9

aku nak terus bercerita...

bilik aku,
kuala kangsar,
1 Jan 2010,
3 p.m


assalamualaikum semua..hopefully u are fine and may Allah blesses u all~
rasa lama pulak tak bercerite kat sini..aku tau ni mesti semua org tgh dapat sindrome mls nk menaip kan..lagi2 budak2 jod tgh nk exam finale dah tu..budak2 syria takde cite pulak..auni mane auni???~~~

so, hari ni aku wat ringkasan je n liputan berite dari DQ..(aku mewakili semua dak2 kite yg kat DQ..kak fi tntu susah nk tgok die post entry kan..umu pun jarang dah menulis jadik biarlah aku yg wat laporan keseluruhan yee...)hehehehe

1st story :
Allahamdulilah, bangunan baru untuk budak2 ijazah dah siap, n ktorg dah gunekan pun..heee~..bes2~~!..walopun ade yg kate lambat siap la, mcm rumah bnglo lah rumah antu la, tapi yg penting bangunan tu adalah mercu tanda DQ akan melangkah menjadi Koleh universiti DArul Quran dlm 4 taun ini..waaaa~~!!!terime kasih kepada mereka yg terlibat..kamsamida~~...

2nd story :
praise to Allah dat we already got our reslut for e last semester..hmm..result aku?walopun lari dari target tapi aku bersyukur sbb keputusan agak memuaskan..3 sumtin..hahah..segan aa nk bitau berape kat sini..aku lihat dari sudut +ve, keputusan tersebut adalah yg terbaik pernah aku dapat sepanjang berada di DQ, itu mungkin baru titik permulaan yg baik..dan titik titik seterusnya aku harap dapat bersmbung menjadi lebih baik..(haha..puitis ni..)keputusan yg len pun semua najah..bagi kami(plajar dq usim), keputusan kali ni najah dan ktorg dah buktikan kpd semua pihak bahawa tiada yg mustahil untuk same2 kayuh dan berdiri setaraf gn budak usim di main campus..waktu masuk mule2 dulu org bnyk tak yakin gn ktorg, ade desas desus dari adik2, "boleh ke akak2 n abg2 nih..nk tgok result dorg dulu a baru decide nk masuk ke tak.."..lebih kurang cm tu aa..well, we had proved it.budak2 semua dapat pointer 3 ke ats..ade 8 org dapat anugerah dekan...tahniah di ucapkan~~!!

3rd story :
aku tak tahu samada aku patut cerita kat sini atau tidak..hahaha..tapi our friend will get married soon..~~..insyallah katenyer tgh tahun depan..nk tahu sape, sile ym aku ye..hahahaha..

4th story :
for this new semester, lecturers yg mengajar ktorg mmg amat mengejutkan..3 of them adlh org kuat DQ, guess who??~~!!..hahah..pengarah Dq akan ajar subjek Tarikh ape ntah..tak ingt name madah tu..pn.zawanah akan ajar laws in malaysia, ustaz abdul Kodir akan ajr...hmm..sory aku tak ingt aa..hehe..terkejut kan, aku tgh dok pikir nk act cam ne dlm kelas..hahaha..n untuk sem ni jugak, ktorg takde kelas sabtu ahah~~..WAAA~`..serunuk tol~!!..boleh balek umh(^_^)

5th story :
balek dari Elsp kat ilim bngi ari tu aku pergi low yat sensorg..(ahaha..cian kan, takde org nk follow..)aku pergi untuk cari adapter laptop aku..huhu..mmg gagah a nk g jugak..
tym kat monoreil baru aku pasan aku tertinggal hp dlm beg baju aku..hahaha..mule2 mcm cuak kan..aku mlas nk patah balek dah..as long as wallet gn no hp hib aku ingt aku pun wat muke kering je jalan kat sane..hehehe...bile aku cerite bnde ni kat budak2 asrama, semua geleng kepale..mai mai mai...dan aku tahu klo aku ceriet kat sini, bnde yg same akan berlaku gk..mesti korg nk bebel kan..hahaha..tak pe..kali ni je...insyallah tiada kali kedua dah..(^_^)...mena gn zati bising kat aku...
"mai, ko serupe tak yh pakai 2 hp..asl tepon je tak dapat.."hahaha.."bagi msj tak balas"
(^_^)
bian ne mena zati..(ni bahase korea)
(^_^)

so, ni je lah cerite utuk setakat ni...
dan ape yg paling penting,
umur aku dah meningkat jadik 22 TAHUN..HOHOHOHO.
mary masih 21..hahaha...(keluar topik..)
untuk kawan2 dan juagk diri aku..umur kite dah meningkat..
kehidupan ni ibarat roda yg sentiase berpusing..
kite kena merancang uuntuk mase hadapan..
klo rase nk kawen dlm 4 tahun lagi, kumpul lah duit dari skang
klo rase nk smbung master lepas ni, simpan duit n maintane pointer cun,
klo rase nk g umrah ke haji smpn lah duit dan wat apa2 yg patut..
hidup kena ada hala tuju dan matlamat, hidup ni kite kena nmpk akhirat..
klo kite hidup tapi kite tak nmpk akhirat..matlamat kite kosong..
klo kite hidup untuk cari keredhoan Allah, pastikan kite merancang perjalann hidup kite 10 atau 20 tahun akn dtg..
tapi, kite kena ingt, kita hanyalah merancang..tapi allah adalah sebaik2 perancang kerana perancangan Allah adalah yg terbaik..Allah~..

Salam Kasih dan Sayang,
yang benar dan ikhlas
Normaisarah Othman
10

tips ketika cuaca panas

video
0

Maryam: IX

Library, IIUM Gombak.

December 14th 2009.

Assalamualaikum wrt.

Pukul satu tengahari tadi, aku baru habis kelas untuk hari ni. Lalu kedai fotostat, ingatkan nak tempah course reader untuk HIST 1100, tapi dua-dua kedai fotokopi sesak. Aku pun fikir takpela, pegi lunch dulu. Wrong timing! Ini waktu perdana rupanya. Semua kedai makan penuh, kalau dah lepas beratur amek makanan pun, takde tempat duduk untuk makan. HS Café takyah katala, biasanya budak-budak Singapore dengan muwallad Saudi dah kuasai sejak entah bila. Hari ni pulak, tiba-tiba ada team angklung duduk sederet kat HS Café, main lagu You Are My Sunshine. Berdengung bunyi angklung sampai ke Babush (kedai makan sebelah masjid). Traffic yang dah sedia padat pun makin perlahan sebab orang slow down nak tengok orang main angklung waktu Zuhr.

