9

aku nak terus bercerita...

bilik aku,
kuala kangsar,
1 Jan 2010,
3 p.m


assalamualaikum semua..hopefully u are fine and may Allah blesses u all~
rasa lama pulak tak bercerite kat sini..aku tau ni mesti semua org tgh dapat sindrome mls nk menaip kan..lagi2 budak2 jod tgh nk exam finale dah tu..budak2 syria takde cite pulak..auni mane auni???~~~

so, hari ni aku wat ringkasan je n liputan berite dari DQ..(aku mewakili semua dak2 kite yg kat DQ..kak fi tntu susah nk tgok die post entry kan..umu pun jarang dah menulis jadik biarlah aku yg wat laporan keseluruhan yee...)hehehehe

1st story :
Allahamdulilah, bangunan baru untuk budak2 ijazah dah siap, n ktorg dah gunekan pun..heee~..bes2~~!..walopun ade yg kate lambat siap la, mcm rumah bnglo lah rumah antu la, tapi yg penting bangunan tu adalah mercu tanda DQ akan melangkah menjadi Koleh universiti DArul Quran dlm 4 taun ini..waaaa~~!!!terime kasih kepada mereka yg terlibat..kamsamida~~...

2nd story :
praise to Allah dat we already got our reslut for e last semester..hmm..result aku?walopun lari dari target tapi aku bersyukur sbb keputusan agak memuaskan..3 sumtin..hahah..segan aa nk bitau berape kat sini..aku lihat dari sudut +ve, keputusan tersebut adalah yg terbaik pernah aku dapat sepanjang berada di DQ, itu mungkin baru titik permulaan yg baik..dan titik titik seterusnya aku harap dapat bersmbung menjadi lebih baik..(haha..puitis ni..)keputusan yg len pun semua najah..bagi kami(plajar dq usim), keputusan kali ni najah dan ktorg dah buktikan kpd semua pihak bahawa tiada yg mustahil untuk same2 kayuh dan berdiri setaraf gn budak usim di main campus..waktu masuk mule2 dulu org bnyk tak yakin gn ktorg, ade desas desus dari adik2, "boleh ke akak2 n abg2 nih..nk tgok result dorg dulu a baru decide nk masuk ke tak.."..lebih kurang cm tu aa..well, we had proved it.budak2 semua dapat pointer 3 ke ats..ade 8 org dapat anugerah dekan...tahniah di ucapkan~~!!

3rd story :
aku tak tahu samada aku patut cerita kat sini atau tidak..hahaha..tapi our friend will get married soon..~~..insyallah katenyer tgh tahun depan..nk tahu sape, sile ym aku ye..hahahaha..

4th story :
for this new semester, lecturers yg mengajar ktorg mmg amat mengejutkan..3 of them adlh org kuat DQ, guess who??~~!!..hahah..pengarah Dq akan ajar subjek Tarikh ape ntah..tak ingt name madah tu..pn.zawanah akan ajar laws in malaysia, ustaz abdul Kodir akan ajr...hmm..sory aku tak ingt aa..hehe..terkejut kan, aku tgh dok pikir nk act cam ne dlm kelas..hahaha..n untuk sem ni jugak, ktorg takde kelas sabtu ahah~~..WAAA~`..serunuk tol~!!..boleh balek umh(^_^)

5th story :
balek dari Elsp kat ilim bngi ari tu aku pergi low yat sensorg..(ahaha..cian kan, takde org nk follow..)aku pergi untuk cari adapter laptop aku..huhu..mmg gagah a nk g jugak..
tym kat monoreil baru aku pasan aku tertinggal hp dlm beg baju aku..hahaha..mule2 mcm cuak kan..aku mlas nk patah balek dah..as long as wallet gn no hp hib aku ingt aku pun wat muke kering je jalan kat sane..hehehe...bile aku cerite bnde ni kat budak2 asrama, semua geleng kepale..mai mai mai...dan aku tahu klo aku ceriet kat sini, bnde yg same akan berlaku gk..mesti korg nk bebel kan..hahaha..tak pe..kali ni je...insyallah tiada kali kedua dah..(^_^)...mena gn zati bising kat aku...
"mai, ko serupe tak yh pakai 2 hp..asl tepon je tak dapat.."hahaha.."bagi msj tak balas"
(^_^)
bian ne mena zati..(ni bahase korea)
(^_^)

