9

Bingkisan Rindu from Far East

Alhamdulillah~~ Allahumma solli 'ala Muhammad

Assalamu'alaikum korg~~!!

ummu tgh duduk2 mkn jeruk mangga jiha bagi sambil dgr mp3 ummu. skali kuar lagu Bingkisan Rindu. setiap kali dengar lagu tu kan, ummu meeeeeesti ingat kat korg. ingat kita lepak sama2 kat bilik, study maut sama2 bila exam, kite jugak kdg2 ade musim. kite pernah ade musim suka mkn goreng pisang, keropok lekor, dgn ubi ketuk ( tp tu mcm ummu sorg je lah yg nk mkn), ade musim air milo ( kak sarah punye) ais, ade musim suka mkn limau, ade musim suka mkn jambu dan mcm2 lg ( ye ke? ) ummu tak ingat.

so ummu really like to dedicate this song untuk korg sume!


Bingkisan rindu - Far east

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Sudah bertahun lama (yg ni xdelah bertahun kan..)
Kita tidak lagi bersua
Hanya tinggal kenangan
Yang tak mungkin kita lupa (betul betul betul!)

Kirimkan khabar selalu ( blog ini menjadi khabar)
Seiringan hembusan bayu
Sekadar pengubat rasa rindu dikalbu

Pantas masa berlalu
Meninggalkan kita semua
Tanpa disedari bertambahlah usia kita (betul~~next year i m 22!!!)

Potret lama masih kusimpan
Kubingkaikan kenangan
Hingga terkadangku
Tersenyum sendirian (hahaha betul! lg2 bila tgk video oreo studio!)

Oh perjalanan kita masih jauh (yeah~~! bila lah boleh jumpa lg)
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapanku kau kan bahagia selalu ( ameen~~ doaku sentiasa Insya Allah)

Padaku engkau penghibur duka (haza soh~~!)
Pengubat hati resah kecewa
Dikala malamku kau bawa cahaya

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapan ku kau kan bahagia selalu

Sematkanlah bingkisan rindu dikalbu
9

bila difikirkan kembali~~

Bismillah~ Alhamdulillah~ Allahumma solli 'ala Muhammad

bila difikirkan kembali dengan akal yang waras,
ummu rasa he deserved someone better than me. ya~~ selepas agak sendiri siapa bint tu, dia memang layak dan sepatutnya untuk dia.

kesedaran ni timbul bila duduk diam2 lepas solat subuh. muhasabah dirii~~ ya Allah, memang sesuailah. sekufu. tapi kita sebagai manusia, siapalah kita nak tengok kelayakan orang. but we know siapa diri kita sendiri, layak ke kita dengan orang baik2. hm tapi fitrah manusiakan nak kan yang baik.

so yeah~~ ape yg Allah firmankan dlm al-Quran tentang lelaki yg baik utk perempuan yg baik, betul2 buat hati ummu tenang redha dgn apa yg terjadi. really~!

so korg, i m ok now. really. rasa mcm nak pegi tepi pantai nak main basikal heh jom kak fi.

oh ya~ di kesempatan ini juga nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kpd korg. minta maaf ye. segala salah silap, gurauan kasar sepanjang kita berkawan ni. mana2 hati yg ummu terlukakan dan ingin bersemuka, please do that. ummu sayang korg. harap this friendship kekal selamanya ameen~ juga kepada pembaca2 yg budiman (cey~~!)

wassalamu'alaikum
10

Perasaan nak raya kali pertama..tanpa keluarga..:(

…auniliyana berbicara.


Bismillah..Allahumma solli ‘alaa muhammad..
Assalamualaikum semua!!
sihat ka???ke dah ada yang kena demam nak raya??(simptom-simptom demam raya adalah seperti berikut : kemas rumah tak macam biasa,buat kuih seratus balang,tidor atas lantai sebab katil untuk raya dah kemas..tidor ngan baju-baju raya 30 pasang..dan macam-macam lagi..hehe..) korang suma jangan risau..itu adalah simptom-simptom yang biasa..tapi, aku takut penyakit nie adalah penyakit yang berjangkit..hehe..(nasib aku dok jauh..:]
bila sebut je pasl raya, korang mesti dah lompat tingggi gler..(*iimaan and ummu usaha lbih skit ye..hehe..) tapi, aku kat sini, tak tau la nak lompat ke tak..nak jalan pun, tak mampu rasanya..(perasaan nak raya tu tak de la..:[) kenapa?? korang baca cerita nie, sambil dengar lagu raya k..hehe..jom!! layaaan..
hermmm..kali nie, aku pun tak tau nak mula cerita camna..tapi, camni la lebih kurang..
“camne la raya kat sini?” penah gak kteorang serumah pikir benda nie..macam-macam jawapan yang keluar..
“ntah la..g solat raya pastu, balik umah kot”
“tak la..camnie,pas solat, kte plan nak g cc,nak call family” (budget nak nangis la tu..hehe..)
“sori korang,kte tak raya ngan korang la..”
Tu la antara jawapan yang aku ingat..

