2

wani bercakap vs wani menulis

bismillahirrahmanirahim,
assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, sollu a'alannabiy.
salam maulidurrasul kepada semua sahabat yg sgt3 dirindui ...

ape kabo seme, sehat ke? ak sehat je cni, walaopun korang x tanye...
mcm mane nak mule ek, hmm mst korang teruja bile tgk post kali ni ak yg tulis...bila tangan wani sudah mule menari atas keyboard yg lusuh..[ape ko menjiwang ni wani??] huhu

pertama (bukan PERTAMA ; persidangan tahunan mahasiswa sejordan)

ak ni x tau nak tulis ape, seperti tajuk yg tertera di atas itu, dan seperti mane yg engkau org kenal ak yakni wani @ one_tick..amat sgt cekap dlm bercerita dlm bercakap [smbil tangan mcm2 gaye ala2 pemberita bisu tv1] , tp kalo menulis...yaTuhan, bantulah hambaMu ini utk terus menulis,, haha sengsara dowh..dlm otak mcm2 mende nak pikir, nak luah,, tp ak simpan, simpan kat mane? bukan dlm microsoft word atau dlm princess diari ,tapi jauhhh dlm lubuk hati...perhhggg :P

kedua

utk pengetahuan korang, [ni ak rase korang x tau kot].. walopun ak x cntct korang secare personally, tp ak tau la gak citer korang melalui blog ni, bagus la gak kan blog ni, [baru tau ka wani?hmm] mule2 dolu, ak sgt susah nak carik kawan baru yg mcm korang...[siyes ni, dr hati ke hati :) ] tapi, lame2 ak pikir, mane nak same kan, sume tmpat dpt kawan yg same..eh? paham kan?hee dan ak buat2 lah masuk dgn suuume org! dan lame2 ak pon jmpe la yg sekepale, tp tetap x mcm korang...hihi mst korang terharu kan...


ketiga

seperti yang korang tau jugak [ak tau dah, korang tau , ke korang x tau?] ak berjaya melepasi markas lughoh anjuran al al-bayt university yg amat ak sayangi ini kui3...ade best, kadang2 rindu jugak kat doktor yg amat prihatin itu...doktor Mahmud namenye...setelah keluar dr markas yg indah itu, ak mengorak langkah semester 2 dgn penuh kegagahan [uhh, gagahnye ak] mengambil enam subjek; ade org kate, "power gler siot ko amek 6 truss"..ak x tau ape maksud die nak perli atau sbg menyokong ak, tapi yg penting ak nak gak amik 6 hahaha kire hape ak..eh , subjek ak mudah2 gak la..ak amik 2 subjek wajib, padehal senang, x pe...ak pujuk hati, amik senang dolu, dah la x terror..kang tersungkur di pintu sorga...fiuh~!

keempat

sorry, ak citer x leh ade kaitan...sbb tetibe nak masuk mende lain plak..nak citer ak n ana(farana) n yg lain2 dak albayt [prisma kot!] huhu alkisah bercuti ke syria selepas abesnye sem 1 kiteorg, percutian selama 3hari 2 mlm tanpa tajaan k...n then dlm perjalanan, ade cerite tp panjang ceritenye, malas nak citer, suruh la ana cite ek. tp khulasahnye, best la ke sane, lawat maqam, tgk gelagat org syiah, menikmati pemandangan kota damsyik dr atas jabal kasiur [ke kasiut cik oni?] dan setelah berusaha meng'contact' cik oni utk sesi jejak kaseh, huhu akhirnye hari last kiteorg kat ctu, dgn izin Allah, berjumpalah kami [cik sha n cik afieyah x dptt dtg, bz study kot]..tempat yg dijanjikan ; Masjid Omawiy..best sgt, g shopping , makan2 [thanks cik oni n cik timah sbb belanje kiteorg syawarma] n last but not least , berpisah laa, ape lagi...huwaa~! dan korang tau ape, ak nangis,, huu mule nak cover , tp bile enon [senior kiteorg, tp die adik] kate, "jgn nangis ye kak wani" ...air mate yg ditahan, bertakung dan jatuh berderai ditgh kesibukan kota damsyik! ohh, nikmatnyer nangiss..hahaha dan sekian terime kaseh :)