so, ni je lah cerite utuk setakat ni...
dan ape yg paling penting,
umur aku dah meningkat jadik 22 TAHUN..HOHOHOHO.
mary masih 21..hahaha...(keluar topik..)
untuk kawan2 dan juagk diri aku..umur kite dah meningkat..
kehidupan ni ibarat roda yg sentiase berpusing..
kite kena merancang uuntuk mase hadapan..
klo rase nk kawen dlm 4 tahun lagi, kumpul lah duit dari skang
klo rase nk smbung master lepas ni, simpan duit n maintane pointer cun,
klo rase nk g umrah ke haji smpn lah duit dan wat apa2 yg patut..
hidup kena ada hala tuju dan matlamat, hidup ni kite kena nmpk akhirat..
klo kite hidup tapi kite tak nmpk akhirat..matlamat kite kosong..
klo kite hidup untuk cari keredhoan Allah, pastikan kite merancang perjalann hidup kite 10 atau 20 tahun akn dtg..
tapi, kite kena ingt, kita hanyalah merancang..tapi allah adalah sebaik2 perancang kerana perancangan Allah adalah yg terbaik..Allah~..

Salam Kasih dan Sayang,
yang benar dan ikhlas
Normaisarah Othman
10

tips ketika cuaca panas

0

Maryam: IX

Library, IIUM Gombak.

December 14th 2009.

Assalamualaikum wrt.

Pukul satu tengahari tadi, aku baru habis kelas untuk hari ni. Lalu kedai fotostat, ingatkan nak tempah course reader untuk HIST 1100, tapi dua-dua kedai fotokopi sesak. Aku pun fikir takpela, pegi lunch dulu. Wrong timing! Ini waktu perdana rupanya. Semua kedai makan penuh, kalau dah lepas beratur amek makanan pun, takde tempat duduk untuk makan. HS Café takyah katala, biasanya budak-budak Singapore dengan muwallad Saudi dah kuasai sejak entah bila. Hari ni pulak, tiba-tiba ada team angklung duduk sederet kat HS Café, main lagu You Are My Sunshine. Berdengung bunyi angklung sampai ke Babush (kedai makan sebelah masjid). Traffic yang dah sedia padat pun makin perlahan sebab orang slow down nak tengok orang main angklung waktu Zuhr.

Jadi, kalau korang datang UIA, dari pukul 12:30 sampai 1:30 atau 2 petang tu, bersedialah untuk bersesak. Ataupun datang je waktu lain.

So sekarang aku mencari refuge kat library…fuhh. At least ada satu tempat yang tak dipenuhi orang. Sambil-sambil tu apelagi. Berlayar di alam maya. Boleh kemaskini blog haha.

Alhamdulillah dah seminggu kitorang melalui sem dua. Sem ni jugak, kebanyakan kawan yang dulu sama-sama masuk UIA melalui direct intake dengan aku, dah lulus EPT/APT dan dah mula kulliyyah masing-masing secara rasmi. Macam-macam reaksi ada. Dulu, masa mula-mula tahu yang diorang kena masuk CELPAD, semestinya ramai yang mengeluh. Ye ah, siapa yang tak nak habis belajar awal? (Aku). Tak kurang juga yang “rasa macam nak quit UIA”, dan sebagainya. UIA merapu je suruh orang masuk kulliyyah bahasa. Uni lain takde pun. Lebih kurang begitulah.

Tapi bila dah masuk kulliyyah ni, keluhan lain pulak yang aku dengar. Petang-petang, setibanya dari kelas, ada room mate aku yang masuk bilik, wailing, “Maryaaaammmm, nak masuk CELPAD balikkkk!” HAHA comel a ko nak masuk CELPAD balik. Ada yang mengadu susah nak faham ucapan pensyarah, tak boleh nak tulis apa-apa sebab lecturer tutup lampu dalam lecture theater, ada 5-6 ekor nyamuk terbang-terbang kat orang yang duduk depan dia dalam lecture theater, etc, etc.

Rungutan pasal sistem course registration tu takyah sebutla…kalau terlambat sikit je, section akan ditutup. Kau carilah section lain. Ataupun jumpa pensyarah, mintak izin beliau untuk join section tersebut. Pada aku, sistem tu nampak macam menyusahkan, tapi aku suka, sebab kita diberi pilihan untuk susun study plan sendiri. Dan tentunya pilihan datang dengan risikonya yang tersendiri. We have the choice, but it comes with risks. Kalau terlalai rancang schedule, mungkin jugak terlepas banyak course sampai risau sebab tak cukup jam kredit. Biasalah hidup. You can’t have it all.