Aku mula terbayangkan raya di…..
Malaysia, oh!! tanah air aku(*sha!!pinjam ayat skema :]) waktu detik-detik akhir camnie..mak aku mesti dah bahagi-bahagikan tugas,mop lantai,tukar cadar ngan curtain, basuh lantai kat luar,lap tingkap and macam-macm lagi..(kiranya, prepare suma tu cam nak sambut sultan datang umah je..hehe..*mama,sori:]) pastu plak, g shopping baju raya la, amek tempahan kuih raya la..beli barang-barang nak masak la..sumaaaaanya lengkap dengan plan..
Tapi kat Syria.. aku ngan member-member kena wat jadual setiap ari..jadual nak buka posa kat umah sape..(sehingga detik2 akhir ramadhan pun..) boleh kira ngan jari, bape kali je masak and makan kat umah..(hehe..untung badan..) pas makan,solat maghrib pastu siap-siap nak g solat teraweh..camtu ja..mungkin, raya pun, camtu gak..mna tak nye, 3ari je raya..pastu dah mula skolah balik..(bagus la tu auni..pe la..)
Ntah macam mana, nak dipendekkan cerita(dah nak masuk cerita syahdu nie :]), family aku nak hantar bungkusan untuk raya..atas sebab, aku penah ngadu kat Syria tak de kicap..(plan nak wat soto..kononnye cam terror masak..hehe..) family aku pun telah menggunakan pos laju..selaju yang mungkin supaya aku sempat menggunakan barang-barang tersebut waktu raya nanti dan berharap aku akan menyambut raya seperti raya di Malaysia gak..rupa-rupanya,bukanlah bungkusan tapi 1kotak!!(12.5kg, bayangkanlah~~) terujanya!! aku pun membuka kotak tersebut(dengan tangan yang cekap dan tak bape sabar sangat..huhu..) melihat barang-barang yang family aku kirim,aku terus terdiam..(ngan ketupat segera, kicap, nasi impit, mee bandung,mee kari, bahulu, kerepek..yang paling tak tahan serunding and kuih favourite aku, tart nenas yang telah hancur..)aku agak sedih..(bukan sebab tart nenas hancur la..) tapi terfikir segala kos yang ditanggung, dengan nak bayar barang2 yang nak pos kat aku..guna pos laju plak tu..aku tak tau la bape banyak yang diorang dah spent..(tak masuk lagi blanja kat umah)tapi yang pos laju tu rm493..(aku tak keja ngan syarikat pos tu la..de tulis kat depan kotak..hehe..) actlly, bila aku nak amek barang tu pun, kena bayar gak..untuk cukai kapal terbang.. dalam rm260..aku cakap kat ayah aku..
“abah,kena bayaq lagi ka?utk cukai kapai teghebang..s.p3300 plak tu(rm260)”aku tanya..
“jap..jap g abah tipon balik.” Ayah aku jawab camtu..
Aku ingatkan ayah aku nak g tnya syarikat tu balik asal nk kena byar ke pe ke..rupa-rupanya..ring..ring..
“hello..adik!!bayaq ja la..abah dah kigha..ok la tu kot nak kena bayaq banyak tu” ayah aku cakp..
“tak pa aih..duit yang mama masukkan haghi tu, da lagi..g la cucuk duit, pastu byaq”ayah aku sambung lagi..dengan tenangnya..(aku ja yang lebh2..hehe)
Aku penah cakp kat mak aku..camnie..
“mama, baghang2 tu banyak sangat la..duit pun,nak kena kluaq banyak.”
“tak pa aih..duit tu,bleh caghi lagi.”mak aku pun jawab camtu..
Aku rasa hepi je bla tgk barang2 yang fmly aku kirim tu..tapi dalam masa yang sama, aku still rasa sedih sbb xdapt nk raya dgn diorang..barang2 yang family aku kirimkan tu,sikit pun tak mmpu utk mggantikan diorg..sekarang, korang tau la pe perasaan aku waktu nak dekat raya..aku tak tau la..raya camna plak..huhu..(mungkin tidor je kot nanti..hehe..) tunngu je la..
p/s : thanks la utk fmly sbb kirim barang2 tu suma untuk buat aku hepi..aku tak mmpu nak bals blik pengorbann tu..and dikesempatan nie, aku nk ucapkan.. “mama,abah, ucuk and sume, slamt mnymbut ari raya,maaf zahir dan batin..(raya taun lepas,penah janji,tak wat lagi,tapi buat gak..huhu..tu yang paling tak tahan..pa la nie..)halalkan makn minum and sumanya..”(kalau nak senaraikan,memang tak cukup list..) semoga Allah saja yang dapat membalasnya..ameen..
p/s lagi : di kesempatan yang korang ada,minta la maaf kepada family terutamanya kedua orang tua korang..(smntara dok dekat2 lagi..bila dok jauh,bru la ketahuan) hargai la diorang and pikir la segala pengorbanan yang diorang telah wat..(bila pikiaq, baru la kita sentiasa ingat..huhu..) lagi satu, korang jangan la tiru aku, janji je lebih..tapi ulang balik..(eh!!ke korang pun cam aku gak??hehe..)
kali nie,aku cerita lebih skit..(makin lama makin panjang..tak lama lagi, blog nie pun bleh jadi milik aku ja..hehe..) thanks sume..
~~ meriahkan Aidilfitri anda dengan tangisan kemaafan..
---Selamat Hari Raya, Maaf zahir dan batin---
0

Ampunkan kami

layang-layang mysara

Kelas terakhir ktorg kat dq sebelum balek bercuti ialah hari Rabu
(time ni ade test Dakwah, soalan nye klo dlm bahase melayu insyallah boleh dapat 38/40, tapi masalahnye dalam arab..hahaha..doakan kitorg semua memperolehi markah yg terbaik)

ok,
kat sini aku bukan nk cerita mengenai test ktorg tuh..tapi sesuatu yg aku rasa akan menyentuh hati korg semua..sebab bende ini akan berlaku pada kite jugak nanti..

jom baca!

jam menunjukkan ke angka 12 tengahari..
" alamak, tren ke rawang dah terlepas , jom naik prebet je lah ke rawang.."
(mentang2 elaun baru masuk...heheh)
maka, ktorg pun panggil pakcik sidek, mentak tolong die anta ke Rawang.
biase harge ke Rwang untuk 1 keta Rm30..tapi lepas sesi tawar menawar dapat lah kurang 2 hinggit..haha..ok lah tuh..

dalam kereta tu kami pun bersembang lah
(aku, hafizatain n ummu)
macam2 yang ktorg bualkan..
(ko tau lah mulut aku gn kak fizah J kan terlebih peramah)
sampai lah satu part tuh..

