0

IIUM Ummatic Week 2012

Post ni dah looooong overdue. This happened in March. The loudest event in IIUM, every year. Ada lagi gambar lain, lain kali aku upload.
Mesir
Maldives
Beautiful beaches!
Guinea
Kemboja
Yemen
Nigeria
Iraq
Malaysia
Morocco
Libya
Afghanistan
Syria
Tahun lepas aku paling suka booth Syria, diorang buat jadi macam dalam traditional Syrian home...siap ada stone tiled fountain and all. Sangat cantik dan menenangkan. Tahun ni I guess they have to reflect what Syria's currently turning into. 
Last year yang paling "berdarah" ialah booth Libya. Aku ingat lagi masa tu, ada Jordanian brother ni cakap kat kitorang (dalam nada bergurau), "Try asking the Libyans about Gaddafi...you just see how they react!"
Booth Palestin tiap-tiap tahun pun berdarah.
It's a good place to spread awareness about current events in the students' homelands. Kalau tengok booth Iraq, gilang-gemilang je...sebab dah biasa/lama sangat hidup dengan situasi perang kot. History and culture will never really leave us.

Vietnam
Djibouti
Chad
Yang lain...next time I guess.


4

Latihan Industri Maisarah


Normaisarah Othman
Kota Yogyakarta,
Republik Indonesia.

Assalamualaikum w.b.t..Apa khabar semua? Semoga semuanya berada dalam keadaan sihat walafiat eh…aku kat sini Alhamdulillah sehat sahaja tapi kemungkinan besar berat badan menurun..hehehe..ini hari yang ke – 8 aku di Jogja. Haha..tapi seriously, aku ada masalah besar!..haha..homesick~!..heee~..mula2 ari tu mcm cool je..tp bila sampai rasa mcm nak balek masia je..heee~..ingat kan aku sorg je tapi budak berdua yg dari USIM ni jugak rasa macam tu..hehehe~ ..feeling buat internship kat sini tak sama mcm aku g china gn kemboja ari tu…haha,..yelah kan, yg tu aku datang bercuti ni aku dating bekerja..tapi walaupun perasaaan tu mcm resah gulisah aku tak la smpai nak stop buat internship kat sini pulak..kalo nak banding 4 bulan gn 6 tahun budak medic kat sini ape lah sgt kan..hehe~..tapi aku rasa faktor utama tak berapa nak stabil emosi ktorg kat sini sbb tak ade org msia lain kat university ni lps tu internet die macam ssh nak dapat. ‘ala kulli hal, aku seronok juga dok sini..benar la pepatah melayu mengatakan hujan emas di negeri orang, hujan batu di kuala kangsar..hahahah…

Ok, utk pengetahuan korg, aku buat intern di universitas islam Indonesia Yogyakarta. Korg dulu belajar kan dkt Indonesia ni ade gunung berapi kan…haaa…kalo nak tau university aku ni dekat je gn gunung berapi..namenyer.. “ gunung Merapi” masih aktif lagi..kalo dari university mmg boleh nmpk puncak nya sbb kedudukan univ ni di atas bukit. Kira-kira 15 km dari lereng  Gunung Merapi tuh..kalo waktu pag gn mlm tak pyh bukak kipas, mmg sejuk memanjang lagi la tgh musim hujan ni. Ade cerita menarik mengenai gunung merapi ni yg meletus pada okt 2010..nanti lain kali aku cerita eh..heheh~

So, mesti ade yg tertanya2 aku buat kerja ape la kat sini eh..ok. memandang aku berada di sini selama 4 bulan aku mohon untuk diletakkan di berlainan tempat..aku sendiri pun tak tau nak ape sebenarnya…tapi sbb die dah tanya jadi aku main taram je..aku cepat bosan dok satu tempat je..jadi untuk bulan pertama aku dok library. Dalam lib pun bnyk bhgian kan.. e-lib, pelayanan, pengolahan, mcm2  la..bulan seterusnya aku dok department research, pastu fakultas engine..(dorg letakan kat situ sbb bulan tu ade program international, kira nanti aku kena tolong la ape2 yg ptt…) last month kat sini baru lah aku dok kat fakultas Islam…heheh~..jadi nanti balek msia aku boleh bukak kolej swasta sndiri dah…hahahahhahah..