Kalau diingat balik rungutan yang dahulu, memang rasa kelakar. Memanglah masuk CELPAD tu macam argh, tapi lifestyle penuntut CELPAD boleh dikatakan agak relaxed dari satu dua segi hehe. Bila dah masuk kulliyyah, baru kau tahu apa itu hidup di universiti. Hahaha. ‘Ala kulli hal, alhamdulillah kerana dah ramai yang lepas dari CELPAD, tahniah semua. Dah habis seminggu pun sem ni, tinggal 13 minggu je lagi. Memang dah takde masa untuk "sesuaikan diri" atau berangan-angan. This is it. Inilah yang anda tunggu-tunggu dari dulu. Untuk maklumat lanjut yang lebih bercirikan sumber primer berkenaan pengalaman peralihan dari CELPAD ke Kullliyyah, boleh tanya Kak So. Tapi Kak So aku tengok OK je.

Walaupun BARU SATU MINGGU kuliah, pensyarah-pensyarah dah ingatkan macam-macam…sebab carry marks untuk most subjects, kalau tak 60%, mesti 50%. Maknanya kalau tak perform dalam mid term, tests, quizzes, term papers, presentations, dapat 100% dalam end-of-sem exams pun tak berapa berguna (kalau nak dapat A). Tadi aku dah dapat tajuk untuk term paper Sciences of the Qur’an. “Mc Donald’s Views on Wahy”. Korang tau McDonald tu sape? Aku pun tak tau. Kelas Intro to Mass Comm pulak, awal-awal lagi lecturer dah bagi ingat, “Five weeks from now you will have your first test.”

Satu benda lagi. Korang biasa kan tengok orang masuk kelas lambat atau tak datang kelas? Kalau kat sekolah dulu, alasan tak datang kelas macam biasala, demam ke, selesema ke. Kat uni ni of course alasan lebih maju. Tak datang sebab kawen. Ada ke kat DQ dulu orang jawab kat lecturer, “I got married” bila ditanya, “Why were you absent?”

Ada je jawapan-jawapan yang boleh blah. Macam : "I went to the Royal Debate". OK, lepas. Pensyarah tanya kat yang lain pulak. Sister tu jawab sama: “I went to the Debate”. Tanya pensyarah, “Which team?” Dia jawab, “I didn’t join, I only went to support my husband”. Memang jawapan tak boleh blah. Rupa-rupanya yang jawab “pegi debate” mula-mula tu, suami dia. Satu kelas gelak. Taktaula pensyarah letak “Excused” ke, “Absent” dalam attendance si isteri.

Pengajarannya, jangan suka-suka ponteng kelas.

Oh laparnya.

Warmest regards,

Maryam.

3

kisah tanpa tajuk III

[EDISI LEPAS RAYE HAJI]

mimpi ape ntah aku neyh.... update blog sampai 3 cerite terus [haish..] sory ah amek ruang banyak sangat~

aku nak sambung cerite kat post aku yang lepas.

kan cuti raye haji sampai hari isnin. so hari selase ktorang stat kelas. hari selase aku ade satu kelas je.

kalo ikutkan next week tu [6/12/2009] memang ktorang da stat exam imtihan thani. aku xtau la sape yang dok tanye kat dokter bile imtihan. jadi dengan gembiranya dokter telah mentahdid imtihan thani untuk madah nuzum islami pada 6/12/2009 huhu xpasal2 je. stat kelas trus dapat tarikh nak imtihan. tapi ape2 pon, sebagai seorang pelajar tanggungjawab kita adalah belajar dan periksa [?]

ok, itu untuk hari selase. hari rabu plak aku ade 3 kelas. kelas kitabah ta'biir, madkhal ulum+nahu 1. nahu 1 dokter dah tahdid dari sebelum cuti ag. sekali dalam kelas kitabah ta'biir dengan madkhal ulum pon dokter tahdid imtihan jugak. sekali plak tu imtihannye. 7/12/2009.