"pak cik raya mane tahun ni..?"
"pak cik raya umh kat sini je lah.."
"aik, pakcik tak balek kg ke..?"
"kt kg tu dah tak ade sape dah..mak ayah dah tak ade..
adik beradik pun tak ade dah.."

aku jadi terdiam sebentar.Entah.
tetiba aku terbayang kan aku pada masa hadapan.
tak mustahil bende ni akan terjadi pada aku(dan korg)
mak ayah tak ada n adik beradik pun mungkin tak ada.
masa tu mungkin kita dah ade family sendiri.suami.anak-anak dan mungkin juga cucu2 yg cumel.
hati jadi sayu seketika.
mak ayah tak ada?ya..setiap yg hidup pasti akan mati.tiada yg kekal di dunia ini melainkan ALLAH.
rasa rindu menerpa. tak sabar nk balik untuk melihat wajah-wajah yg telah banyak berjasa sepanjang hayat aku.

jadi,
di kesempatan menyambut hari raya ini,
marilah kita dengan rasa rendah dirinya memohon ampun dan maaf kepada mereka.
sesungguhnya redha Allah terletak pada keredhaan mak ayah kita.
hargai,layani dan sayangi lah mereka sementara mereka masih mampu untuk melihat dan melihat wajah kita..

*aku bukan nk bagi korg sedey yg duduk kat luar negara tu,
tapi walau korg ade kat luar sane, korg masih boleh berhubung
apa yg penting, kita same2 tunai kan impian mereka dan apa yg terbaik kite boleh buat..berdoalah untuk mereka dan jadilah ank yg Solehah untuk mereka..

......................
peringatan ini untuk diri ku yg sering alpa juga sahabat2 yg disayangi~
3

Teristimewa untuk semua




Teristimewa aku dedikasi kad Raya yang tak berapa cantik ini untuk korg semua,
(siap ade tulis name..tapi kalo ade tertinggal, inform kat aku blek..sory eh..)

aku jua hulur sepuluh jari memohon maaf zahir dan batin seandainya selama ini ada yang pernah terkecil hati ke terbesar hati tak kesah saiz ape hati korg tu..tapi aku harap persahabatan kita akan terus mekar, semekar nya bunga yang kembang pada pagi hari~

*dan aku juga dah maafkan korg..hahaha..(yg suprise party aku dulu tu, dah lame aku maapkan..kenangan tu mmg tak leh lupe..(^_^)..)

Ya Allah, semoga Engkau memberkati persahabatan kami hingga ke SyurgaMu~

with love,
Nurmysara
7

Ramadhan pertama di negara orang..

…auniliyana berbicara.

Bismillah..Allahumma solli ‘alaa muhammad..
Assalamualaikum… Korang,
Harap semuanya sihat..Sebelum terlambat, aku nk ucapkan selamat menyambut ramadhan kepada semua member-member and yang baca blog nie ataupun yang akan baca(baru lagi la katakan..tahniah semua)..
Aku sekarang sambung belajar kat Syria.. This is the first time aku menjejakkan kaki aku ke luar Negara(speaking weh!!good job auni:])..pada mulanya, aku cam tak de harapan je nak sambung luar..tapi..ish..ish..ish..panjang plak ceritanya..(sudah-sudah la tu auni, jangan nak melalut)..sori semua,bukan tu yang aku nak cerita sebenarnya..:)
Jom!!!aku cerita kat korang camna aku sambut first ramadhan kat sini.. mula-mulanya macam nie..
“Eh!korang,puasa hari apa? jumaat ke sabtu?.”aku tanya kat member-member serumah..
“ha!!hari sabtu? Ok la tu.. esok ada lagi..bleh la nak pilih jame’ mana yang aku akan pergi solat teraweh nanti..” aku cakap sorang-sorang..
Teraweh yang pertama, aku telah memilih jame’ Nabusi..berjalanlah aku dengan sorang member nie ke sana..bermula dengan solat isyak dan disusuli dengan solat teraweh..rakaat demi rakaat telah berlalu.. kteorang pun solat teraweh dengan gembiranya..sehinggakan terlupa nak mengira rakaat solat teraweh..lagi satu hal, bila imam cakap nak solat witir, tu pun kteorang ter ‘miss’ gak..(punya la khusyuk..hehe..)aku siap berdialog ngan member lagi..
“eh!!lepas nie solat teraweh lagi ke atau dah masuk solat witir?”tanya aku.
“teraweh lagi..”dengan confidentnye dia menjawab..
kteorang dah siap niat teraweh..padahal imam solat witir..huhu..
“tak pe la..boleh solat witir lagi satu rakaat.” Aku cakap dalam hati..
Rakaat kedua,lepas baca tahiyyat, “Allah Akbar” Imam takbir untuk rakaat yang ketiga..rupa-rupanya, diorang kat sini, solat witir 3 rakaat, satu salam..kteorang pun meneruskan juga rakaat yang ketiga mengikut imam(itukan lebih afdhal:])..selesai imam membaca surah al-Ihklas,kteorang pun get ready nak ruku’ la(tengah tunggu imam angkat takbir je) “Allah Akbar” aku hampir ruku’ tapi, member sebelah aku dah ruku’..padahal takbir imam tu untuk baca doa qunut..hehe..(nampak sangat la ajanib). kteorang pun membetulkan badan kteorang semula..(aku mula berhati-hati..supaya tidak ‘kehadapan’ lagi..hehe..) lepas qunut, imam takbir lagi..lagi sekali,member sebelah aku nie confident sangat..dia merendahkan dan membengkokkan badannya untuk sujud..padahal, imam baru nak ruku’..hehe..(abis solat witir aku..mula-mula,khusyuk giler..lastly,cam ‘hancus’ skit:[)aku hanya mampu tersenyum..(memang la..kalau gelak, abis la..silap-silap kena punggai ngan orang arab kat sebelah..gulp!!)