Jadi, kalau korang datang UIA, dari pukul 12:30 sampai 1:30 atau 2 petang tu, bersedialah untuk bersesak. Ataupun datang je waktu lain.

So sekarang aku mencari refuge kat library…fuhh. At least ada satu tempat yang tak dipenuhi orang. Sambil-sambil tu apelagi. Berlayar di alam maya. Boleh kemaskini blog haha.

Alhamdulillah dah seminggu kitorang melalui sem dua. Sem ni jugak, kebanyakan kawan yang dulu sama-sama masuk UIA melalui direct intake dengan aku, dah lulus EPT/APT dan dah mula kulliyyah masing-masing secara rasmi. Macam-macam reaksi ada. Dulu, masa mula-mula tahu yang diorang kena masuk CELPAD, semestinya ramai yang mengeluh. Ye ah, siapa yang tak nak habis belajar awal? (Aku). Tak kurang juga yang “rasa macam nak quit UIA”, dan sebagainya. UIA merapu je suruh orang masuk kulliyyah bahasa. Uni lain takde pun. Lebih kurang begitulah.

Tapi bila dah masuk kulliyyah ni, keluhan lain pulak yang aku dengar. Petang-petang, setibanya dari kelas, ada room mate aku yang masuk bilik, wailing, “Maryaaaammmm, nak masuk CELPAD balikkkk!” HAHA comel a ko nak masuk CELPAD balik. Ada yang mengadu susah nak faham ucapan pensyarah, tak boleh nak tulis apa-apa sebab lecturer tutup lampu dalam lecture theater, ada 5-6 ekor nyamuk terbang-terbang kat orang yang duduk depan dia dalam lecture theater, etc, etc.

Rungutan pasal sistem course registration tu takyah sebutla…kalau terlambat sikit je, section akan ditutup. Kau carilah section lain. Ataupun jumpa pensyarah, mintak izin beliau untuk join section tersebut. Pada aku, sistem tu nampak macam menyusahkan, tapi aku suka, sebab kita diberi pilihan untuk susun study plan sendiri. Dan tentunya pilihan datang dengan risikonya yang tersendiri. We have the choice, but it comes with risks. Kalau terlalai rancang schedule, mungkin jugak terlepas banyak course sampai risau sebab tak cukup jam kredit. Biasalah hidup. You can’t have it all.

Kalau diingat balik rungutan yang dahulu, memang rasa kelakar. Memanglah masuk CELPAD tu macam argh, tapi lifestyle penuntut CELPAD boleh dikatakan agak relaxed dari satu dua segi hehe. Bila dah masuk kulliyyah, baru kau tahu apa itu hidup di universiti. Hahaha. ‘Ala kulli hal, alhamdulillah kerana dah ramai yang lepas dari CELPAD, tahniah semua. Dah habis seminggu pun sem ni, tinggal 13 minggu je lagi. Memang dah takde masa untuk "sesuaikan diri" atau berangan-angan. This is it. Inilah yang anda tunggu-tunggu dari dulu. Untuk maklumat lanjut yang lebih bercirikan sumber primer berkenaan pengalaman peralihan dari CELPAD ke Kullliyyah, boleh tanya Kak So. Tapi Kak So aku tengok OK je.

Walaupun BARU SATU MINGGU kuliah, pensyarah-pensyarah dah ingatkan macam-macam…sebab carry marks untuk most subjects, kalau tak 60%, mesti 50%. Maknanya kalau tak perform dalam mid term, tests, quizzes, term papers, presentations, dapat 100% dalam end-of-sem exams pun tak berapa berguna (kalau nak dapat A). Tadi aku dah dapat tajuk untuk term paper Sciences of the Qur’an. “Mc Donald’s Views on Wahy”. Korang tau McDonald tu sape? Aku pun tak tau. Kelas Intro to Mass Comm pulak, awal-awal lagi lecturer dah bagi ingat, “Five weeks from now you will have your first test.”

Satu benda lagi. Korang biasa kan tengok orang masuk kelas lambat atau tak datang kelas? Kalau kat sekolah dulu, alasan tak datang kelas macam biasala, demam ke, selesema ke. Kat uni ni of course alasan lebih maju. Tak datang sebab kawen. Ada ke kat DQ dulu orang jawab kat lecturer, “I got married” bila ditanya, “Why were you absent?”

Ada je jawapan-jawapan yang boleh blah. Macam : "I went to the Royal Debate". OK, lepas. Pensyarah tanya kat yang lain pulak. Sister tu jawab sama: “I went to the Debate”. Tanya pensyarah, “Which team?” Dia jawab, “I didn’t join, I only went to support my husband”. Memang jawapan tak boleh blah. Rupa-rupanya yang jawab “pegi debate” mula-mula tu, suami dia. Satu kelas gelak. Taktaula pensyarah letak “Excused” ke, “Absent” dalam attendance si isteri.

Pengajarannya, jangan suka-suka ponteng kelas.

Oh laparnya.

Warmest regards,

Maryam.

3

kisah tanpa tajuk III

[EDISI LEPAS RAYE HAJI]

mimpi ape ntah aku neyh.... update blog sampai 3 cerite terus [haish..] sory ah amek ruang banyak sangat~

aku nak sambung cerite kat post aku yang lepas.

kan cuti raye haji sampai hari isnin. so hari selase ktorang stat kelas. hari selase aku ade satu kelas je.

kalo ikutkan next week tu [6/12/2009] memang ktorang da stat exam imtihan thani. aku xtau la sape yang dok tanye kat dokter bile imtihan. jadi dengan gembiranya dokter telah mentahdid imtihan thani untuk madah nuzum islami pada 6/12/2009 huhu xpasal2 je. stat kelas trus dapat tarikh nak imtihan. tapi ape2 pon, sebagai seorang pelajar tanggungjawab kita adalah belajar dan periksa [?]

ok, itu untuk hari selase. hari rabu plak aku ade 3 kelas. kelas kitabah ta'biir, madkhal ulum+nahu 1. nahu 1 dokter dah tahdid dari sebelum cuti ag. sekali dalam kelas kitabah ta'biir dengan madkhal ulum pon dokter tahdid imtihan jugak. sekali plak tu imtihannye. 7/12/2009.