bermakne aku ade 4 imtihan dalam minggu tu. tamam madah aku weyh. seperti yang aku cakap kat sume orang 'leh study untuk nihai plak' haha 6hb aku stat exam tapi dengan senang hati nye hari jumaat aku boleh pergi sambutan raye aidiladha bkasj kat irbid.fuh! [bkasj stand for Badan Kebajikan Anak Selangor Jordan]

jadi pada hari sabtu aku pon pulun la blaja. aku stat membahagikan masa supaya aku boleh study sume madah dalam tempoh 24 jam tu. aku berazam untuk xoL dan aku berjaye hehe [padahal rase pelik sangat sebab xoL uhuk uhuk]

bayangkan 4madah seminggu. ahad satu madah. isnin plak 2madah. rabu satu madah. berderet plak tu. study pon ala2 macam nak tanak je. rase penat sangat! rase nak give up pon ade jugak. aku selalu camni kan huhu

mary pernah tanye applied study ke sistem die yang susah. aku jawab system die kot. sebab nye korang bayang kan setiap sem ade 3exam. imtihan awal+imtihan thani+imtihan nihai. sume imtihan ni bukan test biase2 je. masuk mu'addal tau! kalo korang jawab maen2, rendah la mu'addal korang. kat sini sistem die kire peratus, bukan pointer. maksudnye kire peratus betul2. kalo pointer kan ade die punye had dari berape sampai berape. contoh kalo 4.0 tu start markah 75, kalo korang dapat 75 korang da dikire 4.0 kan. kalo kat sini kalo korang dapat 75 tu beza jauh sangat ngan 80 lebih. jadi nye sila berusaha sungguh2 ye wahai farhana~

kalo nak ikut applied study aku rase nahu ah yang paling susah. xsusah mane pon sebab kenape ade orang yang boleh skor madah nahu? nape aku xboleh? sebenarnye xsusah la kan. aku je yang kurang usaha.[tu la, oL je..mane taknye hehe] madah kitabah ta'biir pon boleh tahan jugak ah sebab berkait ngan nahu [nahu lagi?] ini la fitrah sebagai seorang pelajar yang mengambil takhassus lughah~ [ape kaitan?]

aku sedey gak sebab markah imtihan awal aku kurang memberansangkan jugak huu~tapi xpe ah.ingat nak try score imtihan thani tapi ntah la... aku pon xtau jugak~chaiyok2 for imtihan nihai. imtihan nihai 3weeks from now. kejap je kan jarak antara exam tu. kalo ikut taqwim, imtihan nihai 10/1/2010. biase memang ikut taqwim betol tu. xlari mane pon. jadi, sila study mulai sekarang! [ye sekarang!]

jadi sekarang aku nak study eheh~ doakan aku ngan wani kat sini ek. dan bersama2 lah kita saling mendoakan antara satu sama lain =)

note: kat kelas nahu ade sorang budak laki tu name die khomeini. samting like that la kan. muhammad khomeini ke ape ntah, not sure~ dak malaysia. dokter nahu ktorang pernah cakap kat die suruh tuka name hehe time exm nahu baru ni, dokter lain yang jage. time budak tu bagi kertas die kat dokter, dokter tu tanye "name awak khomeini ke?" die pon jawab, "ye saye" dokter tanye lagi, "awak orang iran ke?" die pon jawab,"tak, saye malizi"
hehe sian kat die. asek kene je. [perbualan ini telah dialihkan bahasa secara tidak rasmi oleh aku haha]

sekian, terima kasih.

lain kali aku update laen k. till then.
3

kisah tanpa tajuk II

[EDISI FATRAH RAYE HAJI]

Bismillah

Alhamdulillah

Assalamu’alaikum semua~

Sambung post kisah tanpa tajuk I edisi fatrah raye haji plak.

Raye haji kali ini disambut dengan gilang gemilang [?] di Mafraq tetap di hati, The Hashemite Kingdom of Jordan hehe sambutan raye haji kat negara arab kan sangat berbeza dengan sambutan raye haji kat nusantara [perghh..haha]

Cuti raye haji 5hari melibatkan 3 kali dawam maksudnye ktorang takde kuliah 3hari.

Sehari sebelum raye haji aku ngan kak sodiq [ehem2..] g kelua balad. Bukan ktorang 2 je, ade lagi ah orang laen. Aku kelua sebab saje nak tengok suasane orang arab sehari sebelum raye haji. Balad penuh sangat ngan orang. Xmacam hari biase ah. Sampai tahap xleh nak cam jalan la dorang cakap disebabkan oleh kepadatan orang.

