2

a-l-k-i-s-a-h

Bismillah

alhamdulillah

bertemu lagi kite hehe ter-lebih rajin plak sekarang nih. so aku update la blog.

sebenarnye nak cite samting kat sini. siyes rase klaka. baru terasa ke-perlu-an menguasai bahasa di mana-mana negara yang kalian pergi hahaha. contohnye aku kat jordan kene la menguasai bahasa arab kan.

alkisahnye begini...

kami ber-empat pelajar adab ni satu kelas-aku, kak sarah, syaqim, amer-. seme dak sem 1. amek madah pon same. [tambahan: kak sarah ngan syaqim itu suami-isteri]

satu hari kat kelas kitabah wa ta'biir, doktor cakap tentang exam. cakap la tarikh+hari+ape pon aku x faham sangat sebab x denga. dak2 arab ni bising plak. dalam kelas ni de 66 orang pelajar. lelaki sangat minoriti. de 16orang je. tau2 je la bile kelas dipenuhi dengan pelajar perempuan. masing2 nak bertindak balas dengan ape yang doktor cakap. tambah plak time tu nak abes klas dah..maka kelas pon bisinglah~

kitabah wa ta'biir ni madah tentang cara penulisan yang baik, camne nak tarik perhatian pembaca2 supaya xboring bile bace dll. jadinye ayat2 dalam buku die sangat la berbunga2. susah sket nak faham maksud sebenar.

pasal exam tu yang kami empat orang ni denga exam hari rabu petang -xmafhum tentang tarikh+tempat. jadi dengan perasaan cuak nye kene la get ready kan -kan ktorang masuk kelas lambat- jadi yang depan2 tu blom pernah bace pon lagi. kebetulan plak dalam minggu ni ktorang de 2 exam berturut -isnin exam madkhal ulum. selasa exam nuzum islami- dan kalo ikut ape yang ktorang denga kire rabu exam kitabah wa ta'biir la kan. maksudnye 3 exam berturut dalam one week. mmg sangat penat!

dan...pada pagi sebelum nak exam tu kelas berjalan seperti biasa-exam is exam, class is class- kebetulan plak setiap hari rabu jadual ktorang full, -stat 9.30pagi abes kol 3.30petang- jadinye aku ngan kak sarah ni duk pikior la bile plak nak bace buku, kelas lagi. kebetulan plak 9.30 tu kelas kitabah wa ta'biir.

**************************************************************************************
dan pada pagi hari rabu sebelum bermulanya kelas, kak sarah datang bilik aku.