bermakne aku ade 4 imtihan dalam minggu tu. tamam madah aku weyh. seperti yang aku cakap kat sume orang 'leh study untuk nihai plak' haha 6hb aku stat exam tapi dengan senang hati nye hari jumaat aku boleh pergi sambutan raye aidiladha bkasj kat irbid.fuh! [bkasj stand for Badan Kebajikan Anak Selangor Jordan]

jadi pada hari sabtu aku pon pulun la blaja. aku stat membahagikan masa supaya aku boleh study sume madah dalam tempoh 24 jam tu. aku berazam untuk xoL dan aku berjaye hehe [padahal rase pelik sangat sebab xoL uhuk uhuk]

bayangkan 4madah seminggu. ahad satu madah. isnin plak 2madah. rabu satu madah. berderet plak tu. study pon ala2 macam nak tanak je. rase penat sangat! rase nak give up pon ade jugak. aku selalu camni kan huhu

mary pernah tanye applied study ke sistem die yang susah. aku jawab system die kot. sebab nye korang bayang kan setiap sem ade 3exam. imtihan awal+imtihan thani+imtihan nihai. sume imtihan ni bukan test biase2 je. masuk mu'addal tau! kalo korang jawab maen2, rendah la mu'addal korang. kat sini sistem die kire peratus, bukan pointer. maksudnye kire peratus betul2. kalo pointer kan ade die punye had dari berape sampai berape. contoh kalo 4.0 tu start markah 75, kalo korang dapat 75 korang da dikire 4.0 kan. kalo kat sini kalo korang dapat 75 tu beza jauh sangat ngan 80 lebih. jadi nye sila berusaha sungguh2 ye wahai farhana~

kalo nak ikut applied study aku rase nahu ah yang paling susah. xsusah mane pon sebab kenape ade orang yang boleh skor madah nahu? nape aku xboleh? sebenarnye xsusah la kan. aku je yang kurang usaha.[tu la, oL je..mane taknye hehe] madah kitabah ta'biir pon boleh tahan jugak ah sebab berkait ngan nahu [nahu lagi?] ini la fitrah sebagai seorang pelajar yang mengambil takhassus lughah~ [ape kaitan?]

aku sedey gak sebab markah imtihan awal aku kurang memberansangkan jugak huu~tapi xpe ah.ingat nak try score imtihan thani tapi ntah la... aku pon xtau jugak~chaiyok2 for imtihan nihai. imtihan nihai 3weeks from now. kejap je kan jarak antara exam tu. kalo ikut taqwim, imtihan nihai 10/1/2010. biase memang ikut taqwim betol tu. xlari mane pon. jadi, sila study mulai sekarang! [ye sekarang!]

jadi sekarang aku nak study eheh~ doakan aku ngan wani kat sini ek. dan bersama2 lah kita saling mendoakan antara satu sama lain =)

note: kat kelas nahu ade sorang budak laki tu name die khomeini. samting like that la kan. muhammad khomeini ke ape ntah, not sure~ dak malaysia. dokter nahu ktorang pernah cakap kat die suruh tuka name hehe time exm nahu baru ni, dokter lain yang jage. time budak tu bagi kertas die kat dokter, dokter tu tanye "name awak khomeini ke?" die pon jawab, "ye saye" dokter tanye lagi, "awak orang iran ke?" die pon jawab,"tak, saye malizi"
hehe sian kat die. asek kene je. [perbualan ini telah dialihkan bahasa secara tidak rasmi oleh aku haha]

sekian, terima kasih.

lain kali aku update laen k. till then.
3

kisah tanpa tajuk II

[EDISI FATRAH RAYE HAJI]

Bismillah

Alhamdulillah

Assalamu’alaikum semua~

Sambung post kisah tanpa tajuk I edisi fatrah raye haji plak.

Raye haji kali ini disambut dengan gilang gemilang [?] di Mafraq tetap di hati, The Hashemite Kingdom of Jordan hehe sambutan raye haji kat negara arab kan sangat berbeza dengan sambutan raye haji kat nusantara [perghh..haha]

Cuti raye haji 5hari melibatkan 3 kali dawam maksudnye ktorang takde kuliah 3hari.

Sehari sebelum raye haji aku ngan kak sodiq [ehem2..] g kelua balad. Bukan ktorang 2 je, ade lagi ah orang laen. Aku kelua sebab saje nak tengok suasane orang arab sehari sebelum raye haji. Balad penuh sangat ngan orang. Xmacam hari biase ah. Sampai tahap xleh nak cam jalan la dorang cakap disebabkan oleh kepadatan orang.

Aku kelua saje nak jalan2. Aku beli coklat sebab dorang kate murah. Aku beli ah coklat dalam 4dinar bersamaan rm20. Banyak die boleh tahan ah. Puas hati la orang cakap huhu

Pagi raye haji macam bese ah, pagi tu g solat raye pastu ade makan2 sket. Makan nasi lemak wooo~ heee..

Esok nye ade sambutan hari raye prisma.

Hari ahad g kursus I’jaz quran kat amman.

Isnin duduk kat sakan je.

Kire cuti raye haji aku dihabeskan begitu saje. Gembira kan aku hahaha

Esok nye [rabu ] da stat kuliah dan ................

Bersambung plak kat kisah ke-3 hehe

6

kisah tanpa tajuk I

[post ini telah lama ditulis dan duduk dalam laptop aku.asek xsempat nak publish.]

EDISI SEBELUM RAYE HAJI

Bismillah.
Alhamdulillah.
Salam kawan2 sume!
Aku rase tajuk kat atas tu takde kaitan pon dengan ape yang aku nak cite. Sekarang ni aku tak tau ape perasaan aku. Seriously! Tapi more to feel bad+fed-up+down yang teramat sangat. Semangat aku g jalan mane ntah,tak datang2 lagi hee pray for me [please!]
Rindu kat ummi, ayah, man, adi, imah ngan miaw skali! Kat korang jugak! Rase nak lari balik je. Rase nak nangis sangat2! Xtau nape ngan aku… sory ah lepas burden kat sini.

Banyak sangat bende jadi this week. Yang aku xsangke -sangat2 xsangke-

Situasi 1
Yang ni aku xde ah rase macam teruk sangat sebab memang tunggu pon bile doktor nak tahdid imtihan thani. Rase down dari result2 yang aku dapat dari imtihan awal xabes lagi kot tapi takde ah rase sampai macam ni [perasaan yang aku rase time tulis bende ni]. Doktor Dikki dah tahdid imtihan thani untuk madah nahu 1. Pas raye haji ni. 9/12/2009. Imtihan thani untuk madah lain doktor xtahdid lagi. Tunggu mase saja!