Aku kelua saje nak jalan2. Aku beli coklat sebab dorang kate murah. Aku beli ah coklat dalam 4dinar bersamaan rm20. Banyak die boleh tahan ah. Puas hati la orang cakap huhu

Pagi raye haji macam bese ah, pagi tu g solat raye pastu ade makan2 sket. Makan nasi lemak wooo~ heee..

Esok nye ade sambutan hari raye prisma.

Hari ahad g kursus I’jaz quran kat amman.

Isnin duduk kat sakan je.

Kire cuti raye haji aku dihabeskan begitu saje. Gembira kan aku hahaha

Esok nye [rabu ] da stat kuliah dan ................

Bersambung plak kat kisah ke-3 hehe

6

kisah tanpa tajuk I

[post ini telah lama ditulis dan duduk dalam laptop aku.asek xsempat nak publish.]

EDISI SEBELUM RAYE HAJI

Bismillah.
Alhamdulillah.
Salam kawan2 sume!
Aku rase tajuk kat atas tu takde kaitan pon dengan ape yang aku nak cite. Sekarang ni aku tak tau ape perasaan aku. Seriously! Tapi more to feel bad+fed-up+down yang teramat sangat. Semangat aku g jalan mane ntah,tak datang2 lagi hee pray for me [please!]
Rindu kat ummi, ayah, man, adi, imah ngan miaw skali! Kat korang jugak! Rase nak lari balik je. Rase nak nangis sangat2! Xtau nape ngan aku… sory ah lepas burden kat sini.

Banyak sangat bende jadi this week. Yang aku xsangke -sangat2 xsangke-

Situasi 1
Yang ni aku xde ah rase macam teruk sangat sebab memang tunggu pon bile doktor nak tahdid imtihan thani. Rase down dari result2 yang aku dapat dari imtihan awal xabes lagi kot tapi takde ah rase sampai macam ni [perasaan yang aku rase time tulis bende ni]. Doktor Dikki dah tahdid imtihan thani untuk madah nahu 1. Pas raye haji ni. 9/12/2009. Imtihan thani untuk madah lain doktor xtahdid lagi. Tunggu mase saja!

Situasi 2
Satu malam kat bilik tetibe ade orang suruh aku masuk debat. Ape kehainye ntoh. Ade aku plak. Nak cakap kat depan pon xbrani. Ni plak masuk debat. Aku pon xtau nape aku leh accept permintaan orang tu dengan selambenyer tanpa bertanye bile tarikh, mase etc.

Situasi 3
Sekarang ni da dapat satu jadual baru. Sangat kene tukar mind-set sebab kepenatan akan bertambah2! Setiap hari ahad, selasa ngan kamis aku ade satu kelas je kol 9-10 pagi [naseb baek!] biase petang aku g daurah nahu [almaklumla nahu aku paras2 selamat je] daurah tu kol 1-2 petang. Tapi satu hari ni aku diberitahu bahawa kitorang kene start ngaji sem ni [fasal awal] terkejut jugak sebab sebelom ni ustazah kat tempat ngaji tu cakap ktorang start ngaji fasal thani nanti. Ngaji start kol 1.30-4 petang [lame tau x!]
Maka dengan hati yang agak berat [sebab terpaksa tinggalkan daurah nahu sob3] aku pon pergi la ngaji pada hari selasa bersamaan 17/11/2009. Ini adalah kelas pertama kami di situ. Kelas kedua plak pada hari khamis bersamaan 19/11/2009. Takpe ah kan. Dalam 2nd klas tu, ustazah da abeskan silibus untuk fasal awal –tajuk:muqaddimah ilmu tajwid- sekali lagi dalam kelas kedua! Dan selepas abes kelas kedua tu ustazah cakap ahad depan bersamaan 22/11/2009 ade exam huh! Terkejut tapi ok je kot. Aku congak2 dalam otak aku jumaat+sabtu aku leh bace buku. Lagipon this week takde aktiviti.

