ktorg ikut die g sane skali..kebetulan die nk g sane jugak…terkejut jugak mule2..lepas tu ktorg bermesyuarah la………maka apakah keputusan ktorg ?ikut ah Fong yg nk pergi shang Xia Jiu?atau jalan2 kat chan clan academy dulu?heheh..nantikan smbungan nyer ye……..hehehe..bersambung lagi……..,

p/s : capet aku nk menulis ni…kalo bercerite dgn mulut, boleh jugak minum air..klo bercerita dgn tgn ni..kena la rehatkan jari2 ni…hehehe…
ini Ah Fong, Manager kedai ni..org Nogori..die tgh usha buku 'travel' ak..

yg bju oren tu chef zack...tgh msk nsik lomak ktorg

satu2 nyer restoran melayu kt GZ - ah fong yg ckp...hehe

ni coin ticket sewaktu naik metro..kena scan coin ni..

ntah ape yg dorg sibukkan tu..hehe..umu gn hib become close friend~

ni kat station Gong Yuan Qian, dkt dgn hotel ktorg

mkanan untuk hidup..ade 2 pek megi umu beli..tak habis,,

masik lemak!cayalah~!!

ini lah downtown GZ di waktu pg.tak salah aku pukul 8 lebih ni..siang pnjang kat sane.

7

Khabar dari GuangZhou, China (part 1)

Assalamualaikum, hehe..(gelak dulu..)lame rasenyer tak menulis untuk blog kite ni..jadi aku rase kekok sikit..bercerita dgn mulut dan bercerita dgn menulis ni lain..hehe..lagi syok cite dgn mulut..hehehe..tapi ape pun aku still akn cerita kan penglaman ktorg sepanjang berada di GuangZhou ari tu…(aku assume sume geng kita tau aku, kak fi, ummu gn hib pegi GZ, yg tak tahu tu jgn le terase..bukan pegi beljar ke tau dok lame2..5 ari je kat sane..)
ERL, from klsentral to lcct


beg aku gn kak fi
sebelum bertolak, isi perut dulu


dlm flight, klo tgok kat tingkap betol2, ade paramugara tgh tunjukkan lngkah2 keselamatan..

kami dah pun bertolak~~...selamat tinggal Malaysia~!!


Alkisah bermula disini…4 org gadis, 2 dr tanah singa dan 2 lagi dari tanah melayu telah menerbangkan diri bersama Air Asia pada jam8.30 mlm di LCCT sepang..aku suke tekanan bile flight nak naik n turun..adventure betol..hib kate klo naik flight besar tak rase sgt bile mndarat..tp sbb air asia ni kpal terbang die kecik..mcm roller coster pulak jadik nyer..

Dr msia ke bahagian selatan china mengambil mase 4 jam sahaje,.tp penerbangan kali ni betol2 mencuak kan..selepas 3 jam berada dlm flight, cuaca kat luar hujan lebat dentum dentam..mule2 mcm relek lagi..ummu aku tgok dah tutup tinga rupenyer die sakit gegendang telinga sbb berada kat tmpt tinggi.kak fi aku tgok ade vick ats meja die..(ktorg duk asing, aku gn hib, kak fi gn umu)..

Tibe-tibe,,,DUM! DUM!..disusuli dgn  cahaye mcm kilat aku nmpk dari luar tingkap..kapal terbang terus mcm hilang pertimbangan…bergoyang-goyang mcm naik roller coster kat genting tu..lmpu lip lap lip lap..aku ade dgr suare org jerit jugak..rasenyer mungkin terlanggar kilat ke burung ke ufo ke..dlm hati aku dah mengucap panjang..aku tak henti istighfar n bace mane2 ayat yg aku ingt..lepas 3 -5 minit baru ok balek..Alhamdulillah~~..tak sangke pulak akan dapat pengalaman macm ni,.selalu tgok dlm film je..sekali jadi kat diri sndiri, rase mcm nk tercabut nyawa je..syukur pada Allah, akhirnya ktorg selamat smpi kat Baiyun Airport pada pukul 1 a.m..ktorg turun plg last sekali. Malas nk berebut2 dgn org. otw nk g kastam, terjumpe dgn 2 orang laki dr msia. Sorg dlm lingkungan 20 an and sorg lagi dlm 40 an..smpat smbang2..rupe-rupenyer pakcik n abg tu dtg relek je bawak 1 beg sndang je. Lepak kat GZ sbb ade business ke ape ntah. Tp part yg plg best, dorg takde hotel lagi nk menginap. Maka, mereka berdua join ktorg pergi Hotel Lido. Ktorg pun sewa van n bayar dlm Rmb400..gile mahaiiii~~~..sabo je la..maka setelah smpi di hotel..dtg pulak masalah baru. Kak fi gn ummu tak leh masuk bilik ktorg..maka terpaksa beli satu bilik lagi..yg plg kesian pakcik tu tak dapat bilik..org hotel  kate bilik dah abis…hari di luar pulak masih hujan lebat menyembah bumi..jam pula  dah menunjukkan pukul 2 pg..aku pula nak naik gile ckp cine dgn mamat cine yg jage reception tu. Untuk pengetahuan korg, dorg tak boleh berbahase inggeris…huhu..maka jadik lah kami seperti org bndar yg bercakap dgn org yg tinggal dlm gua..hahaha..jadik, pkcik n abg tu mcm dah cuak sbb tak dapat bilik..jadi ape kah yg terjadi slps itu?adakah mereka dapat bilik?atau adakah mereka terpaksa tidor di kaki sepuluh..?nantikan artikel selepas ini….bersambung………………..hehehehe

p/s :nti aku smbung balek…pnjang sgt cite g GZ ni…aku pulak ssh nk cut2 cite,..tak syoookk~~..hehe