Situasi 2
Satu malam kat bilik tetibe ade orang suruh aku masuk debat. Ape kehainye ntoh. Ade aku plak. Nak cakap kat depan pon xbrani. Ni plak masuk debat. Aku pon xtau nape aku leh accept permintaan orang tu dengan selambenyer tanpa bertanye bile tarikh, mase etc.

Situasi 3
Sekarang ni da dapat satu jadual baru. Sangat kene tukar mind-set sebab kepenatan akan bertambah2! Setiap hari ahad, selasa ngan kamis aku ade satu kelas je kol 9-10 pagi [naseb baek!] biase petang aku g daurah nahu [almaklumla nahu aku paras2 selamat je] daurah tu kol 1-2 petang. Tapi satu hari ni aku diberitahu bahawa kitorang kene start ngaji sem ni [fasal awal] terkejut jugak sebab sebelom ni ustazah kat tempat ngaji tu cakap ktorang start ngaji fasal thani nanti. Ngaji start kol 1.30-4 petang [lame tau x!]
Maka dengan hati yang agak berat [sebab terpaksa tinggalkan daurah nahu sob3] aku pon pergi la ngaji pada hari selasa bersamaan 17/11/2009. Ini adalah kelas pertama kami di situ. Kelas kedua plak pada hari khamis bersamaan 19/11/2009. Takpe ah kan. Dalam 2nd klas tu, ustazah da abeskan silibus untuk fasal awal –tajuk:muqaddimah ilmu tajwid- sekali lagi dalam kelas kedua! Dan selepas abes kelas kedua tu ustazah cakap ahad depan bersamaan 22/11/2009 ade exam huh! Terkejut tapi ok je kot. Aku congak2 dalam otak aku jumaat+sabtu aku leh bace buku. Lagipon this week takde aktiviti.

Situasi 4
-Kesinambungan dari situasi 2-
Pasal debat yang aku xtau ape ni –not even one- yang aku takut sangat sebab aku xpernah join debat mane2 debat pon –walaupon sekali-!
Setelah dikejutkan dengan exam kelas ngaji, sekali lagi aku dikejutkan dengan debat ni plak. Tau x bile debat ni? Debat tu akan berlangsung pada hari sabtu [ye sabtu!!] bersamaan 21/11/2009. Aku tersangat la terkejut. Kat mu'tah plak tu huhu Terase macam kepenatan yang xhilang semakin bertambah2!! Bile dak tu cakap debat hari sabtu macam nak jatuh jantung aku! Budak yang masuk debat skali ngan aku ni seme dak2 1st year. Xtau nape dorang bagi kat ktorang. Pelapis kot [ke kuih lapis] haha
Dan dengan hati yang berat+malas+sedikit perasaan bertanggungjawab, maka malam tadi pon aku masuk bilik internet [ngan dak2 ni skali] untuk cari isi berdasarkan tajuk2 yang telah diberi. Malam tu aku tido kol 2 kot kalo xsilap. Bukan cari isi je, aku g bantai bace novel haha [memang xleh nak buang ah bad habit nih!]

Pada keesokan hari [jumaat bersamaan 20/11/2009] aku bangun solat subuh kol 5. Aku set alarm sebab dah tido lambat [sangat]. Takut terlajak plak. Ingat nak tido lepas setlekan seme keje [basuh baju, mandi, etc.] tapi aku xtido plak. Jadi kesempatan xtido tu digunakan untuk membaca buku tajwid memandangkan exam hari ahad. Esok ni plak aku de debat. Jadi mase yang ade harus digunakan sebaiknye. Yeah!
Dari malam tadi aku rase nak nangis sangat3. Terase macam ade beban yang berat duk kat bahu ni. Dan kemuncaknye bile aku tengah taip bende ni. Aku tulis sebagai nak lepas tensen sebenarnye sebab xtau nak crite kat sape. Time tengah tulis tu tetibe kak sodiq masuk tanye “awak masuk debat ke?” tak tau nape tapi dengan serta merta aku terus nangis.
.
.
.
.
.
.
.
Lame aku diam. Denga crite kak sodiq. Sambil tu jugak air mate aku turun mencurah2 [teringat kat lagu sudirman hehe] tapi lepas tu aku rase puas sangat sebab dapat nangis. Dari malam tadi aku tahan, akhirnye dapat jugak aku lepaskan ape yang terbuku kat hati. Macam2 status pelik aku buat kat YM. Sebab seriously DOWN!

Penulisan stop kat sini. Sekarang feel relieved sket. Kene kuatkan semangat untuk debat ni plak. Esok k?! aku rase kelakar tapi dalam mase yang same aku rase terbeban –sangat terbeban!- tapi ape2 yang berlaku pasni, aku akan cube tengok dari sudut yang positif plak.

Sory sangat lepas burden kat sini. =’(

Till then. Anyway rndu korang seme!

note:tau x aku bertolak g mu'tah kol brape? kol 12malam sekali ngan dak2 irbid. sampai kat mu'tah kol 3lebih camtu. sejuk gilerr huuu~ dan satu hari suntuk aku duk kat mu'tah. malam baru balik mafraq. sampai kat mafraq kol 12malam. esok nye sekolah hoyeh!
4

Maryam: VIII

Dār al-Hikmah, UIAM Gombak.

9 Disember 2009.

Assalamualaikum wrt. Selamat tengahari semua.

Alhamdulillah, Allah masih memanjangkan nyawa kami semua (aku, Kak So dan teman-teman) untuk melihat alam semester dua di universiti. Semoga terus dipanjangkan dalam keadaan yang baik.

OK sem dua ni perasaan dia sama je rasa macam sem satu. Walaupun sem ni aku tambah sikit lagi jam kredit bagi jadi 18.5 (sem lepas 15.5 je), tapi schedule harian kali ni aku rasakan seperti kosong sahaja (ayat novel Mai). Kelas Isnin dengan Rabu 8:30 sampai 12:50 je. Selasa dengan Khamis sampai 3:30 je, tu pun ada jarak dua jam setengah in between. Nikmat seterusnya ialah, Jumaat hari bebas. Sabtu Ahad sebagaimana maklum adalah hujung minggu di Malaysia. Empat hari ada kuliah (hanya 4 jam setengah sehari), tiga hari lagi dia bagi free sebab dia suruh baca al-Qur’an sampai lekat. Haha.