kak sarah: farhana xde kawan2 arab ke? kak sarah nak tanye bile exam sebenarnye ni. sebab abang syaqim cakap amer denga exam kol 4.11. pelik jugak. xkan exam kol 4.11 kot.
aku: ade je budak2 ni tapi kenal gitu je la. xde la sampai amek no talifon. lagipon dak2 ni seme duk lua.
time tu aku nga sarapan+da blurr ngan buku, jadi aku xcakne sangat ape yang kak sarah cakap.aku angguk je. kemudian aku pon berfikir semule, "xkan exam kol 4.11 kot. pelik jugak." jadi aku pon pegi bilik kak sarah plak. kebetulan rumet kak sarah ade skali.
aku: akak cakap ape tadi? exam kol 4.11?
kak sarah: ha'ah, abang syaqim cakap amer denga gitu. xde knal ngan mane2 dak arab ke?
aku: saye de knal sorang arab ni tapi duk sakan 5. rumet fatin.
kak sarah: haa..ade x no die?
aku: xde la kak. xpe2, nanti saye tanye fatin.
maka aku pon menaip mesej tanye kat fatin untuk tanye nombor talifon rumet die.
aku: dah dapat da kak. saye kol tapi akak cakap ye. [sebab kak sarah ni terer arab sket]
kak sarah: farhana la cakap. kak sarah xknal die. [sambil bagi idea nak cakap ape]
aku: alaaa...akak la. aka kan terer arab.
rumet kak sarah: xpe2, kol je. buat loudspeaker hehe
maka aku pon balik bilik aku semula sebab nak susun ayat nak cakap ape ngan arab ni hahaha dan aku telah berjaye cakap dengan die[walaupun dengan ayat yang berterabur]
pastu aku g bilik kak sarah semule [dengan muke yang nak tahan ketawe sebab kelaka] +lega gile sebab .......
aku: kak, exam rabu depan la. saye tanye tadi die cakap usbu'ul qadim. minggu depan la kan.. tapi yang 4.11 tu ape plak?
kak sarah: laa... ye ke?
rumet kak sarah: btol la tu kot sebab rabu depan kan 4/11
aku: kire yang amer denga 4.11 tu bukan jam la sebenarnye, tarikh rupe2nye hahaha [kire die denga la jugak dari ktorang kan]
kak sarah: kire ade kelas la kan rini? sekarang kol brape?
aku: 9.20. xpe2, sempat lagi nak siap. jom2 siap cepat.
dan kak sarah pon menalifon suami die cakap sal bende ni.
dan kami pon bersiap g kelas. naseb bek sempat sampai seblom doktor masuk[sebab sebenarnye da rancang tanak g kelas sebab petang tu exam]. yang syabab 2orang ni lambat masuk huhu

***********************************************************************************
Moral of da story:
[kene blaja menguasai bahasa arab 'ammi dan fushah dan bagi tumpuan sepenuhnye dalam kelas dan memperbanyakkan pergaulan dengan arab[untuk dapat bahase tu]].

tapi arab2 ni de satu habit yang sangat xleh nak tahan iaitu suke merokok. uni ni takde tande kawasan larangan merokok kot[atau mmg takde]. kalo korang masuk mane2 bangunan lagi2 kalo da tengahari, bau asap rokok sangat la kuat. sakit hidung. tapi nak wat cane...mereka mmg begitu. tahan je la.. ^^

akhirnye, next week aku de 2paper lagi. korang2 seme pon da nak stat exam kan. wish korang all da best.

p/s: [mary] mujamma' tu mengikut kamus al-Miftah bangunan hehe MQ tu digunekan untuk menjalankan proses pembelajaran~
3

Huruf Hijaiyah



saje post. nak katanya pembelajaran zaman skrg makin unique, menarik dan pelbagai.
8

An Invitation

Assalamualaikum semua. Sebelum terlupa, aku nak sampaikan undangan daripada ayah aku. Bunyinya begini:

“Kalau ada kawan-kawan yang nak buat research dalam bidang Shariah ke, ajaklah datang rumah. Tak pun business and management, history pun ada sikit…”

Macam tulah lebih kurang. Ada buku apa lagi entah Ayah sebut tapi aku dah lupa, tapi kalau bidang Fiqh, Quran, Sunnah, undang-undang tu ada jugakla sikit. Buku cerita pon banyak HAHAHA yang ni bawah seliaan aku.

OK sape nak datang rumah aku, jom.

Sebelum tu, aku nak nyatakan disclaimer siap-siap: koleksi buku di rumah kami hanyalah sekecik kuman, tak besar, jauh sekali lengkap. Kalau nak buat research untuk PhD pergilah ke Perpustakaan Negara ataupun Library of Congress ke. Kalau nak buku yang tajuk dia sangat specialized dan specific, macam “Vietnam under the French Occupation” ke God knows what, silalah lebih baik datang ke library UIAM hehe. Tapi buku-buku sejarah Islam atau Nusantara atau Tanah Melayu atau general history adalah beberapa naskhah di rumah kami (eceh).