ke'last' :P

dapat kan berite ak nak balik?tp...ak x tau lagi, kite merancang, Allah yg tentukan...hihi ayat standart la kan...so, jgn mengharap walaopon korang x mengharap ak balik pon...heh ak sedang ber'istikharah' sekarang...doakan la dapat keputusan yg terbaik...yg penting ak da cancelled tiket yg ritu ak kate booking..bak ak kate kat mai tempoh hari dlm tepon selame 10 minit, " booking x bererti kite da kompem mai,, ak x bayo pon lagi.." hehe lebey kureng a sesi perbualan ini...skang yg penting ak nak tumpu study, exam da x lame, minggu depan...seperti yg ana citer, exam cni 3 kali satu sem,, tup2 da exam, smpai da lali..baru thn 1 da lali kan, bayangkan 4 thn nnt, uhuu, tolong doakan kami, doakan yg terbaik, moga kalian dirahmati Allah senantiasa~ ameen!
jap2, lagi satu, ana kite join sukan, main utk manthiqah Mafraq..wahaa die main bola jaring dan bola tampo..ak x reti, tampo org je ak reti... yeah~!

p/s : btol kak sarah nak bertunang? bile eh? tahniah la buat beliau...dan najihah, exam gane? harap2 indah je walao gane2 pon, hee jihah kan terror, name pon Siti Najihah...eh2 thanks tau pade sape2 yg wish besday ak ritu, iimaan ? hihi sorry x berbalas...thanks dude~ yg lain pon thanks~ (^_^) haha

nak letak gamba, ke x?ke ke..? teeett! mase tammat..tata..wassalam!

dr rehal pengarang , [walopon kat cni x dek rehal]

Nur Syazwani binti Mohamed Nasrudin,
AL Al-Bayt University,
The Hashemite Kingdom Of Jordan.
3

Bloudan Namanya




Salamalaik semua. Sekarang, ana macam ada masa lapang jugak-lah. Jadi, sengaja ambil kesempatan ni untuk menulis. Ingatkan Auni nak tulis, tapi sampai hari ni dia tak tulis2 lagi, maksudnya sibuk dengan study-lah tu. Maklumlah, orang dah naik semester 5, macam busy gitu.

Anyway ceritanya, minggu lepas hari Sabtu kami pergi Bloudan, tempat orang main salji. Auni paling excited sekali sampai ana and Ati (nama manja Fatimah Talip) dah gila bosan sikit2 dengar dia sebut Bloudan. Makan Bloudan, tidur Bloudan, mandi Bloudan, study Bloudan and aa.....all the time Bloudan. Uh~!



But then akhirnya pada tarikh 13 Februari berjaya-lah juga kami jejakkan kaki di Bukit Bloudan tu. Tapi malang sikit-lah sebab salji tak berapa nak ada. Ke macam memang tak ada (sangat)? At last, pi sana bukan main salji, main tanah je lebih. Hahaha... Saljinya bertompok2 aje. Tapi not so bad-lah sebab dapat juga pegang salji in real life en...


Auni dengan Ati hampa sikit, sebab Auni imagine macam2 pasal salji tu. Tengok2 tak naik sikit pun expectation dia. Haha! Padan muka~ Imagine lagi lebey2... Adapun Afeyah, perasaannya kami tak dapat nak detect-lah pulak. But ana, puas hati sebab kami panjat bukit tinggi sekali, demi nak spot tempat yang ada banyak sikit salji. Banyak sikit je tapi.

Kami pergi berempat aje, ditemani 2 jejaka Malaysia (seorang dari Kedah, seorang dari Pahang - *penting sayh) yang ditugaskan menjadi mas'ool kami. Perjalanan dari rumah kami ke Bloudan tu ada-lah sekitar satu jam, dengan menaiki van sewa (lebih kurang fungsi sama dengan bas dan teksi, cuma ianya adalah van) dan dikenakan cas tambang sebanyak 45 lira seorang untuk one way perjalanan. Sampai2 sana kami mendaki sekitar sejam atau lebih sikit, agar kami dapat sampai ke tempat yang saljinya tak diusik orang lagi dan sifar kebarangkaliannya untuk terserempak dengan pelajar Malaysia lainnya. Kami ni, biasa2 aje bab persatuan. *Senyum kambing.