Jadi, ini je la dulu cerita untuk setakat ni..aku plan nak g Bandung…sane syurga shopping katenyer..mungkin minggu sebelum balek msia baru  aku pergi kot..hehe~..ramai menempah jubah ni…telekung pun ade,..adeh~..baiklah, doakan aku di sini di kuatkan semangat eh..hee~…sebelum terlupa, org2 kat sini Subhanallah~..baik2  n peramah betul~..(^_^). Ok jumpa lagi  lain kali insyallah~..salam sayang dan rindu dari Jogja…….
1

Khabar dari Indonesia

Alhamdulillah. Mai dah selamat sampai di Indonesia (Jogjakarta) untuk latihan industri dia. Katanya (via SMS), "Sini dingin sikit sebab dekat dengan gunung." Hmm bunyi macam Darul Quran. Atau UIA Gombak. Tapi gunung kat Pulau Jawa mesti lagi murni. Sebab tu sejuk lebih.
2

Cerita dari Kemboja


Assalamualaikum wrt wbh
………………dah duduk depan laptop ni, blank pulak nak tulis apa. Ok. Korg sihat ke? Moga-moga semuanya sihat belaka masih kuat dan tabah menempuhi hidup ini sebagai seorang cucu, anak, pelajar, isteri dan Sahabat. Betul juga ckp mary, lebih 10 ‘geng’ kita dalam ni..masing2 sibuk nak menguruskan kehidupan atau kadang2 penyakit ‘kekaslan’ meluap-luap nak menulis kan. Aku banyak je cerita yang bertimbun nak cerita dengan korg, dari dapat lessen, program Singapore, Interview internship, program Kemboja, opah aku meningalkan masa exam baru ni dan nak cerita pasal Indonesia. Tp rasa nya, untuk entry ni aku nak cerita pasal KEMBOJA dulu la..sbb yang ni yg mcm hot skit..heheheh..(kalo aku tulis semua yg aku sebut tadi, gamaknya jadi buku la…tebal oooooo..)hahaha.
6 hari 5 malam di Kemboja, dari Phnom Pehn sehingga ke Kampong Chnng kami lewati. Berbagai-bagai ragam, suasana kehidupan dapat kami lihat. Dulu, aku pndang Kemboja sebuah negara yg mundur, ya mmg mundur mungkin 20 tahun terbelakang dari kita dari sudut kemajuan negara tp aku tak nmpk ape yg ada kat sane yg aku boleh nak ‘dihiburkan’..sebelum ni aku pergi GuangZhou aku pergi Singapore..semua nya selesa, senang, sedap dan segalanya. Pantas aku mencari matlamat dan objektif. ‘ini peluang KEEMASAN yg Allah nk bagi kepada kami untuk mencari pahala’ lepas tu, aku jumpa degan budak kemboja yg belajar kat DQ, aku cuba ‘mengkaji’ kehidupan di sana. Rokeiyas (nama pelajar Kemboja tu) menceritakan kehidupan org Islam disana, bagaimana kurangnya dan sshnya mereka nk dapatkan ilmu Islam itu. Bagaimana die, setiap kali balek ke sana sedaya-upaya memberikan tazkirah ringkas mengenai Islam. Yang menarik hati aku lepas tu bila dia ceritakan bahawa org2 disana tak tahu pun bagaimana kehidupan nabi dari lahir sehingga wafat.Subhanallah~!!. aku pun mengutuk diri. Mula tajdidkan niat. ‘kerja ini untuk Islam’!.Insyallah~
maka bermula lah perjalanan 6 hari 5 malam ni Kemboja. Sebenarnya sebelum pergi kami sudah digembar gemburkan tentang kehidupan orang kemboja yg tiada elektrik. Tiada air. Mcam mana nak hidup? Releks~..kalo Rokeiyas tu boleh hidup dari dia kecik smpi besar mcm ni, takkan lah setakat seminggu kat sana tak boleh tahan. Itu lah ayat yg aku pujuk hati aku.hehe..tp aku pasti di kalangan kami pun ada yg risau lagi2 kalo kena ‘ come moon’ pulak minggu tu. Hehe..
3 buah tempat yg kami pergi dan aku dapat 3 buah keluarga angkat yg berbeza dan suasana yg berbeza. Kalo kehidupan yg dibandar ini agak kotor sedikit keadaan sekelilingnya. Kalo di kampong lain pula lebih bersih, rumput2 dan tanah bersih. Tapi ada persamaan yg ketara di 3 buah tempat ini. Kanak-kanak! Mereka tidak berkasut. Mereka juga tidak berbaju dan berseluar. Habis kaki-kaki mereka kotor. Comot tapi mereka comel. Kalo di kampong yg kedua kkami disambut dgn meriah. Penuh org kampong di depan masjid ketika kami turun. Melihat dan terus melihat kami turun satu persatu dari bas. Hahaha..rasa pelik pada awalnya tapi kami tetap memberikan senyuman yg manis. 3 buah kampong yg kami pergi, 3 ekor juga la lembu yg tumbang yg ditaja oleh PKPU(persatuan kakitangan pekerja ugama Malaysia). Alhamdulilah rezeki mereka.