Situasi 4
-Kesinambungan dari situasi 2-
Pasal debat yang aku xtau ape ni –not even one- yang aku takut sangat sebab aku xpernah join debat mane2 debat pon –walaupon sekali-!
Setelah dikejutkan dengan exam kelas ngaji, sekali lagi aku dikejutkan dengan debat ni plak. Tau x bile debat ni? Debat tu akan berlangsung pada hari sabtu [ye sabtu!!] bersamaan 21/11/2009. Aku tersangat la terkejut. Kat mu'tah plak tu huhu Terase macam kepenatan yang xhilang semakin bertambah2!! Bile dak tu cakap debat hari sabtu macam nak jatuh jantung aku! Budak yang masuk debat skali ngan aku ni seme dak2 1st year. Xtau nape dorang bagi kat ktorang. Pelapis kot [ke kuih lapis] haha
Dan dengan hati yang berat+malas+sedikit perasaan bertanggungjawab, maka malam tadi pon aku masuk bilik internet [ngan dak2 ni skali] untuk cari isi berdasarkan tajuk2 yang telah diberi. Malam tu aku tido kol 2 kot kalo xsilap. Bukan cari isi je, aku g bantai bace novel haha [memang xleh nak buang ah bad habit nih!]

Pada keesokan hari [jumaat bersamaan 20/11/2009] aku bangun solat subuh kol 5. Aku set alarm sebab dah tido lambat [sangat]. Takut terlajak plak. Ingat nak tido lepas setlekan seme keje [basuh baju, mandi, etc.] tapi aku xtido plak. Jadi kesempatan xtido tu digunakan untuk membaca buku tajwid memandangkan exam hari ahad. Esok ni plak aku de debat. Jadi mase yang ade harus digunakan sebaiknye. Yeah!
Dari malam tadi aku rase nak nangis sangat3. Terase macam ade beban yang berat duk kat bahu ni. Dan kemuncaknye bile aku tengah taip bende ni. Aku tulis sebagai nak lepas tensen sebenarnye sebab xtau nak crite kat sape. Time tengah tulis tu tetibe kak sodiq masuk tanye “awak masuk debat ke?” tak tau nape tapi dengan serta merta aku terus nangis.
.
.
.
.
.
.
.
Lame aku diam. Denga crite kak sodiq. Sambil tu jugak air mate aku turun mencurah2 [teringat kat lagu sudirman hehe] tapi lepas tu aku rase puas sangat sebab dapat nangis. Dari malam tadi aku tahan, akhirnye dapat jugak aku lepaskan ape yang terbuku kat hati. Macam2 status pelik aku buat kat YM. Sebab seriously DOWN!

Penulisan stop kat sini. Sekarang feel relieved sket. Kene kuatkan semangat untuk debat ni plak. Esok k?! aku rase kelakar tapi dalam mase yang same aku rase terbeban –sangat terbeban!- tapi ape2 yang berlaku pasni, aku akan cube tengok dari sudut yang positif plak.

Sory sangat lepas burden kat sini. =’(

Till then. Anyway rndu korang seme!

note:tau x aku bertolak g mu'tah kol brape? kol 12malam sekali ngan dak2 irbid. sampai kat mu'tah kol 3lebih camtu. sejuk gilerr huuu~ dan satu hari suntuk aku duk kat mu'tah. malam baru balik mafraq. sampai kat mafraq kol 12malam. esok nye sekolah hoyeh!
4

Maryam: VIII

Dār al-Hikmah, UIAM Gombak.

9 Disember 2009.

Assalamualaikum wrt. Selamat tengahari semua.

Alhamdulillah, Allah masih memanjangkan nyawa kami semua (aku, Kak So dan teman-teman) untuk melihat alam semester dua di universiti. Semoga terus dipanjangkan dalam keadaan yang baik.

OK sem dua ni perasaan dia sama je rasa macam sem satu. Walaupun sem ni aku tambah sikit lagi jam kredit bagi jadi 18.5 (sem lepas 15.5 je), tapi schedule harian kali ni aku rasakan seperti kosong sahaja (ayat novel Mai). Kelas Isnin dengan Rabu 8:30 sampai 12:50 je. Selasa dengan Khamis sampai 3:30 je, tu pun ada jarak dua jam setengah in between. Nikmat seterusnya ialah, Jumaat hari bebas. Sabtu Ahad sebagaimana maklum adalah hujung minggu di Malaysia. Empat hari ada kuliah (hanya 4 jam setengah sehari), tiga hari lagi dia bagi free sebab dia suruh baca al-Qur’an sampai lekat. Haha.

Dengar macam seronok kan. In a way, memang rasa selesa untuk buat macam-macam benda lain macam membaca surah Al-Mumtahanah dan lain-lain, tapi ketahuilah bahawa aku rasa macam bosanlah kelas sikit sangat. Tapi takkan nak tambah lagi jam kredit. Kalau natijah sem ni tip-top, barula aku akan memberanikan diri untuk meredah 21 jam kredit atau lebih each sem. Pelan-pelan kayuh, bak kata Kak Fi.