Satu lagi, kalau korang ada any specific books in mind, adalah lebih baik kalau korang tanya siap-siap, buku tu ada atau tidak di dalam koleksi Encik Ismail dan Puan Sharifah. Nak senang “tifon” ayah aku je. Dan apabila mahu datang, makluman awal adalah dituntut, bimbang nanti 1) kalau tiada orang di rumah, korang hanya akan disambut oleh seekor kucing berwarna Warna-warni and no one else (pastu jangan haraplah nak dapat pinjam buku daripada dia sebab buku pon dia tak kenal. Masa kecik dulu dia selamba tido atas timbunan buku dan sekarang dia selalu cuba untuk membuat sarang untuk anak-anaknya di dalam bookshelf). Ataupun, 2) jika buku yang anda mahu itu bukan berada di Bangi tapi di Kuala Lumpur jadi beritahulah siap-siap supaya kami boleh mengambilnya terlebih dahulu.

Tapi walau apa pun, kami akan menyambut anda dengan open hands Insha Allah. Kalau korang datang nak cari buku laaagi ayah aku alu-alukan. Tapi kalau nak datang buat sleepover pon boleh, daripada bilik aku tu terbiar berhabuk je. =))

Sila, sila. Please, and welcome.

2

What a nice saturday~~






assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..
salam dan selawat ke atas nabi Muhammad s.a.w..

hai korang~~!!ape khabar~~???!
hopefully korg semua sehat walau dimana korg berada..(^_^)

eheh..~
mingu yang mengembirakan juga memenatkan sebenarnyer..~~
macam yg korg tahu kitorang kat sini sentiase ade kelas bile weekand menjelma..ahaks!
tapi sabtu baru nih tak de kelas..maka berbagai2 rencana yg dirancang..
aku pada mulanya ingt nk tido je kat bilik..nk qodo tido..(sbb minggu ni je dah 4 kali tido kul 4pg..ahuk!..)

tapi pagi sabtu aku telah dipujuj dan dibodek oleh adik kesayangan korg semua..hahah
(sape lah..jiha lah..)
"kak my jom lah ikut jiha, kak ummu gn kak fi keluar, jiha belanje makan..lagipun kak ummu nk maen bowling jugak.."
ni antara ayat2 yg dikeluarkan oleh jiha...heheh
maka dlam mamai tgh bngun tido tu..maka aku bersetuju lah..(sbb key word kat situ..BOWLING..hahah..tgh tensen ni..elok jugak melepaskan kat bola tuh..hehe)

maka bergembiralah kami pada hari sabtu yg sungguh cerah lagi meriah..
kami ke time square..smpi je terus cari tmpt bowling..eheh..lepas tu ktorg g tgok cloudly meatball..mmg bes kartun nih..siap 3D lagi..

so kat sini aku kepilkan beberapa keping gmbar kegembiraan kami..hahaha
(kecian kan..asyik dok Dq je..)

ok semua..mungkin ini la entry terakhir untuk beberapa minggu nih..lepas exam insyallah aku tulis lagi ye..coz final exam is behind the corner je..adoii..~~..
doakan kami semua najah ye..~~
(^_^)
3

from BAYTian

Bismillah...

Alhamdulillah...

salam sume! hehe.. setelah sekian lama akhirnya berjaya jugak aku meng-update blog ini. tapi aku sorang saja. tanpa wani. kami telah berpisah -benar berpisah- hehe contohnye:
1. ktorang x same sakan a.k.a asrama - wani sakan 1, aku sakan 2
2. ktorang x same takhassus - wani fiqh wa usul, aku adab
3. ape lagi ek?? xtau dah tapi..
dalam sehari tu mmg x jumpe ngan die pon. masing2 sibuk dengan hal sendiri. jumpe pon
kalo ade function. [kan wani kan? ke aku salah? huhu] tapi de jugak yang same, contohnye:
1. roomate ktorang ex-dq - wani rumet ngan kak ifah [OG sem], aku ngan kak sodiq [HAFS. korang mafhum akan beliau bukan? huhu]
2. ktorang same jami'ah - jami'ah Al al-Bayt, Mafraq
hahaha

rini [jumaat] ktorang g irbid untuk beli barang syita' a.k.a musim sejuk a.k.a winter. dengan perasaan yang xtau gembira ke x sebab next week exam. wani stat exam hari ahad. aku isnin. tapi dengan gembira x bace buku lagi. siap leh masuk bilik internet untuk update blog [dengan senang hatinye] hahaha.