Then, area Zohor tu kami turun and sembahyang di masjid berhampiran. Selesai sembahyang kami pun berangkat-lah pulang ke rumah kami bagi meneruskan kehidupan. Sesampai saja di rumah, mandi manda dan berehat seketika. Seketika je. Sebab ana kena pulun ngaji habis-habisan gara-gara nak khatam secara rasminya dengan cikgu pada keesokan harinya. Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar.

Okey-lah, tu saja. Sehingga berjumpa lagi, inshaALLAH. Salamalaik semua.



1

bukan selalu...

Rumah,
Kuala Kangsar,
Perak D.R...

Assalamualaikum semua~..semoga kalian semua sehat sejahtera kesihatannya walau dimana jua kalian berada..
aku memang dah lame rase nak menulis ni, tapi kekangan waktu yang amat mencemburui aku maka agak susah lah aku nk menaip disini..(ceh, ayat dah mula poyos nih..)

cerite satu
sekarang ktorg tgh bercuti selama seminggu..(mid sem break), walopun namenyer adalah cuti, tapi sebenarnya tak cuti sgt sbb assgmnt bertimbun2 perlu disiapkan..kan mary kan kan kan..(ko pun same gk kan time sem break ari tu..). aku rase raye taun cine kali ni mcm meriah lah kat m'asia..selalunye mcm tak feel sgt tapi taun ni nyer kemeriahan mcam boleh feel pulak..jiran depan aku mmg tiap2 taun naga dtg wat persembahan..taun ni taun singa bg masyarakat cine(info tambahan..)hehehe..

cerite dua
ada satu madah yg ktorg beljar namenyer "critical thinking and solving problem". kelas ni mmg mencabar otak. rasa mcm nk pecah kepale. tapi itu lah...dah name pun critical thinking, klo tak berpikir scara kristis maka tak tercapai lah objektif course kan..mule2 mmg blurr, pensyrah bnyk tanye dah soalan2 nya memerlukan ktorg brain storm. boleh kate 3 jam ktorg beljar tu penuuh dgn soalan.
"why like this..." " why like that..." " how come..." " please give me the reason..." " yes, but why..." ...hahaha..mmg syok a, mencabar isi2 otak dalam kepale aku nih..sekarang ni alhamdulilah budak2 kelas semua boleh dah bagi respon..and aku harap semua budak2 kelas boleh apply balek ape yg dibeljar sbb madah nih mengajar kite, tak semua perkara kita boleh terime secara bulat2(kenape org pakai bulat2, kenape dorg tak pakai..petak2 ke segitige ke..).
bnyk lagi klo nk nk cerite pasal madah nih..nanti2 lah aku cerite lagi..heheh..(^_^)

cerite tiga
aku rase untuk taun ni, agk bnyk kali aku turun Uia, memandangkan uia antara uni yg plg dkt dgn DQ, maka disitu lah ktorg bertapa untuk mendapat kan info2 tambahan.(ups~, Upsi jugak..hehe)
aku harap, dlm 5 taun akan dtg time Dq dah naek taraf jadik Kolej uni Darul Quran, mktabah dah penuh dgn buku2 untuk budak degree...biasa lah, first batch selalu mmg mcam ni, ade kurang ade lebih kan...

cerite empat
minggu lepas on the way balek dari Kl, aku terserempak dgn budak ****. ermm..macam biase lah mulut aku nih mmg ramah bersembang..tgh2 sembang tu masuk pasal Aqrab, rupe2nyer di kalangn budak2 nih selalu jugak bukak blog aqrab..
"blog aqrab active aa, selalu jdi silent visitor.."
and aku rase ramai je pelawat blog aqrab kite yg bukan ahli aqrab...bagus kan...(^_^)
and satu lagi...
(senarnyer aku dah tulis tapi aku dah padam balek..sorry aa..nanti lah aku cerite..)