Setiap tempat yg kami lewati kami adakan program. Program bersama kanak-kanak, tahsin quran dan solat. Sebenarnya boleh dikatakan 90% tentative yg kami rancangkan di DQ berubah sama sekali di sana. Banyak yg kami dapat secara spontan kemudian sasaran terlalu ramai. Contohnya aktiviti bersama kanak-kanak mencecah sehinga seratus orang. Ada yang kena mengajar. Ada yang kena ke sekolah. Kami juga ada perjumpaan mahasiswa dgn pelajar muslim di university disana. Ini mmg takde dalam tentative. Tibe-tibe ust Farid(director CMIA) kate esok you all ade conference dgn budak2 universiti. Ternganga dan terlopong. Mana prepare slide ke video ke hape..ingt tak de letrik kan..haha..maka kami buat yg sederhana sahaja. Kami berkongsi pengalaman tp sebetulnya mereka berkongsi pengalaman sebagai mahasiswa muslim yg menuntut di Universiti. Kadang2 ssh nak mendirikan solat sbb ada kuliah. Ada yg kadang2 terpaksa tanggal tudung sbb peraturan university. Dalam hati aku mengucap Syukur pada Allah kerana memberi nikmat aku mencari ilmu dalam keadaan yang selesa..
Ada seorang gadis berumur 18 tahun petah berbahasa inggeris. Dia menjadi translator untuk kami berkomunikasi dgn keluarga nya. Die gadis yang pintar, rajin dan baik. Walupun baru sehari mengenali dia, seolah dah seminggu bersama die. Rohani namanya. Seorang yg bersungguh-sungguh dalam belajar. Bayangkan baru 2 bulan belajar Eng dia dah boleh kuasai. Rasa sayang menyelinap masuk dalam sanubari kami. Rasa mcm mahu bawa dia balek ke Malaysia untuks mybung pengajian di sini. Dia juga pndai mengaji Quran. Kelebihan yang jarang2 ada pada seorang gadis kampong di Kemboja. Sesuatu yang aku kesali sehingga ke hari ini, aku tidak punya kuasa atau duit. Jika tidak dia akan aku bawa ke sini. Biar die kaya dgn ilmu biar dia kaya dgn ilmu agama agar die dapat kembali berbakti pada keluarga dan masyarakat. Walaupun aku tak nampk jalan keluar bg dia aku tetap berikan die semangat untuk belajar. Mmg dia pun teringin sgt nak belajar di Malaysia. Aku katakana pada die, jika suatu hari nanti bukan rezeki die belajar di Malaysia jgn die berhenti mencari llmu, university di Kemboja juga tidak kurang hebatnya. Cuma die kena pandai mencari jalan keluar untuk ke menara gading. hari berangkat kami sebelum berangkat meninggalkan kampong shnng, die menangis, kami menangis. Kami terlalu rapat. Aku tahu dia mula bersemangat bila mendapat tahu bahawa kami semua berumur 24-26 tapi masih belajar lagi sebab di kampong nya 20-an sudah berkahwin. Sesuatu yg aku sendiri pun tak boleh nak rasai apa yang dia rasa. Doa aku mohon agar die selalu kuat. Duduk di kalangan mereka yg bukan berpendidikan tinggi nyata akan  sentiasa mengoyahkan semanagatnya.
Aku ringkas kan disini, banyak perkara yang kami belajar sepanjang berada di Kemboja. Bg aku, setiap pada kita jika ada peluang datang la kesana. Beri dan beri lah apa sahaja yang ada pada kita. Samada dalam bentuk pakaian, makanan atau ilmu. Kerana di sana segalanya tandus. Kanak-kanak dan remaja ketandusan ilmu. Warga-warga tua jua dahaga kan ilmu. Jika yang baca entry ini adalah seorang yang berkuasa, manalah tahu yg baca ni anak putera puteri raja ke dato ke Tan Sri ke, apalah salahnya mengambil mereka menjadi anak angkat. Kita berikan mereka peluang untuk belajar kemudian di akhirnya biarkan mereka menyebarkan ilmu agama di sana, moga pahala kita berpanjangan sehingga kita mati. Moga ada sesuatu yang kita boleh bawa ketika kita berhadapan dgn Allah. insyallah, aku letakkan ‘kembali semula ke Kemboja’ dalam plan hidup aku. Jom korang~!kita pergi bersama-sama.~!!!(^_^)
atas 'tuk tuk', dekat thailand pun ada mcm ni jugak.