Itulah al-kisahnya..
Kat sini,diorang baca qunut selepas abis baca surah dan sebelum ruku’ tapi kita,ruku’ dulu baru qunut..teraweh nie la yang susah sikit aku nak lupa..tu baru teraweh yang pertama..blum aku cerita pasal posa,ifthor and yang len lagi..
tunggu!!ada masa, aku cerita..
p/s : sempena ramadhan kareem, aku minta maaf la kalau aku da wat salah, samada yang korang nampak atau pun tak..(janji tak wat lagi ek!!) and korang jangan risau, aku pun dah maafkan korang sume..yang paling banyak wat salah ngan aku(ahli bilik center) pun, aku dah maafkan..hehe..(lawak ja:])
p/s lagi : aku juga ingin menyeru kepada semua member-member and yang membaca post aku nie.. “jom!! Sama-sama tingkatkan level kita sebagai hamba Allah S.W.T kepada level yang lebih tinggi..tinggi sehingga mencapai infiniti..yea!!
Kalau tak paham, korang baca la banyak-banyak kali, sampai paham..
sori sume..aku teramek banyak ruang plak(spe sruh)..hehe..kalau aku rajin, aku post banyak-banyak lagi..jumpa len masa..selamat membaca..
wassalam..
8

kutuk@puji..silakan




bunga 1st

" bunga Ros ke ni ?"
"ha'ah, bunga Ros"
"asal bunga ni nampak layu je?"
"seLayu nya hatiku..."

bunga 2nd

“seLayunya hati mu? Kenapa?”
“he broke my heart..”
“sabarlah sayang, mungkin ada hikmahnya”
“ he lies to me..”
“jadi ambil lah pengajaran..suka seseorang tak semestinya kita akan miliki dia
Let him go..if he return to you, it was meant to be but if he don’t,
His love was never yours to begin with..”
“but..i love him…”
“your love wasn’t meant to be for him.
Let me show you for whom it’s meant to be..”
“who?..”
”ALLAH..The Creator…”


please leave ur C&C..(^_^)

.....................................................................................

ok, gambar yg ats ni aku amik seniri gune kamera cap ayam org punye je..(gmbar bese2 je..hihi)
so, aku harap sahabat2 aku yg banyak ckp sekalian boleh komen..yelah kan, aku letak kat flickr, bukan korg ade account nk komen..so aku letak sini sekali sekala..(hehe..yeke sekali sekala..)
yg ayat2 jiwang ats tu, discription di Flickr aku..saje letak sekali~

okey, enjoy ur day..(^_^)

sekian,
layang-layang
7

terungkai segalanya

so korg~ mungkin berita yg amat mengejutkan. pada 13 september sudah terungkai segala kekusutan, syak wasangka, yg tersimpul, yg tergantung dan ape2 yg sewaktu dengannya

ummu ambil tindakan berani, nak kata mcm sayyidatina khadijah? hm entah plak. ummu tanya kpd seorg insan yg satu pada masa dulu pernah meluahkan isi hatinya. pada masa tu i was like over the moon tp tak berapa nak tunjuk. korg yg amat gembira dgn luahan itu, ask me to reply n say the positive answer.

but ya~ Allah penentu segala. smlm slps menanyakan kepastian, dan akhirnya dia jujur sudah memiliki yg lain. pd awalnya mmg boleh terima. tp bila fikirkan kembali, ummu mcm dijadikan singgahan atau pengganti yg malang hehe mcm tak baik plak ckp mcm tu. bila ditanya bila bermula hatinye berpindah, dikatakan dlm bulan 7 iaitu sblm konvo. oh my Allah~~ masa konvo, gmbr bersama family, ekspresi mukanya. die tak sepatutnya tunjukkan ekspresi mcm tu!

korg~~!! apsal skema sgt. overall, ummu terima benda ni sbg satu ujian hati. it hurt me very very very much. tp bila fikirkan ummu ade kwn2 mcm korg, family n Allah yg sentiasa mendengar rintihan hambanya, ummu try to forget but not yet to forgive die. boleh tak? huhu

tu jelah. doakan ummu qowiy~~ feel like killing die. hehe ummu masih ade iman~~ eh? iman. hah both iman hehe

ok korg. take care ya. miss nak duduk2 lepak2 dgn korg. miss nak berlakon dlm oreo studio jugak..
4

Maryam: V

Bangi (ke Kajang, aku pun tak faham),

Selangor, Malaysia.

Isnin, 14 September 2009.

Dear friends,

Something terrific happened. Tadi aku tengok markah ujian mid-term aku untuk Intro to Psych: 28.5/30! Alhamdulillah, many, many times over. Kalau bukan sebab ada orang tengah bersedih at the moment, nak je aku karang ayat-ayat yang menggambarkan kegembiraan aku yang melangit ni tanpa segan- silu. Tapi aku segan kat orang yang tengah sedih tu sebab at normal times, dia selalu buat orang lain gembira. Hehe.