Dengar macam seronok kan. In a way, memang rasa selesa untuk buat macam-macam benda lain macam membaca surah Al-Mumtahanah dan lain-lain, tapi ketahuilah bahawa aku rasa macam bosanlah kelas sikit sangat. Tapi takkan nak tambah lagi jam kredit. Kalau natijah sem ni tip-top, barula aku akan memberanikan diri untuk meredah 21 jam kredit atau lebih each sem. Pelan-pelan kayuh, bak kata Kak Fi.

Kalau nak ikut kursus kat ITNM, next session mula tahun depan :( Bosanla sape ada barang yang nak diterjemah? Tapi bahasa Inggeris-bahasa Melayu jela. No charge. Tapi takde jaminan kesahihan sebab takde kelulusan hahaha.

Ape ntah je. Masa lapang banyak pun tak kena.

Tapi aku dah declare major in History. Alhamdulillah urusan dipermudahkan.

Korang masukla sem dua cepat-cepat. Boleh kita belajar sama-sama. =))

Yang benar, kawan kamu,

Maryam Nabeelah.

9

selingan sahaja~~

assalamualaikum~~..(^_^)

cerita aku kali ni pendek je..tapi still nk cerita jugak kat korang..hahahah

memandang aku sedang menjalani kehidupan ‘bebas’ sejak abis exam ari tu..aku pun mengisi masa lapang ku dgn menonton/showing/download drama, manga kat rumah…hahaha

seperti biase drama/band dari korea mmg mnjadi fav aku..hehehe~

suatu hari aku tgh dok ngadap tv.time tu mak aku bukak radio. pelan je suaranya sementara menunggu ceramah agama yg mmg biasa akan keluar setiap hari jam 6.30 ptg..tibe2 aku hilang focus tgok tv..aku amati suara dari corong radio tersebut..aku dok geleng kepala bnyk kali..korg tau ape yg aku dgr..hahaha..aku dgr bunyi org nyayi lagu korea dari radio tu..hahahahaha..gile~!!.mane pernah org buat pasang lagu korea dalam radio~!!.pastu aku pun mula berdiri..pastu aku pejam mata dan dgr betol2..agak lama lah aku berdiri..(padahal aku boleh je nk g kat dpan radio tu pastu kuatkan kan..)

pastu aku gelak keh keh keh keh..ketuk kepale sendiri dgn perangai sendiri sbb lagu yg aku dgr tu adalah lagu nasyid oleh kumpulan ape ntah dgn lagu ape ntah..yang pasti adalah lagu nasyid BAHASA MELAYU bukan BAHASA KOREA..hahahahaha..

terus masuk bilik.aku asyik dok geleng kepale je..ape lah aku ni. smpi lagu nasyid pun aku boleh tak cam..hahaha..rasa2 korg ape yg aku boleh amik pengajaran dari peristiwa di atas???haha

p/s : aku agak msti ade yg kate..” my u better recite Quran..”hehe..i agree with that~~..or some will says “ my, dah tak de lagu/cerite lain ke ko nak tgok..”..hee~..well, all this will happened only when I have free time (only kat rumah je..)..nanti kalo aku dah balek DQ,mmg susah nak on9~..kan kan kan minah~..hee~..(^_^)

ok semua, untuk yang akan menghadapi imtihan(wani n farhana)selamat berjaya~..all the best weh~

for those yg dah naik naik sem/level/kuliah ke hape ke..rancang la strategi plg selamat untuk mengekalkan /mengukuhkan pointer anda~

pada dia yang bekerja…selamat meneruskan pekerjaan harian anda dan jgn sesekali kurangkan niat anda untuk meneruskan pengajian anda tahun hadapan!..chayokk~~!!!!

only for those yg minat korea je..(mary, iman tak masuk senarai..korg mmg tak de feel gn bnde2 ni kan..)hahaha

aku rekemen kan cerite " You are beautiful" hero nya jang geun suk (die hero film doremi, my baby and i)..jalan cerita macam Hanakimi je..tapi lain sket..(^_^)

7

Most Wanted!



DESCRIPTION


NAME : Nur Khaulah Abdul Rahman

STATE OF ORIGIN : Kedah Darul Aman

DATE OF BIRTH : you know better..

SEX : female

HEIGHT : not too tall, not too short

WEIGHT : not relevant!

BUILD : small to medium

EYES : dark brown/black???

NATIONALITY : claims to be MALAYSIAN.hahaha...

IDENTIFIERS/MARKS : suka hirup kuah, unique laughing style, suka bahasa arab

OCCUPATION : student

LAST SEEN : 18th DARUL QURAN CONVOCATION CEREMONY



message for her : we miss you so much!
6

Soalan Kajian Disertasi

Tajuk nampak besar sangat ke? Sebenarnya yang patut di tulis adalah sebuah post yang buang masa sebab dia takde kerja(penting ke?? Hu..) yang takde kena mengena dengan kongsi cerita atau pengalaman sebab buat masa ni dia tak pergi mana2. Dengan niat memang suka2 nak tambah post dalam stor simpanan. Dia bukan sengaja nak mencemari blog ini dengan karya2 picisan macam ni (apa tu?) yang takde kena mengena dengan matlamat penubuhan blog bergerak ni

Ceritanya…

Pernahkah kita terlintas atau terasa bila kita jatuh cinta dengan sesuatu bahasa kita nak tahu semua yang berkaitan dengannya? atau kita hanya belajar bahasa kerana ia bahasa semata? ada orang rasa bila blj bahasa dia nak tahu segala yang berkaitan dengan bahasa tersebut, ilmu yg ditulis guna bahasa tersebut, orang-orangnya, tempatnya, sejarahnya dan bagaimana mereka berkembang. Maka timbullah persoalan2 yang macam ni..

Tidakkah mengagumkan daripada seorang manusia kemudian wujudnya berbagai bahasa daripadanya?

Betulkah ada manusia di sesetengah zaman yang tak tahu bertutur dan menggunakan bahasa isyarat atau lakaran di dinding untuk berkomunikasi? Atau itu hanya tulisan2 mereka?

Pernah tak korang terfikir kalau korang ni melayu dari keturunan mana agaknya? Macam mana boleh sampai kat tanah Malaya ni?

Sampai keturunan atas ke berapa yang kita tahu?

Korang rasa masa dulu2 orang kat tanah melayu guna bahsa ape eh? Sanskrit eh? Wujud lagi ke penutur bahasa tu?