mak angkat yg ketiga.

syoknya kak fi~

di kampong chnnng

ummu barakah.

aku dah kata, budak2 ni tak pakai selipae

1

Akhirnya

Assalaamualaikum wrt wbh

Phewww.  [Apabila melihat blog ini lama tak dikemaskini, ingatlah bahawa bukan sorang, tapi lebih daripada sepuluh orang yang terlibat dalam aktiviti tidak-mengemaskini-blog tersebut. Sila ambil ihtimam]. Attention all! Do you have anything interesting to share? Do you think other people can learn from any of your life experiences, however kecik/nampak macam bosan? Do you have 15 minutes (kalau internet laju ah)? Blog it. Do you own a smartphone with good internet connection? You have, like, no excuse. Ye, mari bersama-sama menambahkan perkongsian bermanfaat di sini.

*            *            *

Menemui kawan-kawan saya yang sangat istimewa. Apa khabar? Semoga sihat dan gembira. Aku dengan kak So tengah duduk-duduk kat bilik aku. Petang tadi kitorang mengajar kat Al-Amin, buat interview untuk budak-budak yang baru nak masuk kelas tahfiz...rupa-rupanya ada ex-student Maahad Az-Zahra' yang jadi interviewee tadi...and she knows Ustazah Sharifah Zahidah and Ustazah Iimaan. (Nama dia Sharifah Salwa.)

UIA sekarang ni ada students dari CFS (Center for Foundation Studies) masuk kat main campus. Bukan masuk sebagai pelajar undergrad, tapi sebagai pelajar matric, maknanya kampus matric diorang kat Gombak. Mahallah aku yang lama (Mahallah Maryam) sekarang jadi mahallah untuk budak-budak matric tu. Gaya CFS students memang LAIN sangat dengan kitorang. Contohnya: pakai baju Melayu, songkok, tucked-in shirt (lengkap dengan tie, etc -- BTW siapa yang cipta necktie hah aku tak faham apa fungsi dia)...pastu petang-petang diorang jalan-jalan keliling kampus dalam kumpulan. Kadang-kadang nampak macam suasana kat DQ hahaa. Yang perempuan pun, biasanya berbaju kurung alhamdulillah. Penggayaan tudung tu taklah sehebat seniors. Hari Rabu pakai tudung putih. Jadi, kadang-kadang aku rasa macam aku ni bukan kat UIA Gombak, tapi SMKA Gombak. And don't forget the matric card! Budak-budak matric rajin pakai matric card. Undergrads and postgrads...mungkin satu dalam seribu yang pakai (and this is no exaggeration). Korang tengok dalam cerita Nur Kasih diorang pakai kad matrik kan kat UIA. Nampaknya diorang tak buat research betul-betul. Student UIA yang sebenar jarang sangat nak pakai kad matrik.

Apapun, baik jugak ada CFS students kat sini. Pemakaian diorang decent, akhlak pun masih cool Insha Allah -- biar jadi peringatan untuk budak-budak undergrad yang semakin berumur, semakin yakin untuk berubah (kalau perubahan yang menambahkan iman no problem; tapi kalau perubahan ke arah kefasikan...harap-harap dijauhi). Undergrad students bukanlah jahat (of course not), tapi ada segelintir yang at times seolah-olah lupa identiti diri (selaku Muslim). Yang paling tragis tu yang lupa gender sendiri. How many she-males do we have in IIUM? Too many. Semoga mereka diberi hidayah untuk bertaubat dan kembali ke jalan normal dan benar. The lecturers and staff pun dah sangat risau dengan kewujudan golongan lelaki lembut ni, lalu telah merangka dan mengambil tindakan untuk membetulkan keadaan...tapi maklumlah, bukan senang untuk mengubah orang.

Sekarang tengah cuti, tapi seminggu setengah lagi je tinggal. Lepas tu semester baru. Kelip-kelip mata je dah tahun tiga. Kepada yang belum masuk tahun tiga/dua/empat, jangan risau. Esok lusa sampailah, sekejap je.

Ada lagi benda lain aku nak cakap. Tapi ada kerja lain tak siap lagi.

Korang pulak update.