Tau ah. Mesti korang kata, “Kepoh je Mary. Intro to Psych tu kan senang tahap budak UPSR je. Apa nak kecoh.” HAHAHAHA. Dan aku tau, bukannya markah penuh pun. Tapi lepas hitung-hitung balik usaha ngan persediaan aku untuk mid-term hari tu, aku tak jangka akan dapat markah sebaik ni. Memang aku revise sungguh-sungguh [gila bersungguh, sampai tak berpisah dari meja belajar sehari suntuk]. Eh. Sehari suntuk? Apa pensyarah korang lambat maklumkan pasal tarikh mid-term exam ke sampai anda kena murajaah lima bab dalam sehari? =))

HAHAHA. Persediaan last-minute inila yang telah menggugat keyakinan aku masa sejam setengah menjawab soalan MCQ (Multiple-Choice Questions) ngan soalan short notes hari tu. Aku siap tukar jawapan untuk satu soalan ni. Pastu aku sengal pegi check jawapan once I walked out of the exam hall (can’t help it. Nak tau gak jawapan, see?). Pastu aku discover yang jawapan pertama aku tu yang tepat sebenarnya. Jawapan kedua tu salah. Dia tanya pasal UCS (unconditioned stimulus) dalam eksperimen Little Albert. Sumpah mengelirukan. Kalau tak keliru buat apa aku tukar, kan?

Mengaku je la anda keliru sebab ilmu anda belum sampai tahap ‘ilm-ul-yaqin. Sebab anda tak revise dari awal Maryam.

Satu lagi tanda aku tak bersedia 100% ialah: untuk soalan short notes, kena jawab empat daripada enam soalan. Tapi I had problems in choosing which ones to answer. Bukan kerana dah cair semua sampai rambang mata nak jawab, tapi kerana tak tau nak pilih mana satu disebabkan rasa tidak yakin [haa dah nampak tak perbezaan antara “kerana” dengan “disebabkan”? HAAHAA]. Daripada enam soalan tu, ada dua atau tiga konsep yang aku tak betul-betul ingat penjelasan dia.

Maka pagi tadi, aku mengintai website myIIUM while hoping against hope yang markah aku gempak. Alhamdulillah, Allah telah memberi aku peluang lagi sekali.

Sekian. Doakan aku terus ceria, tenang dan sentiasa teringat-ingatkan Allah.

Warmest regards,

Mary.

P.S.: Subjek lain pun gembira alhamdulillah.

Revelation as a Source of Knowledge [Test 1]: 10/10. Mid-term: lepas break

Political Science [Pop-Quiz]: 2/2, 2/2 (Ni dah lepas dua. Setiap satu worth 2 points. Ada lagi tiga, pensyarah bagi bila-bila beliau suka. Dah nama pun POP-Quiz.); [Group presentation]: 9/10. [Mid-term]: tengah berdebar.

History: [Test 1]: 8/10. Mid-term lepas cuti ni.

Sciences of Hadith: tengah berdebar.

Good luck untuk korang semua! Semoga ceria dan cemerlang sentiasa.

11

dari Malaysia ke Jordan

setelah mendapat permintaan daripada beribu peminat kami pun cubalah untuk bercerita tentang kami di sini. harap bace, xbace siap korang.

bermula di airport. sampai2 nampak kawan-kawan termasuk jiha yang comel [kononnye la]and her cousin. salam salam orang. tetibe kene berkumpul untuk amek pasport dan sedikit taklimat. lepas tu ustaz suruh check-in beg dan jumpe semula ahli keluarga. tetibe dah kene bubye sume orang.
moral of the story: hargailah mase kite bersama =)

dalam flight to Bahrain. perjalanan macam bese. mule-mule rase macam tahan nak pose, sebab kalo ikut waktu berbuke betol ktorang kene tambah lagi 6jam dari waktu berbuka kat Malaysia. tapi bile sampai Bahrain, cuace panasnye menyebabkan ramai dari kami yang mengalah. tapi kire berbuke same ngan waktu berbuke kat Malaysia hehe. kene ganti sehari.

kat hotel di Bahrain. farhana n wani dapat duk sebilik. memang xleh pisah, apsal ntah. hotel kire macam tahap five star la jugak. disebabkan ramai yang dah berbuke, ktorang dah macam sambut raye kat bahrain. boleh siap makan ketupat palas ngan serunding. ziarah bilik ke bilik lagi. meriah gile. ganti pose tetap ganti pose. syadid... waktu berbuka kat bahrain pon ktorang turun makan. pas makan, agenda wajib, tido.

esoknye. subuh kol 3.30 pagi. rase cam bangun tahajjud dah kalo kat Malaysia. pagi tu sume decide taknak pose untuk hari yang kedua. hotel pon de sediakan sarapan kol 8 pagi. ape lagi, melantak la. abes makan, trus kene check-out. tunggu coaster. naek coaster. sampai airport Bahrain lagi. naek flight.

dalam flight g Amman. ade makanan lagi. dalam 2jam lebih dah sampai kat Queen Alia International Airport, Amman. banyak gile barang kene angkut, macam nak duk sini trus dah rase. lepas amek sume barang, tunggu orang amek ktorang. kak sodiq ngan kak nisah datang amek budak al-bayt. dak2 mu'tah banin yang amek. berpisah lah ktorang. tinggal wani n farhana je.

wani smbung menulis - farhana bg idea

perjalanan ke albayt. makan mase selame 1 jam setengah, mate asek nak tgk je pemandangan luar, tp tetap same. mcm bermimpi rasenye. melangkah di bumi anbiya'. Allah~ Allah~...berenti solat jamak kat masjid universiti zarqa'. smbung perjalanan. smpai albayt, rase teruje. tp banyak pokok, pokok zaitun katenye. kak nisah kate lagi, kalo musim bunge lgi cantik pemandangannye. x sabar nak tunggu musim bunge. dok asrama, dok diam2. huhu

tunggu post seterusnye..kalo kiteorg rajin laa hahahaha

from albayt wif love~

dr meja pengarang,

Wani - Farhana

p/s : sorry kalo ayat teraboq, haraf maklum
1

Maryam: IV

Aras 2 (References), Perpustakaan,

UIAM Gombak, Malaysia.