Kenapa ada sesetengah bangsa macam orang arab tahu susur galur keturunan dia dan kenapa orang melayu jarang buat?

Apa yang menyebabkan orang boleh gaduh pasal masalah keturunan sampai lupa kita satu agama walau tak satu bangsa atau keturunan?

Sejauh mana anda rasa crazy dengan bahasa ni macam kita selalu dengar orang yang gila nombor atau matematik? Ada tak istilah untuk symptom ni? Kenapa takde citer bahasa or words macam cerita siri NUMBERS kat tv yang boleh solve crime?

Persoalan terus bersambung…


9

My Hero...




assalamualaikum semua..

seperti yang dijanji hari tu..
aku nk update cerite pasal anak menakan aku..
eheh~

si comel yang di atas itu adalah muhammad AQIL ibni Abdul Kuddus ibni Othman ibni Bidin..(smpai sini je aku ingat..hee~)
dilahirkan pada 1-11-2009..(cantik seh tarikh tu..)
erm..pagi ase nyer dia lahir..(nti aku tanya balek kak ipar aku..
erm..dilahirkan di Serawak..sbb abg n kak ipar aku mengajar kat sane..
sebenarnyer Aqil ni lahir pre-matured
klo ikut duenyer..27/12..tapi kerja Allah ni kita tak leh nk duga..
hmm..alhamdulilah sehat~..
dan sekarang nih mak aku ade kat Serawak~..pergi tengok Aqil~
seronok lah Aqil opah nye g sane..
ni anak buah sulong,,merangkap cicit 1st opah aku..
alhamdulilah~..keluarga baru nk berkembang..moga Allah permudahkan~~!

itu je kot..tapi cukup seronok lah~ ade ank buah..
(selalu dgr iman gn kak fi cerite pasal ank buah dorg..skang turn aku pulak..lepas ni korang pulak...~~!!..tibe2 teringat haula..mak su lah
hehehe...)
setakat nih je kot..nanti aku smbung lagi eh dgn cerite2 yang lebih menarik insyallah~~
12

Diari perjumpaan


Cerita ini khusus untuk:
Ummu, Kak Fizah Jalil, Jiha, Auni, Wani, Farhana, Khaulah, Sharifah, Rina (dan semua yang lain)...rasa tak lengkap tanpa anda bersama.


Maryam
kata:


Hari Rabu kalau tak silap, Maisarah telefon Maryam. Dia beritahu, "Jumaat ni lepas
exam, aku dengan Kak Fi nak pegi KL. Tido rumah Kak So. Saje bagitau." Eceh saje bagitau. Ingat Maryam tak faham ke bahawa itu sebenarnya suatu ajakan untuk menjayakan satu lagi sleepover spontan?

Maryam terus nak pegi rumah Kak So juga. Telefon Kak Seri pulak, ajak bagi ramai lagi. Kak Seri (konon-konon) tak nak pegi sebab Jumaat dia ada program ko-ku ke apentah. Jangan main-main dengan Kak Seri. Dia komited benda-benda camni.

Maryam kata "OK takpe tak paksa." Tapi alangkah baiknya kalau Kak Seri boleh
join sama. Dalam perbincangan dengan Kak So, Kak So sebut pasal mengajak Iimaan sekali. Whee.

Jumaat, 13 November 2009.

Exam Intro to Psychology 9AM sampai 11AM. Pukul 10.30, Maryam keluar dari dewan dengan ceria, tak sabar nak keluar dari pintu pagar UIA. Dalam bas menuju ke stesen Terminal Putra, Maryam mengetext Iimaan: "Jom melepak. Tempat: rumah kak so. Aktiviti bebas."

Balas Iimaan:
"Pukul brape?bpe hr?haha..lg,tp es0k kuar la nk?hehe"

[Kenapa tak letak spacing selepas punctuation marks?!]


Iimaan dah menunjukkan persetujuan. Momentum keriangan mula meningkat.

Memandangkan belum ada orang yang sudah tiba di rumah Kak So, Maryam memutuskan untuk berjumpa dengan Suria KLCC dahulu. Sewaktu Maryam sedang mengintai-intai buku anatomi dan fisiologi di Kinokuniya (nampakla takde tujuan kan), Kak Seri telefon. Dia kata dia
on the way ke KL Sentral. Program ko-ku tak jadi ke Kak Seri? =))

Kak Sarah pun bagi SMS tiba-tiba: "kmu nk g umh so ble?nek ptra ek?jom g same,ksarh tgu kt kL sntral.."

[Oho Kak Sarah pun tak letak spaces lepas punctuation marks!]

Kak Sarah pun ada? Ini sangat bagus. Dipendekkan cerita, akhirnya
team KUIS (Kak Seri, Shidah dan kawan Shidah, Anis) dan team DQ (Maisarah, Kak Fi, Aminah, Kak Sarah) pun bertemu di KL Sentral. Semuanya (kecuali Kak Sarah) ada rancangan berekreasi dahulu sebelum ke rumah Kak So. Lepas je Kak Sarah beritahu yang semua dah sampai KL Sentral, Maryam pun melangkah keluar ke stesen Putra. Katanya pada Kak Sarah, pergilah ke rumah Kak So sekarang. Kita jumpa di sana.

Maryam jadi orang yang paling awal sampai di rumah Kak So. Kak Sarah dan Iimaan dijangka sampai selepas itu. Kak So nak beli barang. Maryam ikut. Rancangannya, kalau Iimaan keluar rumah dalam tempoh diorang masih membeli-belah, bolehla amek Iimaan kat mana-mana nanti. Lagi pula, Kak Sarah dah sampai di stesen Setiawangsa.
Keluar, pick Kak Sarah up kat stesen. Pegi kedai Jusco, pegi kedai makan beli nasi goreng dengan air oren. Iimaan masih belum keluar rumah.

Lepas Maghrib lebih kurang, Iimaan telefon, tanya camne cara nak pagi rumah Kak So. Manalah Maryam tahu cara bagi
directions. Masa tu Kak So takde kat rumah.

Beberapa ketika lepas tu, Kak So balik. Maryam bagitahu dia, "Tadi Iimaan call mintak
directions."

Tiba-tiba Iimaan muncul belakang Kak So. Cis. Maryam diketawakan.

* * *
Iimaan sambung:

"Haha". macam mana entah bunyi ketawa Iman. Yang pasti sopan jela. Sebab pakaian waktu tu agak selekeh. Dahla bawak barang-barang macam makcik-makcik. Ini semua kerana Aminah. hehe [Meen, terharu tak? haha]

beberapa waktu sebelum kejadian tu...