cerite lima
ummu dengan baini went to thailand last 3 days ago, ikut rombongan ikim.fm..
p/s : umu, cite a pengalaman ko kat sane ye...(^_^)

cerite enam
aku rase mcam ade bnyk je cerite nk ceritekan kat sini, tapi tak tahu pulak nk cerite ape lagi..
erm..owh, pasal adik2 ni..batch ****, they keep ask me, " kak my, amik degree kat dq ni sng tak?" " ktorg tgok korg releks je.." hahahaha..statement ni kelakar gile a..aku tak tahu teori mane die dapat tuh, ok, aku tak tahu aku dah cerite ke tak sebelom nih..tapi kelas ktorg agak padat..setiap hari kelas bermula pukul 8 pg kecuali hari jumat start pukul 9 pg. smpi lah tengari either pukul 12 atau 1, kemudian smbung balek lepas zohor dlm pukul 2 smpi lah pukul 5 tau 6..klo ari kamis selalu kelas abis kul 6.30. mlm free tapi skang ni dah start ade gnti kelas untuk lecturer yg tak dapat dtg. and mlm jugak sebok untuk group2 yg kena prepare present. mlm jugak untuk menghadirkan/memakmurkan maktabah..ni la ayat2 yg selalu aku jawab klo dorg tanye..itu blom cmpur kalo ade program ke event nk wat..
aku cerite nih bukan aku nk lemahkan smgt adik2 nih masuk dq tapi aku nk dorg tau beljar bukan semua mudah. kalo beljar semua mudah tak de org yg failed kat dunia nih..klo dorg nk semedang je mudah baik tak yah belajar..tak adventure a hidup kan kan kan kan..(^_^)

so, setakat ni je lah ceritenyer...
balek cuti ni dgrnyer nk wat spotcheck..haha..beware lah~..
sebelom balek ari tu dorg ade wat rules tak nak bagi students degree keluar weekdays(emergency only)well, i don't know what kind or type of 'emergency' here..klo nk kuar untuk fotostat/ nk cari bahan kat uia@upsi..it's emergency or not???huhu..bnde ni agk mengusutkan pemikiran..but i think the rules will cancel soon..(^_^)

ok semua, insyallah kite jumpe lagi di hari dan waktu yg sama pada minggu hadapan, tentunya di TV9 dekat di hati..(^_^)..saranghea~~
2

Maryam: XI (Ralat)

Ada pembetulan untuk satu kenyataan/persoalan yang aku letak dalam entri sebelum ni. Pasal walimah Kak Aishah (Nuur Aishah Tolhah. Sape tak kenal dia maknanya tak penah pegi bilik Sharifah Zahidah masa sem 3 & 4 dulu).

Insha Allah, Kak Aishah nikah Ahad ni (14 Februari) dengan saudara Syafiq Jusoh. Bukan Abbas. Kalau korang kata korang tak kenal Syafiq Jusoh, samalah macam korang cuba dakwa yang korang tak mengerti konsep "belakang zink".

Saya mohon maaf atas kesilapan kenyataan tersebut. Sekarang kita tarik balik dan ganti dengan kenyataan yang baharu dan sahih. Sila ambil ihtimam. Hal ini penting supaya semua orang tidak tersalah orang.

Semoga perkahwinan mereka diberkati Allah dan kekal sampai ke akhirnya. (Rasa macam http://hafs-dq.via.my plak)

Sekian dimaklumkan.
8

Maryam: XI

ITD Lab (lil banat), IIUM.
9th February 2010.
Assalamu 'alaikum wrt wbh.

Apa khabar semua? Well and happy, I hope. Aku OK, tapi handphone aku rosak pastu adaptor laptop aku dah macam nak putus tapi aku belum tukar lagi. Kalau nak guna adaptor aku pinjam room-mate aku punya (kebetulan sama jenis). Tapi kalau sesiapa nak contact aku, paling senang call. Keypad tu gila sket lepas kena air, tapi butang untuk angkat tepon boleh plak guna. SMS pun susah. HAHA jimatla sket kan. Kesian Kak Sarah SMS berapa kali dah tapi aku tak dapat balas. Korang tolong SMS/tepon dia boleh? Tell her I'm sorry, bila phone aku OK nanti aku tepon (tifon) dia plak.

Eh aku ada baca SMS dari Kak Fi, yang Kak Fi kata dia kat library UIA. Tapi aku tak tahu bila sebenarnya mesej tu sampai sebab baru tengok. Heheh. Sorry Kak Fi! Kalau kita baca on-time mesti kita dah berlari menuju ke library untuk mendapatkan Kak Fi.

Rasa macam dah lama tak menulis surat. Memang dah lama pun. Konon-konon sibukla kan. Jadi sementara ada masa terluang ni, rasa macam nak bercerita pulak.