Jumaat, 11 September 2009.

Dear friends,

Esok cuti mid-term akan bermula secara rasminya – cuti dua minggu. Pagi tadi jam 10, kelas aku dah habis pun, tapi kakak aku nak balik esok (Sabtu), sebab dia ada kerja malam ni. Kebetulan pulak, esok aku nak pergi debate training di LT2, sebab on the 9th and 10th October, aku kena sertai Inter-Varsity Debate Tournament kat UiTM. Inilah kali pertama aku akan berdebat dalam debat jenis British Parliament (BP). Penyertaan dalam tournament ni sebenarnya syarat untuk kami (budak-budak kelas Niche Area English Debate I) untuk dapatkan 20 markah. Seronok kan. Dapat belajar debat. Dapat pengalaman. Dapat markah. HAHAHA.

Anyway, memandangkan kami bukanlah pendebat paling berpengalaman dalam kalangan pelajar UIA, maka we are not going to win, but to learn. Kalau menang baguslah kan, tapi fokus utama kat sini: belajar. Dapatkan pendedahan. Lagipun, ini mungkin medan terbaik untuk kami ukur kemampuan diri (berbanding puluhan peserta lain) sebelum mengikuti tryouts untuk Royal Debate (Piala Diraja, kalau tak silap aku) hujung tahun nanti. Sekali lagi aku nak tekankan kat sini, kalau sepanjang sem 1-2 ni, penyertaan aku dalam pertandingan-pertandingan tu bukanlah bermatlamatkan piala kemenangan, tapi untuk tambah pengalaman, bina keyakinan (dah macam ayat Mai). Tujuan aku join English Debate ni pun, bukan untuk kejar pencapaian dalam pertandingan, tapi sebab benda ni seronok (boleh tahan berfaedah), dan macam-macam lagi. Lagipun bosanlah kan kalau menghadap kerja kulliyyah hari-hari tanpa ada aktiviti lain. Kebosanan dan kekosongan boleh mengundang banyak perkara yang tidak diingini OK.

Tapi. Ada jugak dua, tiga hal yang aku sangat tak suka pada budaya segelintir pelajar-pelajar yang turut sama dalam debate fraternity di sini. Kak So, ingat tak masa kita pergi tengok demo debat Bahasa Melayu awal-awal sem dulu? Habis je debat tu, Kak So ada kata, “Kita rasa, kalau bukan sebab universiti ni nama dia Universiti Islam, dah lama budak-budak tu (the debaters) bertepuk tampar…” Memang hakikatnya agak banyak individu daripada komuniti pendebat di sini yang tak berapa peduli soal ikhtilat. Kalau nak kata tak tahu, macam mustahil. Tapi memang pergaulan antara lelaki dengan perempuan among them agak bebas. Tengok gaya diorang berinteraksi atas pentas pun, sudah boleh diagak cara masing-masing.

Aku faham, diorang sangat rapat sebab dah sama-sama berkawan sejak di CFS, selalu berdebat sama-sama, dah jalani berjam-jam latihan bersama, di main campus ni pun, belajar dalam kuliah yang sama (kebanyakan diorang ni budak Econs), tapi apa yang haram tetap haram, maka janganlah dibuat. Bersahabat memang asalnya perkara yang baik, tapi kalau antara lelaki dengan perempuan, susah untuk nampak/sedar batasan bila sudah rapat.

Apa yang Kak So cakap hari tu, dah terealisasi pun, aku nampak sendiri. Dalam kelas debat semalam, lepas trainer kitorang umumkan markah untuk prepared speech seorang ‘abdullah ni, dia gembira lantas ber-high-five dengan sister yang duduk di sebelah dia. High-fiving. Bersentuh, faham? Bukan adik beradik, bukan suami isteri. Kalau diorang memang siblings, aku rasa perbuatan high-fiving tu sweet ah. Kalau diorang suami isteri, high-fiving tu aku kira sebagai bukti bahawa their marriage rocks. Tapi kalau bukan? Dan memang bukan pun.

Kenapa boleh jadi sampai tahap ni*?

Apa harus aku buat. Semoga Allah menunjukkan mereka cara yang betul dan terbaik, dan melalui jalan yang terelok.

Sekian. Doakan aku terus ceria, tenang dan sentiasa teringat-ingatkan Allah.

Warmest regards,

Mary.

*Tapi mereka memang baik. Cuma dalam hal yang satu ni! Takpe takpe. Manusia boleh berubah.

2

layang layang Mysara

Layang-layang Mysara

“petang nanti kelas ape?”
“ kuliah ICT “
“eh, jap..hari ni hari ape?”
“ hari ini hari ahad”

kadang-kadang bile setiap hari ada kuliah, sampai tak tahu hari tersebut merupakan cuti am,
Ini lah kehidupan siswazah USIM-DQ, bukan hendak mengeluh cume kadang-kadang rasa kelakar n tersenyum sendiri sebab hari ahad atau sabtu pun dah tak ada beza dgn weekdays…(tarikh boleh ingat sbb tiap kali nk tulis dlm buku mesti taruk date kan..hehe)

Ok,
Next story.
Sepatutnya kitorg mula cuti raya hari jumaat,18 sept 2009..subjek terakhir TITAS(tamadun islam dan asia) pada jam 5 ptg..aku memang dah beli tiket awal2..i supposed go back in Saturday..mmg tersimpan elok tiket bus trans dalam purse aku.
Tapi..
Sejak dua menjak mingu lepas ni, ‘budak2’ ni mentak dgn lecturer untuk tak nak adakan kelas on Friday also in Thursday too!!the reasons is, ticket is sold out!..(of course lah sold out, dah beli last minute sape suruh kan…). Bukan aku je yg dah beli tiket awal, kak fi, ummu gn kak fizah pun dah beli tiket awal mcm aku..(u know lah raye kan..semua org berebut nk tiket balek kg..)
So sekarang ni, kelas dibatalkan dari hari khamis dan jumaat…grrrggrrr…geram of course geram..dah abis ayat perli beradap aku tabur depan ‘budak2’..