Setelah bertungkus-lumus menyempurnakan tugasan yang masih berbaki di kedai[gadis berkerjayalah katekan], Iman nekad untuk tetap pergi menurut ajakan 'melepak' di rumah Kak So. Langit menandakan waktu telah hampir Isyak. Iman bernasib baik sebab abang dia nak tolong hantar sampai rumah Kak So.

Setelah berjaya membeli sebungkus roti dan menyelamatkan Muaz daripada dikenakan tuduhan mencuri senapang mainan, Iman segera memasukkan dirinya dalam kereta milik abangnya dengan penuh harapan agar segera sampai. [penat dah weyyy]

Hampir 3 minit perjalanan, Iman yang masih tercungap-cungap ligat berfikir-fikir semula pesanan Mai pagi tadi.

"Ada 3 pesanan ni. 1, 2, dan..."

"eh,alamak!"

Terpaksalah abang Iman menahan kesabaran atas sikap pelupa Iman yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Dia boleh pulak tertinggal 2 buah Mawrid yang susah-susah beli untuk orang tu.

Dan akhirnya sampai jugak setelah confirm dengan Kak So rumah beliau blok 4. Lalu dijemput Iman oleh Kak So dengan senang hati dari tempat parking sehingga ke dalam bilik tempat Maryam sedang lepak.[Iman memang tak hafal rumah Kak So]. Tu yang Maryam kena gelak tu. Semangat betul dia cakap ngan Kak So pasal Iman yang tak jumpa jalan. Padahal Iman dah pun selamat sampai. [Haha]

Tinggallah lepas tu, mereka bertiga. Iman, Maryam ngan Kak Sarah. Sebab Kak So kuar jap. Sambil menunggu ahli-ahli lain sampai, mereka memenuhkan aktiviti dengan tengok cite Nur Kasih sambil komen-komen [aktiviti biase bile tengah buat ape saje].

Maryam mencelah: Sambil tu jugak, Kak Sarah YM dengan Ummu. Iman dengan Maryam tumpang jenguk webcam. Webcam kedua-dua belah pihak tersekat-sekat.

Setelah beberapa lama menghabiskan waktu begitu, kedengaran bunyi DUSH DUSH DUSH di pintu rumah Kak So. Semua dah sampai!

* * *

Solehah cerita:

Sambung cerita atas ni… tuan rumah pula nak cerita macam ni :

Lepas anda semua balik....

Segalanya sunyi…tak berbunyi, tidak bersuara..betulkah ini? Rasa seperti baru sebentar tadi.Rasa macam belum hilang lagi, belum habis lagi. Tuan rumah melaung sendiri untuk memastikan realiti.. setelah gema itu, baru dia pasti. Oh dia sendiri. Antara zohor dan asar tadi melengkapkan kekosongan dan kesepian mahligai ini.

hmmm,sarapan pagi tu macam tak cukup pembesar suara…( belum tambah lagi yang jauh berterbangan di merata dunia dan nun di hujung KKB sana..sesungguhnya tuan rumah memahami mengapa kalian tiada di sini). Lepas sama2 gotong royong buat kenduri dan makanan yang diketuai oleh chef ****** yang didatangkan jauh dari Setapak. Ruang tak cukup sampai ada yang memasak di alam maya...(Maryam tambah: ini kerja comel Shidah. Dia bukak restoran kat Facebook...sangat aneh kena tunggu pelbagai makanan masak sampai empat jam! Hehe)

Hari apa ntah, tuan rumah dapat mesej daripada fi “awk dah habis exm ke?” or “hujung minggu ni awak ada kat rumah tak”. Tuan rumah tak ingat butiran text tu (sakit pelupa ni bukan berjangkit dengan iimaan…) tapi yang penting dia dah faham weekend ni akan ada big event kat rumah dia walaupun pengutus mesej tu berbasa-basi. Dah three years after.. faham2 jela bahasa isyarat tu. Tanpa dilihat oleh pengutus mesej, tuan rumah melonjak-lonjak keriangan sebab ANDA SEMUA NAK DATANG!!

Dalam hati tuan rumah dah mula nak menghasut beberapa orang yang lain untuk turut serta. Tapi tuan rumah pun dalam kebingungan “siapa plak yang tengah free sekarang ni eh?”

Musim peperiksaan dan kesibukan anda semua setelah berada di alam ijazah ni membataskan senarai tuan rumah walaupun kalau boleh nak buat macam reunion. Setelah memerah otak mencari mangsa tuan rumah mula terfikir nak meng'ayat’ seseorang…

Walaupun hakikatnya jarak ‘mahligai’ tuan rumah dan ‘istana’ beliau ini hanya sejengkal, tuan rumah tetap juga hendak menjemput ‘beliau’. Pendekkan cerita, tuan rumah pun mula meng'ayat’ gadis berkerjaya tersebut untuk datang sama kat rumahnya melalui pelbagai cara.

Tuan rumah tiada idea apa projek dan perancangan yang akan dilaksanakan bersama2 nanti. Tuan rumah pun tak tahu berapa jumlah jemputan dekat rumah terbuka dia nanti. So,tuan rumah pun lepak2la tak buat persiapan kenduri.

Tengah hari jumaat tu…

Maryam call tanya tuan rumah dekat mana masa tu. Semalam tuan rumah kata nak pergi library uia. Dengan tergesa dan terpisatnya tuan rumah pun jawab panggilan tu dengan control2 suara sebab dia baru nak terlelap di tengah hari yang best kalau dapat lelap itu.

Maryam beritahu dia dekat KLCC tengah pusing2 jalan2 cari makan kot..mula2 tuan rumah ingat nak join maryam dekat KLCC tapi dia batalkan sebab dia rasa nak buat inventory. Tuan rumah pun mulalah check barang, kelengkapan, room servis,kalut kira bantal termasuk kusyen kat rumah untuk memastikan bilangannya cukup untuk semua orang.huhuhu…(sorry korang semua atas kekurangan.)

Macam biasa…
Kalau dah berkumpul tu, macam-macam ada. Semua nak berebut ‘microphone’. Tak kurang juga nak tunjuk bakat ‘story telling’ dan macam-macam lagilah.. memang rindu kat semua. Akhir sekali untuk anda semua, datang2 lagilah ‘mahligai’ tuan rumah ni macam selalu. Macam tuan rumah selalu kate "bila datang tu, buatlah macam rumah sendiri"…=) (room service tiada)

Finally,…with love untuk anda semua. Moga Allah kuatkan ikatan ukhwah antara kita dengan rahmat dan kasih sayangNya.