Kalau nak ikut kursus kat ITNM, next session mula tahun depan :( Bosanla sape ada barang yang nak diterjemah? Tapi bahasa Inggeris-bahasa Melayu jela. No charge. Tapi takde jaminan kesahihan sebab takde kelulusan hahaha.

Ape ntah je. Masa lapang banyak pun tak kena.

Tapi aku dah declare major in History. Alhamdulillah urusan dipermudahkan.

Korang masukla sem dua cepat-cepat. Boleh kita belajar sama-sama. =))

Yang benar, kawan kamu,

Maryam Nabeelah.

9

selingan sahaja~~

assalamualaikum~~..(^_^)

cerita aku kali ni pendek je..tapi still nk cerita jugak kat korang..hahahah

memandang aku sedang menjalani kehidupan ‘bebas’ sejak abis exam ari tu..aku pun mengisi masa lapang ku dgn menonton/showing/download drama, manga kat rumah…hahaha

seperti biase drama/band dari korea mmg mnjadi fav aku..hehehe~

suatu hari aku tgh dok ngadap tv.time tu mak aku bukak radio. pelan je suaranya sementara menunggu ceramah agama yg mmg biasa akan keluar setiap hari jam 6.30 ptg..tibe2 aku hilang focus tgok tv..aku amati suara dari corong radio tersebut..aku dok geleng kepala bnyk kali..korg tau ape yg aku dgr..hahaha..aku dgr bunyi org nyayi lagu korea dari radio tu..hahahahaha..gile~!!.mane pernah org buat pasang lagu korea dalam radio~!!.pastu aku pun mula berdiri..pastu aku pejam mata dan dgr betol2..agak lama lah aku berdiri..(padahal aku boleh je nk g kat dpan radio tu pastu kuatkan kan..)

pastu aku gelak keh keh keh keh..ketuk kepale sendiri dgn perangai sendiri sbb lagu yg aku dgr tu adalah lagu nasyid oleh kumpulan ape ntah dgn lagu ape ntah..yang pasti adalah lagu nasyid BAHASA MELAYU bukan BAHASA KOREA..hahahahaha..

terus masuk bilik.aku asyik dok geleng kepale je..ape lah aku ni. smpi lagu nasyid pun aku boleh tak cam..hahaha..rasa2 korg ape yg aku boleh amik pengajaran dari peristiwa di atas???haha

p/s : aku agak msti ade yg kate..” my u better recite Quran..”hehe..i agree with that~~..or some will says “ my, dah tak de lagu/cerite lain ke ko nak tgok..”..hee~..well, all this will happened only when I have free time (only kat rumah je..)..nanti kalo aku dah balek DQ,mmg susah nak on9~..kan kan kan minah~..hee~..(^_^)

ok semua, untuk yang akan menghadapi imtihan(wani n farhana)selamat berjaya~..all the best weh~

for those yg dah naik naik sem/level/kuliah ke hape ke..rancang la strategi plg selamat untuk mengekalkan /mengukuhkan pointer anda~

pada dia yang bekerja…selamat meneruskan pekerjaan harian anda dan jgn sesekali kurangkan niat anda untuk meneruskan pengajian anda tahun hadapan!..chayokk~~!!!!

only for those yg minat korea je..(mary, iman tak masuk senarai..korg mmg tak de feel gn bnde2 ni kan..)hahaha

aku rekemen kan cerite " You are beautiful" hero nya jang geun suk (die hero film doremi, my baby and i)..jalan cerita macam Hanakimi je..tapi lain sket..(^_^)

7

Most Wanted!



DESCRIPTION


NAME : Nur Khaulah Abdul Rahman

STATE OF ORIGIN : Kedah Darul Aman

DATE OF BIRTH : you know better..

SEX : female

HEIGHT : not too tall, not too short

WEIGHT : not relevant!

BUILD : small to medium

EYES : dark brown/black???

NATIONALITY : claims to be MALAYSIAN.hahaha...

IDENTIFIERS/MARKS : suka hirup kuah, unique laughing style, suka bahasa arab

OCCUPATION : student

LAST SEEN : 18th DARUL QURAN CONVOCATION CEREMONY



message for her : we miss you so much!