Cuti mid-term dah lepas, tapi ujian mid-term masih ada yang berbaki. Mana taknya, ada subjek yang mid-term exam sampai dua kali. Wa lakin alhamdulillah 'ala kulli hal. Semester ni, tak banyak term-paper yang aku kena tulis -- dua je; itu pun, dua-dua untuk subjek IRK. Kalau sem lepas, amek lima subjek, kelima-limanya kena tulis paper. Satu dah selesai, tinggal lagi satu. Setakat ni pencapaian exam mid-term nampak OK. Actually they're even better than last term's results, terutama sekali core courses aku untuk History. Alhamdulillah. Tapi ada banyak lagi yang belum aku tahu keputusannya; ada lagi yang belum habis exam, jadi tak payah gembira sangatla kan.

Paling melegakan, semua jenis evaluation untuk carry marks Sciences of Qur'an dah selesai. Mid-term exam, paper, presentation. Kalau korang belum tahu, aku cukup saspens masuk kelas ni, sebab lecturer dia banyaaaak sangat pantang larang. Sebenarnya masa mula-mula daftar dulu, ada kawan aku yang tegah daripada pilih section yang pensyarah ni (Dr. Israr) ajar, tapi aku sangat tak suka bila students menghukum pensyarah macam tu. Kalau tanya kenapa, ada yang jawab, "(pensyarah) ni susah bagi markah", tak pun, "dia tak bagi muka bab-bab attendance," atau, "garang...semua banda tak boleh..." Tak faham aku. Yang mengajar nanti, pensyarah ke, pelajar? Kalau pensyarah dah tetapkan syarat bila belajar dengan dia, ikut jela kan. Pastu part yang "strict bagi markah" tu. Aku percaya (dan jamin), takde pensyarah yang bagi markah tak baik pada pelajar yang buat kerja dengan baik. Usahalah sehabis mungkin, pastu kita tawakkal pada Allah. Kan?

Perangai-perangai selain khidmat nasihat memilih pensyarah

Satu lagi perangai sesetengah pelajar ni (taktaula kat uni korang ada tak, tapi kat UIA ni ada jugakla jumpa jenis ni. Kak So pun perasan lalu geram dengan sikap mereka) yang takkan belajar/bagi perhatian pada syarahan kalau dia tahu bab tu tak masuk exam. Baik takyah belajar empat-lima tahun kat sini. Jadi calon peperiksaan jela senang, pastu graduate dapat ijazah sarjana muda. Ada yang sangat-sangat berkira walaupun pensyarah suruh hafal satu-dua ayat Qur'an je pun, nanti dia tanya: "Will this come up in the exam?" Lecturer pun dah masak dengan sikap pelajar kot, dia jawab seposen je, "Yes, it will come up in the exam."

Perubahan-perubahan

Untuk pengetahuan semua, sem 3 (short sem) sesi April ni merupakan short sem terakhir kat UIA. Lepas ni dah takde sistem short sem. Aku taktau apa perasaan sebab tak penah betul-betul susun plan untuk daftar subjek itu dan ini masa short sem. Lagipun kalau dah takde, takpela. I like my holidays hehe. Kak So camne?

Memandangkan kakak aku dah rancang macam-macam untuk cuti lepas sem ni (waktu short sem tu) sebab masa tu dia dah habis belajar, maknanya ada kemungkinan besar aku takkan rasa apa rasa belajar dalam short sem. Sekian cerita short sem.

Seperkara lagi, kat sini kan untuk credited co-cu, kalau tak amek Halaqah masa first year (lepas dua sem Halaqah baru amek Skills macam Leadership/Parenting/Entrepreneurship/Public Speaking/Khat dan bermacam-macam lagi), amek Niche Area terus (macam Tahfiz/Debate/SUKSIS/ape lagi ntah). Maknanya orang yang join Niche Area (macam aku) takyah masuk Halaqah. Tapi maklumlah, ada students yang pilih Niche Area sebab tak nak masuk Halaqah. Apparently pihak UIA dah berjaya menghidu niat pelajar-pelajar ni; jadi mula dari sem ni (batch akulaa), diorang nak buat Ibadah Camp untuk semua Niche Area students. Bagi ada modul Halaqah jugak. What a hoot! Tapi Ibadah Camp satu weekend je kalau tak silap. Haha macam-macamla.