-dia dah tak mampu nak cerita lagi-

* * *
Cerita Maisarah:

ini masa anak en.othman pulak bercerite..
(tapi aku sudah ingat2 lupa...hahahaha)

seminggu sebelom hari kejadian
.........
"mai jom tengok 2012"..
"dah keluar ke..?"
"dah..jom lah.."

maka terjadi lah perkara yang membawa kepada perjumpaan beramai2 di rumah yang sentiasa meninggalkan kenangan di hati kite semua...hee

(jap, mary,,aku tak tahu a nk cite ape..)

Jumaat, 13 Nov 2009, 12 pm

* segerombolan budak2 ijazah keluar dari asrama banat yang tersergam indah.menunggu 'pakcik2' yg kini sudah seperti ayah sendiri.
maka sampailah kami di KTM kkb. menapak seketika menuggu ketibaan mulia keretapi tanah melayu untuk ke bndar metropolitan Kuala Lumpur.
disebabkan tadi terkoncoh-koncoh keluar dari DQ hingga tidak menjamah padi maka sepanjang perjalanan ke bandar besar Metropolitan itu dirasakan cukup perit.
beberapa kali kedengaran keluhan
"wei..aku lapar.."
"ya Allah..lapar gile nih.."
" nk makan.."
maka seusai kaki menjejak kaki di sana, maka kami diri kan dahulu tiang agama. ini pasti. walau dimana anda berada. mesti dirikan nya.
maka selepas itu kami telah syura untuk makan di foodcourt kl sentral sahaja.
cukup meriah makanan ketika itu. ada yang ambil ikan siakap, ikan paus, ikan jerung jugak ada. (yg ni aku tmbah mengade-ngade)

jarum jam sudah menunjukkan ke angka 4 (kot..)
maka kami semua telah menuju ke KLCC..
disana kami menuju ke 4th floor kot..
disitu, kami telah 'berpisah'
3 orang ke 'alam lain'
3 orang lagi ke 'alam lain'
(hehehehe)
(yg ni tak pnting kot serite..aku shortcut kan..)

jam sudah menunjukkan ke angka 9 lebih malam.
kami akhirnya tibe ke rumah yang cukup penyayang dengan makanan yang penuh ditangan
(padahal mase kat gerai tadi dah kantoi gn makcik aku..hahahaha)

kak So menyambut kami dengan senyuman yang cukup menawan..
aku menapak..
selangkah..demi selangkah
akhirnya aku nmpk 2 wajah yang sedang berdiri(sebijik mcm penymbut tetamu hotel)
MARY dan IMAAAANNNN..hahaha
maka bergema lah rumah itu..
hahaha
lepas tu macam biase lah..
bile lame tak jumpe..masing2 nk cite..
story telling ade, choral speaking ade, koir pun ade..hahahaha
tapi aku ase, yg story telling tu aku menang kot...hahahahah
siap berdiri angkat tangan nk cerite....hahaha
(mase tu tak segan dah ngn adik kak FI..hahahahaha)

Maryam mencelah lagi:

Sampai je semua orang malam Jumaat tu, agenda pertama ialah dinner. Masa makan ramai-ramai memang meriah, macam biasa. Duduk dalam bulatan, sibuk bukak makanan, bahagi-bahagi. Pastikan yang beli teh O ais limau tak terambik teh O ais Mai.

[Sambil bukak makanan, Kak Seri kata kat Mai, "Haritu Kak Seri makan nasik goreng tomyam, teringat kat awak Mai. Naseb baik takde..."

"..telur mata?" aku mengagak.

"Ha, takde telur mata je," Kak Seri kata.

Tapi malam tu Mai makan benda lain. Apapun teh O ais tetap menjadi pilihan dia.]

Tengok makanan tumpah dalam plastik. Huru-hara perkara biasa. Pass-pass makanan. Amek udang dalam tomyam orang. Amek nasi Kak Fi. Kak Sarah cakap udang tu macam udang apentah tak ingat. Udang kara? Heh.

Kak Seri bersemangat cerita pasal gerakan pelajar kat KUIS. Pagi Sabtu tu dia dengan Shida siap bukak Youtube nak tunjuk demonstrasi GMS kat kitorang. Hehe. Budak-budak DQ-USIM pulak cerita pasal kereta kena rantai? Haha sekejap Aminah cerita, pastu Kak Fi pulak. Kalau Mai tak puas hati dengan cara penceritaan, dia sambung. Dan seterusnya. Sekali-sekala orang-orang yang tak hadir akan muncul dalam perbualan.

Mai sila sambung balik: masa berlalu cukup pantas rasenya..
seingt aku dah pukul 3 pagi pun kite tak tido lagi..
(aku, iman, mary, kak so..)yg len dah mujahidah
bile makin malam ni..cerite pun makin mendalam..feeling abis aa..
heee~
akhirnya aku tido jua..(dgn tahap kesejukan yang menggila..tulah sape suh buka aircond..ish2...heeee~)

Sabtu, 14 Nov 2009, Setiawangsa

bangun pagi~
gosok gigi~

(nyanyi sikit..)
seusai je solat subuh maka aku smbung balek tidooo..tak tahan punye mate,,
gile mengantok..(tu lah sape suh tido lambat..)
tibe2..
"mai..bangun lah.."
"mai bangun lah sarapan.."..(garang betol suara itu..)hahahaha
seronok tengok ade macam2 makanan..hahahah..lapo2..
makan smbil sembang..klo bagi dua hari dok umah kak so pun tak abis lagi kot bercerite
tibe2 pukul 11 lebih tu, ramai pulak yg follow aku tido balek..hahahha

zohor dah solat. semua bersiap nk balek..
tibe2 ade scene yg menyedihkan..
huhuh..
sedey wooo nk tingalkan korg...
tinggal lah kak SO gn mary mase tu..uhuk~

*kak So,
thanks coz selalu dan selalu bagi peluang kat ktorg wat 'reunion' kat umh kak so
uhuk..mmg tak de port lain dah..itu je...[Maryam setuju!]
thanks mary cz accept my invitation..(padahal umh kak so)
to iman too...
also to syidah n anis yang menolong memriahkan hari di KLCC..
to everyone who read this..thanks~
(ahaha..mcam ape je..)
(^_^)