The lessons is,
1st – u want to make something, plan it first..i.e : kalau tahu tak nak buat kelas on Thursday n Friday plan awal2 dengan kawan2 satu kelas..sbb kalau tak inform awal2, buat naya kat kawan2 yg dah beli tiket awal mcm ktorg ni!

2nd – then, change ur bad attitudes, i.e : last minutes punye kerje mmg tak bagus..so, kalau rerase nak balek Kelantan ke, johor ke, perlis ke, Bombay ke Australia ke whatever country in the world, beli lah tiket awal2 deh..korg jugak untung kan..i.e : cntoh mcm air asia kan, kalo kite beli tiket awal bukan je bagus untuk kite tapi kite jugak dapat tambang murah..(ni aku rase tony fernandez kena hire aku jadik employee die sbb promote tetibe air asia..hahhaa)

So, conclusion nyer..
Aku lepas kelas hari rabu tu nk pergi ke puduraya, manalah tahu ada tiket lagi ke..boleh tukar(tapi nanti kena cas..haish…)
Klo tak dok merempat lah kat KL ni…

layang-layang rebah lagi ke bumi
1

layang layang Mysara

Layang-layang Mysara

Dari Usim-DQ..
Al kisahnya bermula…(skema sket..)
Macam yang korang tahu, bekas tempat belajar korg dulu..(DQ la..)
Ade buat ijazah sarjana muda Quran Sunnah dengan Usim..
So ktorg ni ade 2 identiti la..siswi Usim n sisiwi Dq..(matric card usim punyer..hee~)
Memandang kan program ni baru lagi and ktorg ni diibaratkan macam ank sulung(bak kata Dato’ Wan)
Jadi biasalah kalau kedapatan masalah-masalah kan..(konon2 cool ni..)
Apa yang korg nak tahu lagi..(bukan semua bende korg dah tahu ke?..)
Disebabkan DQ ni baru ada 1 program ijazah jadi tak boleh nk cite banyak-banyak
macam tempat belajar korg..(hehe)

ok, aku cite skit lah pasal Usim..walaupun hanya sebulan duduk kat sane sebelum mintak tukar ke DQ, aku rasa Usim juga merupakan tempat pengajian yang bagus macam IPTA yang lain. Tapi aku rasa tak semua rakyat Malaysia yang tahu pasal USIM. Sebab setiap kali kalo aku cakap dengan kawan-kawan mak aku. aku kena sebut “ dapat masuk Usim yang dekat Nilai, negeri sembilan.”..haha, mmg lengkap siap negeri lagi tu..kalo 1st tym korg datang Usim msti korg agak terpegun tgok bangunan Canselori..dalam die tak yah cite lah..mcm hotel Burj, Dubai..(mak aih..terlebih2 puji ni..)heheh. Selalu kalo aku nak pergi kuliah kena naek bas dari Kolej kediaman. Jauh kolej kediaman dengan campus ibarat mcm dari DQ-rasa kot..so, kalo kelas start pukul 8 a.m, pukul 7 aku dah kena beratur tunggu bus..faculty of Quranic and sunnah studies punya bangunan baru siap kat Usim, sebelom ni dorg kongsi dengan bangunan FSU(fakulti syariah undang2). Mmg cantek sgt bngunan ni. Ats bangunan ni ada replica Alquran.comey~..lepas tu yang agak tergamam mulut aku ni bile aku masuk Audi dia..besar macam audi kite je semua peralatan dalam tu serba canggih. Kalo budak2 Usim ni tak belajar bersungguh2 lagi aku tak tahu la…serba serbi cukup. Tinggal nak atau tak nak je..hehe..
Dekat sane ada banyak faculty..PQS,FEM,FKP,FST,FSU,MEDIC,ade lagi tapi aku tak ingt dah..hehehe..bawah faculty ni banyak program2 ijazah..misal, bawah PQS ade ijazah quran multimedia(kos yg aku dapat..haha), ijazah sunnah dan management..kalo bawah LAW ade fiqh fatwa..klo nk tahu lebih lanjut korg bukak lah website USIM(kahkah..)then, kalo kat USIM aku suka library die..mmg cun tahap atasan lah..tapi aku plg sakit pale klo nk cari buku gune OPAC tuh..canggih sgt smpi aku tak jumpe buku apa yang aku nk cari..hahaha..cukup lah, tak larat aku nk describe pasal Usim ni..(^_^), tapi apa pun hati aku ni mmg dah terlekat abis kat DQ..and ade lah sebab2 tertentu aku mintak tukar DQ. (asenyer korg tahu kot…hihi)..
ok sekarang cite yang dekat DQ pulak..sikit je..:

Kelayakan: hanya lepasan diploma DQ dan MTQN
bidang : Ijazah Sarjana Muda Quran Sunnah dengan kepujian
Pengajian: 3 tahun
Lecturers: dari Usim, Upsi, Uitm dan Jakim..(power kan..)
Kos pengajian: ditaja oleh pihak-pihak yang berkenaan..(ntah..sebenarnya tak tahu sape..)
Subjek: 8 subjek (22 jam kredit..fuhh..bayangkan~)
Jadual: 6 hari seminggu(mmg bes r...lagi2 sekarang ni asyik ganti kelas je..huhu~)
Maklumat tambahan : sebenarnya program ni bawah Jakim dengan kerjasama Usim dan juga KPT
Serta beberapa agensi lain.
Jumlah siswa/i: 34 orang (tapi aslnya 37..3 orang dah keluar berhijrah ke tanah arab..)