xtau nak cite ape [walaupun sebenarnye banyak je]. sebenarnye nak update pendek je sebab pikior nak exam. siyes cuak. bayangkan baru masuk kelas dalam last week x silap aku, blajo baru masuk seminggu lebey tetibe exam. banyak gak tajuk yang masuk esp untuk madah madkhal ulum quran wa sunnah [padahal kat dq aku da blaja da] tapi da lame tinggal [macam la lame sangat kan..?? haha] banyak gak kene blaja sendiri sebab orang len da stat blaja lame kan. aku stat lambat sebab kuliyyah adab de prob time nak tasjil a.k.a daftar sem.

xtau nak stat cite ngan ape. kami hidup dengan bahagia[ke?] kat sini. Alhamdulillah. masih cube nak sesuaikan diri dengan keadaan dan bahasa. kire part yang penting la tu kan. sebab dalam kelas doktor cakap ammi+laju plak+ktorang dah la stat kelas lambat+tertinggal banyak jugak dll. kire sebelum stat kelas kene bace buku dulu supaye boleh faham ape doktor cakap [walaupun sebenarnye doktor syarah xsame pon dengan ape yang aku bace]-ye la kan, da name pon syarah hehe-

yang akhirnye, selamat menjawab peperiksaan dengan tenang. gunekan masa yang ada sebaiknya. kalau x mampu semua, jangan tinggal semua. doakan kami di sini dan kami juga sentiasa mendoakan anda semua. dan terima kasih atas doa kalian. siyes rindu ngan korang. perasaan nak balik malaysia kadang2 sangat kuat tapi aku tau malaysia sangat jauh.

last but not least, kat sini aku letak sket gamba sekitar jami'ah Al al-Bayt, Mafraq.



kat jami'ah ni baaaanyak sangat pokok zaitun. kire nak kate cam kebun zaitun pon boleh la.


Masjid Bilal bin Rabah dalam jami'ah


Bab Raisi a.k.a pintu utama nak masuk jami'ah


Bangunan Mujamma' Quraisy a.k.a MQ


duit syiling jordan. ade empat ni je. [aku tangkap time xde keje hahaha. blakang tu buku dak2 markaz lughah punye hehe]






antare gamba pemandangan yang aku amek dari kamera orang len khas untuk korang hehe

from al-bayt wif luv,

dari meja pengarang

Wani[kire wakil la]-Farhana

4

Untuk Semua....

Sometimes you think you'll be fine by yourself
Cause a dream is a wish that you make all alone
It's easy to feel like you don't need help
But it's harder to walk on your own...

You'll change inside when you realize

The world comes to life and everything's bright
From beginning to end when you have a friend by your side
That helps you to find the beauty you are
When you open your heart and believe in the gift of a friend
The gift of a friend...

Someone who knows when you're lost and you're scared
And there through the highs and the lows
Someone you can count on
someone who cares
Beside you wherever you'll go...

And when your hope crashes down
Shattering to the ground you, you feel all alone
When you don't know which way to go
And there's no signs leading you home, you're not alone

The Gift of Friends







ps: maaf kepada yang tiada dalam gmbr.i don't have a perfect picture of us..anyone does?