Back to school

Esok aku mula tasmi' budak-budak Form 1 kat Al-Amin Gombak. Hehe. Petang-petang kan aku takde kelas. Kelas tasmi' tu 3:45 sampai 5:45 hari Isnin, Rabu dengan Khamis. Just nice. Sebenarnya kalau mengajar, aku lagi minat mengajar orang membaca, bukan tasmi'. Tapi takpe. Ni pun best jugak. Kak Mun (room-mate Auni), Kak Nani (room-mate Khaulah) dengan Kak Aishah Tolhah (room-mate Sharifah) pun mengajar tasmi' ni gak. Eh jap apesal semuanya ex room-mate korang hah?

Selingan: Ahad ni walimah Kak Aishah Tolhah. Er dengan Abbas kan kalau tak silap aku? Ish jangan tersilap sudahla. OK kalau ada yang free boleh kot pegi tapi aku pun taktau kat mana.

Sebelum cuti tu, Kak Ina ada offer kerja private tutor untuk budak darjah empat kat Taman Melati (hee budak-budak sekarang ni tuition tak habis-habis padahal baru sekolah rendah. Takpela kan daripada jadi kutu jalanan dan lain-lain). Petang-petang gak. Ajar BM, BI, Maths dengan Science. Dengar Maths terus berat hati. Walaupun darjah empat (Haritu kat rumah Mak suruh aku kira apentah masa buat chocolate cake. Tolak je pun. Ada tiga titik perpuluhan je. Tapi baru tolak digit Sa tu, aku tiba-tiba panic sebab dah tak ingat macamana nak cross out kosong pastu tukar dengan sepuluh ke jadi sembilan entah. Nasib baik Mak tunjuk camne nak tolak kalau tak? Laughlaughlaugh). Tasmi' ni dah lama aku cakap kat Kak Aishah yang aku minat. Dapat jugak nampaknya. Alhamdulillah.

Kalau korang nak kerja mengajar kat kawasan Gombak ni, tanya Kak Ina. Ada je aku tengok dia offer. Hehehe.

OKlah, nanti next entry aku cerita camne aku langgar tiang parking kat Alamanda pulak OK. Ciao!

Warmest regards,

Mary.
5

sekadar cerita

Bismillah.

Alhamdulillah.

Hope all of u sehat2 belake. Aku kat sini Alhamdulillah sehat wal ‘afiat. Tetibe terase nak update blog. tapi xde cite best pon.

Pagi jumaat yang redup dan mendamaikan ni membuatkan aku terfikir. Tetibe je aku termenung. berfikir dan terus berfikir. Kadang2 rase macam nak nanges jugak. Banyak bende terjadi lately makes me think deeply. Xtau ape bende tu tapi it makes me think about myself especially. Adakah aku ni cukup baik untuk semua orang yang ade kat sekeliling aku? Ape kebaikan yang aku dah bagi kat orang sekeliling aku? Tapi hakikat dalam kehidupan ni kita xleh nak puaskan hati semua orang kan.

Hidup perlu diteruskan. Kadang2 aku xcaye yang aku ni dah ade kat Jordan. Jauh tu ngan Malaysia. Xpernah terfikir untuk pergi sejauh ni untuk further my study dan jugak dalam bidang yang aku pon xpernah impikan. Seriously. Inilah yang dinamakan takdir. Destiny of my journey as a servant at this world.

Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Kuala Selangor [SMKAKS]

5 tahun duduk kat sini meninggalkan seribu satu kenangan. Aku masuk sekolah ni bulan 3 xsilap aku. Second intake. Sebelum ni sekolah kat sekolah agama menengah tinggi tengku ampuan rahimah [SAMTTAR]. Sekejap je duk kat samttar tu. Xsempat nak kenal sume orang kat situ pon. Tapi duk smka pon best jugak. Kawad kaki, jadi fasi camping krs dan banyak lagi.

Darul Quran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia [DQ JAKIM]

3 tahun kat dq juga meninggalkan banyak sangat kenangan. Pahit dan manis. Suka dan duka. Xpernah terfikr pon nak masuk dq. Xpernah tahu pon akan kewujudan dq. Mase f5 isi borang matrik ngan uni je. Aku xtau cane umi+ayah boleh tahu kewujudan dq ni. Umi+ayah yang pergi jakim kat putrajaya mintak borang.