Tapi yang tak besnyer, bile aku cite pasal Dq ni.msti org kate..” ooo..mintak tukar ke DQ msti sebab duit pengajian free..”huhu..sedey je dgr..tapi ini bukanlah alasanya aku dan beberapa lagi tukar ke DQ..ade bende lain yng aku nk capai lepas ni..doakan aku dan rakan2 disini..(^_^)

Rasenya cukup lah introduction untuk tempat pengajian budak-budak kita yang ada kat DQ ni. Budak-budak kita yg ade kat sini dalam 6 orang…so, tengok lah..mungkin lain kali ummu pulak yang update tak pun kak fizah ke..harapnya dengan ada blog ni kite akan sentiasa keep in touch. Tak sabar nak baca korg punya cerita tentang tempat belajar korg. Sharing is caring. Sharing is loving!

p/s : ingat kite punya tema blog ni..cerita bende baru yang korg belajar setiap hari kat Jami’ah masing2..(eh, DQ kire Jami’ah ke..hehe)

layang-layang Mysara rebah dibumi.turn off.
4

Terbang Ke Negara Sana

Salamalaik

Wah2. Tahniah kepada yang empunya idea untuk menerbitkan weblog ini. Erm. Sebenarnya, beta - Sharifah Zahidah, boleh terlibat samakah dalam berkongsi cerita dengan kalian semua? Maaf, andai beta pada hakikatnya tak layak untuk turut sama menceriakan ruang yang ada.

Hehe.
Maaf juga, kerana beta terlalu schema dalam berkata-kata.

Baiklah sahabat-sahabat semua.
Hari Sabtu, bersamaan dengan 12 september 2009, inshAllah, beta dengan suka rianya akan berangkat ke Mesir untuk bertemu dengan sahabat-sahabat kita yang kini sedang melanjutkan pelajaran di sana, contohnya: Nurul Huda, Nuraini Juwita dan beberapa idividu lainnya yang beta kurang pasti, pada hakikatnya.

Justeru, sahabat-sahabat semua. Beta dengan rendah hati sepenuh harapannya, ingin meminta jasa baik kalian semua untuk mendoakan agar perjalanan pergi-dan-pulang beta baik-baik sahaja, dan mendapat keredhaan serta perlindungan dari Allah Ta'ala.

Er, mungkin ada yang bertanya,
"Mengapa Sharifah; si wanita jelita kita itu hendak benar bermusafir ke Mesir, ya?"
Setepatnya, kerana beta percaya bahawa travelling is one of the sources to motivate and inspire ourselves. Expand our hearts and minds. And yeah, this is what I really need this time. A lot of things happen to me these few days. And I really think that I should take a break. Since pyramid is there, in Egytpt, then I choose Egypt. To see pyramid, and yeah, get my heart and mind expanded from the visit. InshAllah.

Doakan beta.


Salamalaik.
Sharifah.
like.no.other
0

Maryam: III

HS Square,

UIAM Gombak, Malaysia.

9 September 2009.

Dear friends,

Aku harap korang semua sihat dan gembira menjalani bulan puasa.

Tadi aku jadi peserta dalam eksperimen Cognitive Psychology kakak aku. Tajuk eksperimen dia “Memory Differences Between Huffaz and Non Huffaz”. Fuh seram kan dengar.

Dia suruh kami tengok satu senarai perkataan, ada 30 perkataan semua sekali. Dalam masa 3 minit, setiap peserta disuruh simpan semua perkataan tu baik-baik dalam ingatan, lepas tu dia ambik balik senarai tu. Lepas tu dia bagi masa seminit untuk "rehearsal", pastu dia suruh tulis sebanyak mana perkataan yang kita ingat tu atas kertas.

Aku pun ikutlah arahan beliau. Sehabis tempoh yang ditetapkan, kami serahkan "kertas jawapan" masing-masing.

Aku geram sebab tertinggal tiga perkataan: approach, obtain, dengan sober. Ucapan yang terkeluar dari mulut aku masa tu lebih kurang begini, "Haih. Sober! Ingat makna tapi tak dapat recall the exact word [masa nak tulis tu, my mind hovered between the words slow, dismal, slow, dismal. Padahal perkataan sebenar: sober]. Obtain. Alamak ada eh obtain? Satu lagi? [Tengok balik senarai]…Approach! Hee.”

Kakak* yang sama-sama jadi peserta eksperimen tu gelak penuh rileks, lalu berkata, “Takpelah, ingat Quran tu yang penting.” Dia lagi lepak, “Saya ingat yang sebelah kiri je, sebelah kanan tak ingat sangat. [All 30 words had been placed in two columns)”

Hampir-hampir saja aku jawab, “But Imam Shafi’i had perfect memory!” [Dr. Serdar cerita, kalau menghafal teks dalam kitab, Imam Shafi’i kena tutup sebelah halaman daripada buku yang terbuka tu, sebab ingatan dia terlalu kuat sampaikan kalau dia pandang kedua-dua halaman sekali lalu, words from both pages akan tercampur-campur sebab dia terus ingat semua sekali.]

Tapi aku tak jawablah. Sebab memang betul pun, ingat Quran itu yang wajib.

Aku tahu, ini bukan exam, bukan test, bukan Al-Quran.

But still! Tiga perkataan saja lagi!

Doakan aku terus ceria, tenang dan sentiasa teringat-ingatkan Allah.

Warmest regards,

Mary.

*Dia dulu budak sijil, graduate dengan batch diploma yang sebelum I-Hub. Dia kenal Ummu dengan Kak Aisyah.