SELAMAT MENJALANI PEPERIKSAAN DENGAN TENANG!
4

From my Flickr



Bismillahirahmanirahim~
Allahuma Solli 'ala Muhammad~~

korg!!lame rasenya aku tak bercerita kat sini..(eheh..)
sebenarnya banyak je perkara yg nk diceritakan..

untuk pengetahuan korg,kami(budak2 DQ-usim)
akan start exam dari 3/11 until 18/11
rase berdebar pulak..~~doakan kejayaan kami..
untuk pentry kali ni, aku nk share gambar yg aku amik(gune hp je so kualiti gmbar tak bagus sngt..)


p/s : dah tau kakak ummu pregnant??..n hujung taun n insyallah aku dapat ank sedare sulong~~!!!..waaaa..tak sabau asenyer...what should baby tu pngl aku...??
untie arah??acik arah?? asu sarah(ahaks!)haha..

ok..
selamat melihat gmbar2 ini..
n jgn lupe untuk leave u comment n critic
2

Dah Upload

Salamalaik kawan-kawan.

Korang semua dah boleh access to all my private photos signing under the email ceritakanlah@yahoo.com, di flickr. Tapi itu baru sikit.Ada banyak je lagi yang lain. Lain kali ana upload lagi.

Maaflah, banyak gambar ana pulak. Sebab nak bagi mak abah kaum keluarga dan sanak saudara jugak tengok. Thats why. Korang sabar je la yeah kalau muak tengok ana. Anyway, ana juga merindui kalian.

Untuk Maryam, terima kasih atas kad ucapan. Semoga anda terus cemerlang. Bangga melihat anda progress dengan jayanya hari demi hari.

Untuk Iman, beta juga merindui lawak bodohmu. Auni kata, kamu merindui lawak bodoh beta? Maafkan beta kerana menjadi terlalu istimewa. Mungkin ini pertama dan terakhir kalinya, kamu menjumpai seorang insan pintar yang pandai seolah2 dia tidak berapa pintar. Pesanan akhirku untuk Iman,

"Boleh tak jangan buat lawak bodoh lagi dengan orang pandai?? Penat tau nak gelak bila dengar cerita pasa awak..Hehe.. Kita selalu imagine, awak pun ada kat sini... Hahaha..."

Kak Seri, Kak Fi, Kak Sarah, Jihah, Maisarah, Barakah, Kak Solehah, Khaulah, Wani, Farhana, Kak Aini, Huda, Rabiatun, Raihana.. (ada tak lagi yg tertinggal?)Semoga kalian terus maju jaya yeah. Jangan lupakan kami berempat di sini. Seronok dengar perkembangan kalian semua. Semoga Allah akan sentiasa menjadikan ukhwah ni sebagai suatu yang dirahmatinya. Semoga Allah sentiasa menyelamatkan kita dari segala propaganda fitnah yang are coming to our Malaysian and now is attacking our aqidah without we knowing.

Akhir kata, jaga diri, jaga iman, jaga-jaga.
Syaitan datang dari segenap penjuru, sumpahnya, untuk menyesatkan kita. Jangan sesekali berasa terjamin dengan keadaan diri sendiri. Banyakkan ibadah. Banyakkan zikrullah. Banyakkan menuntut ilmu, memahaminya dan lantas, terus mengaplikasikannya.

The real test is not what you know, but how fast u are in applying the things that Allah oredi let you to know. Contemplate on this.

Sebuah tulisan yang sangat spontan yang tak dibaca buat kali keduanya lantaran gelabah sebab dah lambat. Leaving now. N.

Salamlaik.
Merindui kalian semua, kerana Allah ta'ala. Kerana ini sunnah Nabi tercinta..
Sharifah.
10

Kad ucapan untuk semua

Sempena musim peperiksaan ni, aku nak ucapkan

SELAMAT BERUSAHA
DAN SEMOGA BERJAYA

kepada semua pengunjung Tempat Bercerita umumnya, AQRABians khususnya, dan yang paling khusus untuk
semua Pencerita dan Pendengar setia yang dahulunya selalu bertemu di KL Sentral jam 3 petang pada hari-hari Ahad tertentu.