Aku pon isi borang dengan hati yang tersangatlah berat. Macam2 yang aku fikir. Sape yang kenal aku time sekolah menengah xkan percaya kalo aku cakap aku kat dq. Nak kate teruk sangat ke aku ni, ntah la tapi itu hakikatnye. Diri sendiri pon macam xcaye, inikan plak orang laen. Tapi ini yang umi+ayah nak, aku cuba. Hanya untuk membuat umi+ayah gembira. Hanya untuk itu!

Dan akhirnya aku tersangat bersyukur untuk nikmat yang Allah anugerahkan. Alhamdulillah!

Jami’ah Al al-Bayt, Mafraq, The Hashemite Kingdom of Jordan

Mase awal2 borang smutem keluar, aku tanye umi nak amek borang yang mane. Umi cakap amek both. Nanti fikir laen. Mase borang KPT sampai kat rumah, sekali lagi tanye kat umi nak isi yang mane. Sebab kalo isi both kene fikir pasal duit yang kene keluar. Umi cakap kalo nak g Jordan kene amek lughah, kalo tanak,g Mesir. Fiuhh! Sangat sesak dada fikir. Lughah tu..tapi mase tu hati kuat sangat nak g Jordan, xtau nape jadinye aku pon ikutlah ape yang umi cakap.

Dan akhirnya kat sinilah aku sekarang. Kat Jordan. Kat mafraq. Kat al-bayt. Dalam bidang bahasa arab dan kesusasteraan. Satu bidang yang aku xpernah impikan. Sebab semua orang suke cakap lughah susah. Rumors ni sangatlah menakutkan aku. Susah sangat ke? Xcube xtahu. Dan sekali lagi aku mengambil risiko mencuba. Dahla degree plak tu. Still nak mencuba. Tapi inilah aku. Sangat susah nak membuat keputusan. Sikap yang sangat merimaskan orang lain. [ade sape2 x nak buat kursus meningkatkan keyakinan diri dan cara bijak membuat keputusan?huhu]

Kehidupan memerlukan pengorbanan
.

Kehidupan memerlukan ketabahan.

Kehidupan memerlukan keyakinan.

Kehidupan memerlukan segala2nya
.

Bukannye aku xde minat sendiri tapi jalan yang aku pilih menyebabkan perjalanan hidup aku jadi camni. Insya Allah aku akan cube usahakan jugak untuk menceburkan diri dalam bidang yang aku minat tu. Pray for me.

Sometimes I miss my old friends. I mean kawan2 sekolah menengah aku. I mean my BFF. First and last aku jumpe dorang lepas sekolah time dorang hantar aku kat airport. Lame sangat xjumpe dorang. Itu pon aku xjumpe semua. Xpernah pon hang out ngan dorang macam aku hang out ngan korang. Sebab my parents xbagi. Bukan aku xpernah mintak, tapi memang umi+ayah xbagi. Sejak mase sekolah menengah lagi. Sebab kalo aku bukan kat dq aku pon akan jadi macam dorang kot. Dress like them. Kadang2 aku pon gerun tgk the way dorang dress. Tempat yang dorang hang out pon aku rase aku tak pernah ade intention nak g. Ape2 pon they’re still my fren. Macam korang jugak. Walau ape pon yang terjadi, korang tetap kawan2 aku. Terima kasih untuk nikmat ini ya Allah! Terima kasih kerana menganugerahkan manusia2 ini dalam hidup farhana. Aku rindu korang sangat2!



Kehidupan perlu diteruskan walau seberat mana ujian dan dugaan yang kita hadapi. Mungkin ujian dan dugaan yang Allah bagi ni untuk menguji sejauh mana tahap keimanan kita. Ujian dan dugaan juga tanda Allah ingat kat kita. Allah taknak kita lalai dan menjadi lebih jauh dari Dia.

Fasal thani tahun pertama akan bermula ahad ni. Semoga fasal thani akan lebih baek dari fasal awal. Ameen ya Rabb!

Sampai kat sini je dulu. Ingat nak update pasal Syria, tapi xtau nak tulis ape. Nanti kalo idea datang, I’ll update later.

p/s: to jiha, I wish u all da best for da final. Buat yang terbaik. Kuatkan semangat awak. Chaiyok2! Daebak!

p/s: salji dah turun. wee wee~ happy2 dapat tgk and feel the real snow. selama ni tgk dalam tv je. hehe~