P.S.: Cerita Puan Seri kawen pun belum di-post. Sepatutnya kak Seri selaku gangleader, harus mendapat liputan yang lebih segera dan meluas. Tapi khabarnya reporter sibuk dengan pelajaran dan hal-hal lain.
1

Surat daripada Sharifah Zahidah

Assalamualaikum Iman. Minta tumpang letakkan post ni dekat www.klsentral3pm.blogspot.com boleh? Harap tumpangan diterima!
 Merujuk kepada post “Tahniah, Sharifah Zahidah!” bertarikh 10 Jun 2011.

Iaitu, sehari sebelum pernikahan ana.


Tahu tak, sebenarnya, baru semalam ana tahu wujudnya post berkenaan. Bukan tak buka www.klsentral3pm.blogspot.com. Selalu aje buka tapi mungkin dalam fatrah nak bernikah tu, ana jarang-jarang online menyebabkan post tu tersepit antara post-post yang lain sampai ana tak perasan pun post tu.


Alkisahnya, ana rasa bersalah sangat sebab tak respond pada post berkenaan. Orang ucapkan tahniah dan mendoakan kebahagiaan kita, paling kurang ana ucaplah terima kasih. Tapi tak dapat nak ucap thanks and give respond sebagai tanda appreciate, sebab tak tahu.


Tahu tak? Happy sebab awak orang semua wish macam tu. Seriously happy, ucapan yang simple tapi betapa besar maknanya buat orang yang menerima, dan yang tahu menghargainya, inshaALLAH.


Terima kasih kawan-kawan semua; especially author post berkenaan, sebab mendoakan kebahagiaan ana. InshaALLAH, sehingga saat ana menulis ni, doa kalian tentang itu sentiasa terkabul. AlhamdulILLAH, bahagia. InshaALLAH, doakan kami murah rezeki, cepat-cepat boleh pulang Malaysia dan buat majlis di Malaysia yang akan dimeriahkan oleh antunna semua. InshaALLAH ameen.


Ada yang kata tak dapat email jemputan dan hebahan dari ana. Ouh, ana betul-betul kesal dan minta maaf untuk kesilapan tu. Email ana – memang ada masalah. Ada certain emails dia hantar, ada certain emails dia masuk spam inbox dan ada certain emails dia langsung tak hantar. Kepada sesiapa yang berkenaan, ana minta maaf. Tapi, kalau awak orang semua kenal ana, rasanya awak orang yakinkan (?) ana takkan senyap-senyap aje sengaja taknak bagitahu tentang pernikahan ana. Oh, tak mungkin!


Ceritanya panjang. Dipendekkan, ada banyak sebab kenapa tak sempat nak hebahkan awal-awal dan akhirnya mengejutkan ramai kawan-kawan tentang Sharifah Zahidah nak menikah? Ringkasan, semuanya berlaku dengan pantas dan unexpected, termasuklah oleh diri ana sendiri. It takes me quite months to believe that I am already married with my spouse today, nak kata betapa unexpected-nya ana termenikah sebelum umur 26 tahun macam yang dok plan muda-muda dulu. Hihi. Ala kulli hal, AlhamduliLLAH dan subhanALLAH di atas perencanaan ALLAH ini.


Akhir kata, semoga antunna semua bahagia dan berjaya selalu. Keep updating the blog kawan-kawan, ada pembaca di sini yang merindui antunna semua, okay!


Assalamualaikum.
Terima kasih Iman, sebab tolong. ALLAH yazidkil khair. Terima kasih kawan-kawan, sebab ijin pinjam ruang. ALLAH yardha alaikunna. ;)
1

Count on Me by Bruno Mars

Salaam sume~ lagu ni kak fi bg kat ummu. Ummu bg kat korg plak~ lagu die cute. tersenyum-senyum bila dgr.. ni lirik je~ boleh cari sendiri lagunye hee

If u ever find urself stuck in the middle of the sea *mu xleh berenang~how?*

I'll sail the world to find u

If u ever find urself lost in the dark and u can't see *kak fi: kite takut gelap. mcm mana?*

I'll be the light to guide u



Find out what will made up

When we are called to help a friends in need

You can count on me like 1, 2, 3 I'll be there

And I know when I need it

I can count on u like 4, 3, 2 u'll be there

Cause that's was friends are supposed to do



If u toss around and u time and u just can't fall asleep

I'll sing a song beside u *aaaa ni mcm xsure boleh ke x~ hahaha*

And if u ever forget how much u really meant to me

Everyday I will remind u *yg ni insya Allah~ selg top up ade hee*



You'll always have my shoulder when u cry *ye~ betul tu. jgn malu2*

I'm never let go never say goodbye *insya Allah~ =).*

You can count on me cause I can count on u

Auni Liyana, agak2 turun tak sabtu ni ke majlis aminah. laaaaaaama sgt tak jumpa anda.