* * *

Insha Allah, aku mendoakan kejayaan kamu orang semua, sentiasa.

Untuk Iimaan, semoga tenang dan cemerlang dalam MUET.

Untuk Kak Fi, Maisarah, Aminah, Kak Fizah Jalil dan Ummu Barakah, semoga berjaya membuktikan kredibiliti sebagai batch pertama pelajar Ijazah Quran & Sunnah USIM-DQ.

Untuk Khaulah, semoga terus rajin menghantar text message untuk bertanyakan perihal pelajaran dan bersiap-siap untuk presentation itu dan ini, dan semoga awak dapat natijah yang menggembirakan dalam exams nanti.

Untuk Kak So, semoga berjaya dalam APT (Skills) serta EPT supaya dapat meninggalkan CELPAD secepat mungkin lalu terus mendalami Bahasa Arab serta kesusasteraannya.

Untuk Wani dan Farhana, semoga dapat menyesuaikan diri dengan baik di Jordan dan semoga dapat mengikuti semua kuliah dan pengajian dengan sepenuh jiwa.

Untuk Auni dan Sharifah, semoga nanti dapat bercakap bahasa Arab macam orang Arab.

Untuk Rina, semoga berjaya menempuh bertahun-tahun pengajian MBBS anda sampai jadi doktor yang pakar lagi beretika.

Untuk Kak Sarah dan Najihah, semoga keputusan peperiksaan semester 5 anda mengundang kebahagiaan. Kemudian sempurnakanlah diploma anda dengan baik supaya kita semua boleh bertemu lagi di hari konvokesyen anda tahun depan.

Untuk Kak Seri, selamat menempuh alam undergraduate di KUIS, semoga Allah permudahkan semua urusan sampailah Kak Seri berjaya jadi pendidik.

* * *

Aku menyeru semua orang yang tak lama lagi akan berjumpa dengan peperiksaan: berusahalah selagi masih ada masa. Berlapar-lapar dahulu, berkenyang-kenyang kemudian.

Ingatlah, sekiranya nanti kita dapat menjawab semua paper dengan bagus, insha Allah selepas saja peperiksaan selesai, kita akan dapat bersuka-ria sesuka hati selepas penat memenuhkan kepala dengan pelbagai barang. Nanti kita akan layak berperasaan dan berlagak gembira macam ini:


Ingat tak. Best bukan apabila exam HABIS?

[Berkenaan gambar di atas, room-mate aku tanya, “Apsal ko buat jadi lain-lain kaler?”

OK aku nak bagi teka-teki kat korang. Apa yang Maryam jawab kat room-mate dia?

a) “Ade ah.”

b) “Mana bleh bagitau.”

c) “Pilih kasih.”

d) Semua jawapan di atas, mengikut urutan.

Ha jawab. Siapa jawab betul dia kenal aku; siapa jawab salah…! Hahahaha.]

P.S.: Mintak maaf bukan semua orang ada dalam gambar. Mungkin anda merupakan orang yang mengambil gambar tersebut. Mungkin pada waktu itu, anda telahpun selesai menjawab exam cepat-cepat dan keluar dari dewan setengah jam selepas exam bermula (Gambar ni ditangkap lepas tempoh menjawab tamat). Ataupun, mungkin anda pelajar syukbah Dakwah, yang sememangnya takde exam pun pada hari tersebut. Pengajarannya: jadilah pelajar syukbah Qiraat.

Walau apapun, jangan lupa mengulang+kaji Al-Quran dan jangan sekali-kali lupa akan finals yang paling senang kita terlupa padanya:


Mati itu pasti.


(Tarikh finals yang ni tak diberitahu pulak tu . Macam pop-quiz kelas Political Science aku. Semua orang tak tahu bila it will take place. Kena bersedia sentiasa).

ربنا آتنا في الدنيا حسنة، و في الآخرة حسنة، و قنا عذاب النار!